NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

1ο Impact Forum: Το μέλλον της Εταιρικής Υπευθυνότητας ξεκινά από τη Δια Βίου Μάθηση

1ο Impact Forum: Το μέλλον της Εταιρικής Υπευθυνότητας ξεκινά από τη Δια Βίου Μάθηση
22_10_2018 | 15:01 22_10_2018 | 15:02
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Φορείς του δημόσιου, ιδιωτικού και τρίτου τομέα ένωσαν τις δυνάμεις τους στο 1ο Impact Forum για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Καινοτομία που διοργανώθηκε από τον οργανισμό BeyondCSR, στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Κεντρικοί άξονες της συζήτησης ήταν ο ρόλος της δια βίου μάθησης στην καταπολέμηση της φτώχειας, του ηλικιακού ρατσισμού, της αυξανόμενης ανεργίας, των στερεότυπων και των διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και ο ρόλος της Εταιρικής Υπευθυνότητας ως εργαλείου οικοδόμησης συνεργειών μεταξύ του Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα για την αντιμετώπιση κοινωνικών-και όχι μόνο-προκλήσεων.

Την εκδήλωση άνοιξε, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-'Αμπα, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ επενδύει τεράστια ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D), και την επιχειρηματικότητα, και διαθέτει δίκτυο με περισσότερες από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και 250 πολυεθνικές, με πολλά και σημαντικά ερευνητικά κέντρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Ισραήλ, η Εταιρική Υπευθυνότητα, αντιμετωπίζεται ως ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό εργαλείο. 

Την ατομική υπευθυνότητα, ως θεμέλιο λίθο της Εταιρικής Υπευθυνότητας ανέδειξε η κ. Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του CSR Hellas και μέλος του ΔΣ του CSR Europe. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα για σαφή ορισμό της Εταιρικής Υπευθυνότητας με βασικό άξονα τον άνθρωπο, από αυτόν δηλαδή που ξεκινά και καταλήγει κάθε δράση που αφορά στην υλοποίηση των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και σε αυτό το σημείο ανέδειξε και το σημαντικό ρόλο της δια βίου μάθησης, σε προσωπικό, εταιρικό, και κοινωνικό επίπεδο.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Διευθυντή Bancassurance, Marketing, Διαφήμισης και Λοιπών Συνεργασιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Γιάννη Σηφάκη, με την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο ενός οργανισμού να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο υλοποίησης των παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, παρουσιάζοντας παράλληλα και τους άξονες της πολιτικής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Εθνικής Ασφαλιστικής που αφορούν στην οικονομία, κοινωνία, πολιτισμό και αθλητισμό. 

Ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, Πρόεδρος της Apivita, της πρώτης ελληνικής πιστοποιημένης B corp, μια από τις λίγες στην Ευρώπη ενέπνευσε το κοινό με την αναφορά του στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους ως πηγή έμπνευσης και πυξίδα της δράσης της εταιρείας που έχει κάνει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τρόπο ζωής και επιχειρείν. 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στάθηκε στην εταιρική βιωσιμότητα, ως έννοια που αναγνωρίζει και ενθαρρύνει το θετικό ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην πρόοδο των κοινωνιών, ωστόσο, απαιτείται η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Πολιτείας, της Κοινωνίας των Πολιτών και των επιχειρήσεων, εντός αυτού του δυναμικού πλαισίου. 

Την αναγκαιότητα σύνδεσης εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, παρουσιάζοντας μερικά από τα επιχειρηματικά success stories που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στα εργαστήρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η κ. Παυλίνα Πρωταίου Founder & CEO του BeyondCSR παρουσίασε το τρίπτυχο της επόμενης ημέρας για την Εταιρική Υπευθυνότητα: 1. Εταιρία, 2. Καταναλωτής, 3. Πολίτης, σε συνδυασμό με εργαλεία που προσφέρει η δια βίου μάθηση, και με προϋπόθεση τη συνέργεια ιδιωτικού -δημόσιου και τρίτου τομέα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό και χρηματοοικονομικό-επενδυτικό εργαλείο.

Τη δια βίου-εκπαίδευση ως κομβικό σημείο, υπογράμμισε η κα. Αναστασία Ανδρίτσου Διευθύντρια του British Council, για την προώθηση της καινοτομίας, της Βιώσιμης Ανάπτυξης και του επαγγελματικού προσδιορισμού, κυρίως για άτομα άνω των 40 ετών που καλούνται να διαχειριστούν την αλλαγή επαγγελματικής πορείας, 

Έμφαση στη σημασία των μαλακών δεξιοτήτων (soft skills) για την ένταξη και παραμονή στην αγορά εργασίας έδωσε ο Δρ. Ιωάννης Σαλαμούρης, Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. knowl, μεταφέροντας την εμπειρία του από προγράμματα με εξατομικευμένες πρακτικές και reverse recruitment που έχει υλοποιήσει η knowl σε συνεργασία με φορείς όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Καρόλου (βλ. Επιταχυντής Δεξιοτήτων Mellon) και τα οποία απαντούν στο χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ παρεχόμενων και ζητούμενων δεξιοτήτων, καταγράφοντας εντυπωσιακά μετρήσιμα αποτελέσματα απασχολησιμότητας.

Στη σημασία της Εταιρικής Υπευθυνότητας με άξονα την προώθηση της καινοτομίας, αναφέρθηκε η επικεφαλής του Orange Grove κα. Νατάσσα Αποστολίδη, παρουσιάζοντας μερικά από τα προγράμματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας που έχει υλοποιήσει ο οργανισμός. 

Τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που προωθούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καθώς και τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της Εταιρικής Υπευθυνότητας ως επενδυτικού εργαλείου και μέσου για την υλοποίηση συνεργειών μεταξύ δημόσιου- ιδιωτικού και τρίτου τομέα, καθώς και την αυξανόμενη σημασία της επιχειρηματικής ηθικής παρουσίασαν οι κ.κ. Geert Demuinjck Καθηγητής Business Ethics, και πρόεδρος European Business Ethics Network, και Ekkehard Ernst, Chief of Macroeconomics Policy Unit, International Labor Organization και η κα. Τάνια Μπιζούμη, Σύμβουλος Sustainable Finance, Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ, ο καθηγητής Computer Science του Πανεπιστημίου Αθηνών και CTO της Volentyx-Pythagoras Systems Δρ Ιωάννης Εμίρης, τόνισε τη σημασία των Data και Blockchain τόσο στην εξέλιξη της Εταιρικής Υπευθυνότητας όσο του Χρηματοοικονομικού γίγνεσθαι.

Τέλος, τη σημασία της δια βίου μάθησης στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού σε σχέση κυρίως με την ηλικία και το φύλο, τόνισε με γραπτό χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου, κα. Λίτσα Παναγιωτοπούλου, με ειδική αναφορά στη σημασία των soft skills και τη δυνατότητα αναπροσαρμογής σε νέα δεδομένα. Ενώ, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κα. Σοφία Εφραίμογλου τόνισε ότι στερεότυπα, φυλετικές και ηλικιακές διακρίσεις δεν αποτελούν μόνο θέματα προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αφορούν και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Τέλος, ο πρόεδρος του Hellenic Start up Association, κ. Σωκράτης Πλούσσας , υπογράμμισε τις δυσκολίες της επαγγελματικής επανεκκίνησης μετά τα 40, όπως ο ηλικιακός ρατσισμός, οι πολλαπλές υποχρεώσεις και ο χρόνος που πιέζει, η δυσκολία του να μάθουμε καινούργια πράγματα. Ο ίδιος, ωστόσο, έχοντας πετύχει, αποτύχει και ξανά επιτύχει , επισήμανε ότι το κλειδί στο να προχωρήσουμε μπροστά είναι να σκεφτόμαστε πέρα από τα παντός είδους στερεότυπα.

Τέλος, η ομάδα εμπειρογνωμόνων που απαρτίζονταν από τον πρόεδρο του EBEN Hellas κ. Αντώνη Γκορτζή, την καθηγήτρια συγκριτικής πολιτικής του πανεπιστημίου Ρέντινγκ, Δρα Δάφνη Χαλικιοπούλου, τη σύμβουλο digital economy του BeyondCSR και σύμβουλο στρατηγικής του Blockchain Hub Iωάννα Σαμπράκου, τη δημοσιογράφο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, κ. Τάνια Γεωργιοπούλου, την υπεύθυνη πολιτικών ισότητας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, κ. Κατερίνα Λουκίδου, και τον Co-Founder της Volentix -Pythagoras Systems κ. Αλέξης Αναστασίου, ξεκίνησαν τον κύκλο διαπιστώσεων και ερωτήσεων, με βασικό άξονα τόσο τις σημερινές παθογένειες της Εταιρικής Υπευθυνότητας, όσο και τις βέλτιστες πρακτικές που υφίστανται και πως αυτά μπορούν να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον της. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr