NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Duck Private Cheffing: Με «ορθάνοιχτη κουζίνα και φιγούρες σαν να χορεύουν σε μπαλέτο» [Συνέντευξη]

Duck Private Cheffing: Με «ορθάνοιχτη κουζίνα και φιγούρες σαν να χορεύουν σε μπαλέτο» [Συνέντευξη]

Η Ιωάννα Θεοδωρακάκη, ιδιοκτήτρια και chef του Duck Private Cheffing, παρουσιάζει στο epixeiro.gr τη δική της προσπάθεια στον χώρο των εστιατορίων, με αφορμή και την πρόσφατη διάκριση στα επιχειρηματικά βραβεία «Στέλιος Χατζηιωάννου - Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2018».

Μιλήστε μας για το Duck Private Cheffing. Τι είναι, πως προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του και τι είναι αυτό που θα λέγατε πως το κάνει να ξεχωρίζει;

Το duck είναι ένα μικρό εστιατόριο σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δημιουργήθηκε από δύο ανθρώπους με εμπειρία στο τρόφιμο, τον Στέφανο Αντωνιάδη, που ασχολείται χρόνια με προμήθειες, κι εμένα, που είμαι χρόνια στις κουζίνες.

Διαλέξαμε την περιοχή γιατί δεν είχαμε χρήματα να επενδύσουμε στο κέντρο κι έτσι με μοναδικό μας «όπλο» την ποιότητα και τη συνέπεια στον πελάτη πετύχαμε να τον φέρουμε κοντά μας. 

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό νομίζω είναι η ορθάνοιχτη κουζίνα του, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό, με φιγούρες σαν να χορεύουν σε μπαλέτο, η απλότητά μας και το φαγητό μας.

Τι βρίσκει κανείς στο μενού του εστιατορίου και ποια η φιλοσοφία σας για τη δημιουργία ενός πιάτου; Υπάρχει κάτι που θα χαρακτηρίζατε ως «σπεσιαλιτέ»;

Η φιλοσοφία μας στην κουζίνα είναι ότι υπάρχει φρέσκο. Νωπά κρέατα από Αργεντινή, Αυστραλία και ελληνική επαρχία, φρούτα και λαχανικά εποχής, ψάρια από Χαλκιδική. Ότι καλύτερο μπορούμε να βρούμε. Ένα πιάτο μας που έχει αγαπηθεί πολύ αυτά τα χρόνια είναι η μοσχαρίσια ταλιάτα με κρέμα περουβιανης πατάτας.

duck2.jpg?mtime=20181013144132#asset:100989

Υπάρχουν δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα που είναι σεφ αλλά παράλληλα και επιχειρηματίας;

Το επάγγελμα μου είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολο για γυναίκες. Όταν λοιπόν απέκτησα το δικό μου εστιατόριο, το επάγγελμα μου άλλαξε εντελώς. Έπρεπε να μάθω πολλά καινούργια πράγματα και να προσαρμοστώ σε αυτή την κατάσταση. Δυσκολίες δεν αντιμετωπίζω στην καθημερινότητα μου, αν εξαιρέσουμε τον κρατικό μηχανισμό που μας βλέπει όλους εχθρούς του. Πουθενά δεν συμμετέχει στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, πάρα μόνο στις εισπράξεις των φόρων, που πολλές φορές είναι δυσβάσταχτες. 

Και ξαφνικά βλέπεις μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση μία ιδιωτική πρωτοβουλία ενός ανθρώπου να επιβραβεύει νέες επιχειρήσεις και να στηρίζει τους νέους ανθρώπους.

Γενικότερα, ήταν εύκολη η επένδυση για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, ενός εστιατορίου, και πως εξελίσσεται, από οικονομικής απόψεως;

Η επένδυση μας, όπως προανέφερα, ήταν πολύ πολύ μικρή. Είχαμε όμως στόχο κάθε μέρα να προσθέτουμε κάτι στο εστιατόριο. Θα έλεγα πως αυτό το φθινόπωρο που διανύουμε (είναι το πέμπτο) έχει πάρει την ολοκληρωμένη εικόνα του.

duck3.jpg?mtime=20181013144146#asset:100990

Έχετε αναφέρει στο παρελθόν πως δεν έχετε πραγματοποιήσει κάποια διαφημιστική καμπάνια. Πως έχει επιτευχθεί η σημαντική επιτυχία του εστιατορίου, με αναγνώριση ακόμη και μέσω διάκρισης στα πρόσφατα βραβεία «Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2018»;

Δεν διαφημίστηκε το εστιατόριο γιατί πολύ απλά δεν είχαμε χρήματα να το κάνουμε. Η διαφήμιση έγινε από στόμα σε στόμα και, όπως αποδείχθηκε, ήταν άμεση.

Πως αντιμετωπίζει ένα εστιατόριο την οικονομική κρίση; Υπήρξαν αλλαγές ή υποχωρήσεις που κληθήκατε να κάνετε, κάτι που δεν ήταν στο αρχικό σας πλάνο;

Δεν επηρεάστηκε ούτε η επιχείρηση, ούτε οι υπάλληλοι, ούτε οι προμηθευτές. Ανοίξαμε στην καρδιά της κρίσης, δουλέψαμε σκληρά απέναντι σε κάθε δυσκολία. Κοιτάμε τη δουλειά μας και πως αυτή μπορεί να γίνει κάθε μέρα καλύτερη.

Θα έλεγε κανείς πως η μαγειρική έχει γίνει τα τελευταία χρόνια της μόδας, κάτι που φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών εκπομπών. Ποια η γνώμη σας για το θέμα και τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με τον χώρο;

Δυστυχώς είναι γεγονός πως έχει γίνει μόδα. Θα πρέπει να καταλάβει το παιδί πως αυτό που βλέπει στην τηλεόραση δεν είναι η πραγματικότητα. Θα πρέπει να γνωρίζει πως θα περάσει ατελείωτες ώρες στη δουλειά καθαρίζοντας κρεμμύδια, πατάτες, ψάρια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες ζέστης και κρύου, με πολλά άτομα ταυτόχρονα πάνω από φωτιές, φούρνους και σχάρες. Δεν δικαιολογείται απουσία, ασθένεια, γιορτές, χαρές. Θα ρίξει πολύ ιδρώτα και ίσως δεν θα καταφέρει πότε του να γίνει chef. Αν παρόλα αυτά θέλει να το ακολουθήσει, ίσως του αρέσει και με πολλή υπομονή να πορευτεί σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι. 

Πως βλέπετε το Duck Private Cheffing σε βάθος πενταετίας; Υπάρχει κάτι που έχετε στα σχέδια σας;

Έχουμε κάποια επαγγελματικά σχέδια που συζητάμε, θα θέλαμε την εξέλιξη του duck. Με την αγάπη του κόσμου ίσως καταφέρουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr