NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Κτήμα Semeli: Στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, με έμφαση στον οινοτουρισμό [Συνέντευξη]

Κτήμα Semeli: Στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, με έμφαση στον οινοτουρισμό [Συνέντευξη]

Ο Λεωνίδας Νασιάκος, Οινολόγος και Γενικός Διευθυντής του Κτήματος Semeli, μιλάει στο epixeiro.gr για το οινοποιείο, τη δική του πορεία στον χώρο και το ελληνικό κρασί.

Kαταρχάς, μιλήστε μας για την ιστορία του κτήματος Semeli και της δικής σας ενασχόλησης με το κρασί και το οινοποιείο.

Η Semeli είναι ένα από μεγάλα κτήματα παραγωγής οίνου στην Ελλάδα, με ιδιόκτητους αμπελώνες και ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο που λειτουργεί από το 2003, μέσα στον πιο ποιοτικό αμπελώνα της Νεμέας, το Κούτσι.

Η εταιρία δημιουργήθηκε το 1979 και αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, τόσο για τις προηγμένες εγκαταστάσεις όσο και για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Το οινοποιείο, χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον, πρωτοποριακή σχεδίαση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια η οποία θεωρείται από τα καλύτερα terroir της Ελλάδας. Η στρατηγική του θέση στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας εξασφαλίζει ένα υγιές οικοσύστηµα - terroir για τους αμπελώνες, αλλά και μία εκπληκτική θέα, που προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στον επισκέπτη.

semeli2.jpg?mtime=20181007154837#asset:100386

Το έτος 2003 το Οινοποιείο της Semeli λειτούργησε για πρώτη φορά. Τη χρονιά αυτή οινοποιήθηκαν σταφύλια από τις ποικιλίες αγιωργίτικο, μοσχοφίλερο, ροδίτης καθώς και cabernet sauvignon. To σκεπτικό, από την αρχή, ήταν η παραγωγή ποιοτικών οίνων με παράλληλη άριστη σχέση ποιότητας-τιμής. Πλέον αυτού, η ειδική γεωγραφική θέση που επιλέχθηκε για την κατασκευή του οινοποιείου, δηλαδή το Κούτσι της Νεμέας, έχει από παλιά τη φήμη παραγωγής σταφυλιών υψηλής ποιότητας.

Εγώ γεννήθηκα στο Τορόντο του Καναδά και μεγάλωσα στην Τρίπολη, όπου και κατοικώ μέχρι σήμερα. Σπούδασα χημικός στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και ειδικεύθηκα στην Οινολογία. Η επαγγελματική μου εμπειρία ξεκινά στο οικογενειακό οινοποιείο Νασιάκου στη Μαντινεία, ενώ από το 1996 αρχίζω να δραστηριοποιούμαι πλέον και στη ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα ως Χημικός-Οινολόγος στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας. Από το έτος 2002 και μετά, εντάσσομαι στο δυναμικό της «ΣΕΜΕΛΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ», ως Διευθυντής Παραγωγής και στη συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής, όπου συνεχίζω έως και σήμερα. 

Στόχος μου – όπως άλλωστε και της «Semeli» - είναι η εξέλιξη και διάδοση των ελληνικών ποικιλιών και ιδιαίτερα του Μοσχοφίλερου Μαντινείας και του Αγιωργίτικου Νεμέας.

Μέσα στο 2018, το κτήμα Semeli απέσπασε συνολικά 61 βραβεία σε 10 διεθνείς διαγωνισμούς οινοποιίας. Πώς έχει προκύψει αυτό το αποτέλεσμα και τι σημαίνουν αυτές οι διακρίσεις για εσάς;

Από την πρώτη στιγμή, ο βασικός μας προσανατολισμός ήταν η παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν και τα μεγέθη να άλλαξαν, αλλά η κατεύθυνση και ο στόχος παρέμειναν τα ίδια. Μετά από σκληρή, επίπονη και επίμονη δουλειά στους αμπελώνες και την παραγωγή, αρκετές δοκιμές και πειραματικές οινοποιήσεις, φθάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζεται στις 61 διακρίσεις. Τα βραβεία δεν αποτελούν μόνον επιβεβαίωση των προσπαθειών μας, αλλά και πηγή έμπνευσης και θάρρους για να συνεχίσουμε, μία πρόκληση για να προχωρήσουμε, θέτοντας ολοένα και πιο ψηλά τον πήχη και πετυχαίνοντας τους στόχους μας, για την καθιέρωσή μας ως παραγωγών κρασιού υψηλής ποιότητας με ισχυρή παρουσία στην αγορά των premium οίνων. 

semeli3.jpg?mtime=20181007154934#asset:100387

Ποια θα χαρακτηρίζατε ως τα σημαντικότερα κρασιά της Semeli, αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια.

Κάθε κρασί μας έχει τη δική του ιστορία, τη δική του σημασία και ιδιαίτερη γεύση. Θα ήθελα όμως να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στις δύο ζώνες ΠΟΠ, στις οποίες έχουμε πολύ ισχυρή παρουσία, δηλαδή στη Νεμέα και τη Μαντινεία, από τις οποίες δημιουργούνται τέσσερις ξεχωριστοί οίνοι ΠΟΠ, το Semeli Nemea Reserve, το Semeli Grande Reserve και αντίστοιχα το Nασιάκος Μαντινεία και το Θεά Μαντινεία. Σε αυτά τα κρασιά έρχεται να προστεθεί η νέα μας σειρά premium οίνων Αιθέρια, που μας έχει επάξια κατατάξει στην υψηλότερη βαθμίδα, τόσο στη συνείδηση του καταναλωτή, όσο και στα σημεία πώλησης. 

Ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων του προέρχεται από εξαγωγές. Σε ποιες αγορές στοχεύετε και ποια είναι  η αναπτυξιακή σας στρατηγική; Γενικότερα, θα λέγατε  πως στο εξωτερικό γνωρίζουν το ελληνικό κρασί;

Είναι αλήθεια ότι ένα σημαντικό μερίδιο της παραγωγής μας διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού, με κυριότερους προορισμούς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες,  όπως η Ολλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ελβετία και η Κύπρος. Συνολικά, δίνουμε το παρών σε 19 χώρες και σκοπεύουμε να διευρύνουμε την παρουσία μας, εξάγοντας τα κρασιά μας σε νέες αγορές-στόχους όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και γενικότερα η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

H εμπειρία μας από τη διεθνή αγορά δείχνει ότι οι φίλοι μας στο εξωτερικό αρχίζουν να μαθαίνουν το ελληνικό ποιοτικό κρασί και να το αναζητούν. Το ελληνικό κρασί για τους ξένους είναι κάτι πρωτόγνωρο, εξωτικό, το οποίο όμως συγχρόνως είναι παντρεμένο με την παράδοση. Είναι κάτι σπάνιο, ανεξερεύνητο, κουβαλά όμως το δικό του μύθο και μία οινική παράδοση που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Το πολύ θετικό είναι ότι πλέον πολλά ελληνικά οινοποιεία έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, με αποτέλεσμα στο εξωτερικό να φθάνουν πολλά ποιοτικά κρασιά, μικρής και μεσαίας παραγωγής.

Επικεντρώνοντας στην χώρα μας, ποια είναι η σχέση του Έλληνα με το κρασί, όσον αφορά στις προτιμήσεις του; 

Το λευκό κρασί κυριαρχεί στις προτιμήσεις του Έλληνα με μερίδιο γύρω στο 60%, ενώ ένα 30% καλύπτεται από τους ερυθρούς οίνους και το υπόλοιπο 10% από τους ροζέ. Σε ό,τι αφορά τις ιδιαίτερες προτιμήσεις, θα λέγαμε ότι ο Έλληνας καταναλωτής αγαπά τα ποιοτικά, αρωματικά, φρουτώδη και μαλακά κρασιά, χωρίς δύσκολες τανίνες, με μέτρια προς υψηλή οξύτητα. Η ζώνη της Νεμέας και της Μαντινείας προσφέρουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε μία πολύ καλή σχέση ποιότητας- τιμής.

semeli4.jpg?mtime=20181007155041#asset:100388

Στηρίζει η πολιτεία το ελληνικό κρασί και την προσπάθεια των οινοποιείων; Είναι εύκολο σήμερα για κάποιον να ξεκινήσει ένα οινοποιείο στην Ελλάδα και τι θα τον συμβουλεύατε; 

Και μόνον η περιπέτεια με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, νομίζω ότι δίνει από μόνη της την απάντηση στο ερώτημά σας. Αυτό στο οποίο ελπίζουμε είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν πράξη η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί. 

Όσο για τα νέα ξεκινήματα, πιστεύω ότι κάποιος, για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το κρασί, θα πρέπει, πέρα από το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο στην αμπελουργία και στην τέχνη της οινοποίησης, να έχει ρομαντισμό, αισιοδοξία, διορατικότητα και πολύ μεγάλη υπομονή και επιμονή για να πετύχει το στόχο του. Τρεις είναι οι λέξεις που πρέπει να προσδιορίζουν τον οινοποιό: υπομονή, πάθος και μεράκι.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Κτήματος Semeli ; Υπάρχουν επενδύσεις που πραγματοποιήσατε ή σχεδιάζετε για το μέλλον;

Το Κτήμα υλοποιεί ένα δυναμικό επενδυτικό σχέδιο με έμφαση αφενός στο ποιοτικό κρασί και αφετέρου στην ανάδειξη των αμπελώνων και του οινοποιείου Semeli σε πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούμε στην επέκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων, στην ανάπτυξη βιολογικού αμπελώνα, σε καλλιέργειες γηγενών ποικιλιών και παράλληλα συνεχίζουμε να επενδύουμε σε οινοποιητικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την επίτευξη ενός διαρκώς καλύτερου αποτελέσματος.

semeli5.jpg?mtime=20181007155157#asset:100389

Στη νέα μας επένδυση περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του ξενώνα, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία, που θα αναδείξει το Κτήμα Semeli σε έναν από τους κορυφαίους οινοτουριστικούς προορισμούς της χώρας. Άλλωστε, το Κτήμα Semeli ήταν ένα από τα πρώτα οινοποιεία στην Ελλάδα που έδωσαν έμφαση στον οινοτουρισμό. 

Μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής, χωρητικότητας 300 ατόμων, φιλοξενεί τους φίλους και επισκέπτες του κτήματος. Η διαμόρφωση του χώρου προβλέπει δύο «κόμβους» γευσιγνωσίας, έναν για μεγάλα group, όπου μπορούν να δοκιμαστούν όλες, και οι 17 ετικέτες του Κτήματος, και ένα μικρότερο, για τις πριβέ συναντήσεις. Διαθέτει επίσης εστιατόριο χωρητικότητας 25 ατόμων και μεγάλη βεράντα με υπέροχη θέα στον κάμπο της Νεμέας έως και τη Ζήρεια και τους γύρω ορεινούς προορισμούς.

semeli_timeline.jpg?mtime=20181007160032#asset:100394

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr