NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

EE: «Δεύτερη ευκαιρία στους αξιόπιστους επιχειρηματίες» και σε εταιρείες υπό πτώχευση

EE: «Δεύτερη ευκαιρία στους αξιόπιστους επιχειρηματίες» και σε εταιρείες υπό πτώχευση
12_10_2018 | 11:43 12_10_2018 | 11:45
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση

Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε, σε χθεσινή του συνεδρίαση, σχετικά με την οδηγία για την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων.

«Η οδηγία έχει σκοπό να παράσχει πρόσβαση των βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες σε πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης, προκειμένου να μπορέσουν να αναδιαρθρωθούν σε πρώιμο στάδιο και να αποφύγουν έτσι την αφερεγγυότητα. Παρέχει επίσης δεύτερη ευκαιρία σε αξιόπιστους πτωχεύσαντες επιχειρηματίες και θεσπίζει μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε ο Josef Moser, υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας, «κάθε χρόνο, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους λόγω πτώχευσης της εταιρείας τους. Πρέπει, λοιπόν, να διαθέτουμε άρτιους κανόνες αφερεγγυότητας σε ολόκληρη την ΕΕ για να μειώσουμε τον αριθμό των πτωχεύσεων και να εξασφαλίσουμε ότι προσφέρεται δεύτερη ευκαιρία στους αξιόπιστους επιχειρηματίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο στηρίζει αυτήν τη νέα νομοθεσία, με προσαρμογές, ούτως ώστε να συνεκτιμηθούν πλήρως τα συστήματα που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν εύρυθμα στα κράτη μέλη».

Η θέση του Συμβουλίου διατηρεί όλα τα βασικά στοιχεία της αρχικής πρότασης της Επιτροπής, αλλά παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη ώστε να προσαρμόσουν τη νέα νομοθεσία στα υφιστάμενα πλαίσιά τους.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τροποποίησε τις διατάξεις σχετικά με:

  • τη συμμετοχή των δικαστών: διατηρώντας μεν τον στόχο των ταχύτερων διαδικασιών αφερεγγυότητας, η θέση του Συμβουλίου προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη ώστε να αποφασίζουν πότε και πού είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των δικαστών·
  • τη διάρκεια της αναστολής των ατομικών καταδιώξεων: διατηρώντας αφενός τις διάρκειες που πρότεινε η Επιτροπή (δηλαδή έως το πολύ 4 μήνες για την αρχική διάρκεια), το Συμβούλιο εισάγει τη δυνατότητα μεγαλύτερης προθεσμίας των δικαστηρίων ώστε να επικυρώσουν σχέδια που είναι ιδιαίτερα περίπλοκα·
  • τη διακατηγοριακή παράκαμψη των διαφωνιών: ενώ διατηρούνται οι κανόνες που καθορίζονται στην πρόταση, τα κράτη μέλη αποφάσισαν υπέρ μεγαλύτερης ευελιξίας σε εθνικό επίπεδο ώστε να καθορισθούν οι όροι που απαιτούνται για τη διενέργεια προκαταρκτικής αποτίμησης μιας επιχείρησης, καθώς και οι κανόνες οι οποίοι καθορίζουν την παράκαμψη των διαφωνιών μιας κατηγορίας πιστωτών.

Επόμενα βήματα

Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη τη θέση του, μπορούν να αρχίσουν πολύ σύντομα τριμερείς διαπραγματεύσεις.

Επιδίωξη των τριών θεσμικών οργάνων είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr