NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών
ανάγνωση

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Πάτρα: "Οι Πρακτικές Προκλήσεις στη Συνεργασία Ερευνητικών Ομάδων και Επιχειρήσεων"

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Πάτρα: "Οι Πρακτικές Προκλήσεις στη Συνεργασία Ερευνητικών Ομάδων και Επιχειρήσεων"

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 14:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Patras IQ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) συνδιοργανώνουν workshop με σκοπό να παρουσιάσουν και να αναδείξουν τα βασικά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις στη συνεργασία τους. 

Το Workshop "Οι Πρακτικές Προκλήσεις στη Συνεργασία Ερευνητικών Ομάδων και Επιχειρήσεων" διοργανώνεται στο πλαίσιο του Enterprise Europe Network Hellas, με εισηγήτρια τη Φαίη Ορφανού, σύμβουλο μεταφοράς τεχνολογίας, επικεφαλής της Μονάδας «Καινοτομία-Δικτύωση» του ΕΚΤ.

Το Workshop απευθύνεται σε ερευνητές αλλά και σε στελέχη επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ερευνητικές ομάδες στο πλαίσιο της δραστηριότητας τους για έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

Στο Workshop θα αναδειχθούν με κωδικοποιημένο τρόπο και με πρακτικά παραδείγματα τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν Ερευνητικές Ομάδες και Επιχειρήσεις στη συνεργασία τους. Αξιοποιώντας την ειδική γνώση και εμπειρία της Μονάδα «Καινοτομία-Δικτύωση» του ΕΚΤ και την πρακτική εμπειρία της εισηγήτριας.

Στόχος είναι να αναδειχθούν οι προβληματισμοί που ανακύπτουν σε συνεργασίες εμπορικής αξιοποίησης έρευνας, όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με ερευνητική ομάδα να αξιοποιήσει ερευνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή της: Από την απλούστερη μορφή συνεργασίας όπου οι ερευνητές προσφέρουν συμβουλευτικά την τεχνογνωσία του στην επιχείρηση μέχρι τη δημιουργία νέων προϊόντων ή ακόμα και την δημιουργία κοινών εταιρειών (spin off) με τη συμμετοχή ερευνητών και επιχείρησης.

Οι προκλήσεις εντοπίζονται σε πέντε (5) πεδία:

1. Στόχοι Συνεργασίας
Πώς προσδιορίζονται οι στόχοι της συνεργασίας; Είναι κοινοί ή διαφορετικοί για την κάθε πλευρά; Από ποια αφετηρία προσεγγίζουν τη συνεργασία ΑΕΙ και Επιχειρήσεις;

2. Διανοητική Ιδιοκτησία και Γνώσης
Ποια πλευρά αποκτά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και τι είδους δικαιώματα; Με ποιους τρόπους μπορούν να κατανεμηθούν δικαιώματα επί της διανοητικής ιδιοκτησίας και πώς γίνεται η διαχείριση της γνώσης που παράγεται;

3. Χρόνος Υλοποίησης
Τι σημασία έχει ο χρόνος στις επιμέρους συνεργασίες; Πώς αντιμετωπίζουν και αντιλαμβάνονται το χρόνο οι δύο πλευρές;

4. Κατανομή Βαρών και Κόστους
Τι είδους υποχρεώσεις και βάρη αναλαμβάνει η κάθε πλευρά; Τι κόστος επωμίζεται; Πώς καλύπτονται τα κόστη και τι είδους επένδυση αναλαμβάνει η κάθε πλευρά; Τι εναλλακτικές κατανομής κόστους υπάρχουν και με τι πρακτικές συνέπειες;

5. Αμοιβές και κατανομή Εσόδων
Ορίζεται αμοιβή για τους ερευνητές; Τι εναλλακτικές υπάρχουν; Πώς κατανέμονται τυχόν έσοδα; Πώς προσδιορίζεται η αμοιβή των ερευνητών και του ερευνητικού οργανισμού σε συνάρτηση με τα έσοδα;

Το Workshop θα υλοποιηθεί με τρόπο διαδραστικό, επιδιώκοντας την ενεργό συμμετοχή των παριστάμενων ερευνητών και στελεχών επιχειρήσεων. 

Στόχος είναι να υποστηριχθούν μελλοντικές συνεργασίες Ερευνητών και Επιχειρήσεων για την αξιοποίηση της ερευνητικής γνώσης και προς το σκοπό αυτό στο Workshop θα επιδιωχθεί να αναδειχθούν με σαφήνεια οι κύριοι προβληματισμοί ώστε οι παριστάμενοι να αντλήσουν πρακτικές εφαρμόσιμες γνώσεις.

Η παρακολούθηση ειναι δωρεάν και απαιτείται προεγγραφή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr