NEWSFLASH...
Οικονομική κρίση
ανάγνωση

Η ΙΑΤΑ ζητεί εκκαθάριση των πωλήσεων εισιτηρίων ανά εβδομάδα από τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία

Η ΙΑΤΑ ζητεί εκκαθάριση των πωλήσεων εισιτηρίων ανά εβδομάδα από τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία
30_06_2015 | 15:18 15_11_2016 | 11:07

Την εκκαθάριση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων ανά εβδομάδα και όχι ανά δεκαπενθήμερο, όπως εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια, αποφάσισε για τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ανοίγοντας ένα τεράστιο ζήτημα για τις χρηματοροές των τουριστικών επιχειρήσεων την ώρα που οι τράπεζες είναι κλειστές.

Σύμφωνα με μήνυμα της ΙΑΤΑ, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος», οι αεροπορικές εταιρείες, «σε συνέχεια της εν εξελίξει κατάστασης στην Ελλάδα», υιοθέτησαν «μία προσωρινή κίνηση» για την εκκαθάριση των πωλήσεων εισιτηρίων όλων των διαπιστευμένων πρακτόρων της ΙΑΤΑ στην Ελλάδα ανά εβδομάδα, «με άμεση εφαρμογή».

Οι τουριστικοί πράκτορες θα κληθούν στις 16 Ιουλίου να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων που έχουν διατεθεί στο διάστημα 16-30 Ιουνίου και 1-7 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο καθεστώς των εβδομαδιαίων εκκαθαρίσεων, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, θα ισχύσει ως και τον Σεπτέμβριο, με την τελευταία προβλεπόμενη εκκαθάριση να είναι στις 7 Οκτωβρίου. Το μέτρο, σημειώνει η ΙΑΤΑ, ενδέχεται να τροποιηθεί.

Σε αυτό το στάδιο, σημειώνει η ΙΑΤΑ, δεν απαιτείται καμία άλλη δράση από τους διαπιστευμένους πράκτορες που έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους. Ωστόσο καλεί τα τουριστικά γραφεία να έχουν συγκεντρώσει επαρκείς πόρους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Η ΙΑΤΑ, παρ' όλο που αναγνωρίζει τον αποκλεισμό από τις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες για αυτήν την εβδομάδα, σημειώνει προς τους πράκτορες ότι είναι απαραίτητο να είναι σε θέση να καταβάλλουν τα χρήματα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων πριν ή με τη λήξη της 16ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα οποία μίλησαν στο «Βήμα» υπό τον όρο της ανωνυμίας, αυτή η εξέλιξη ναρκοθετεί την ήδη πληγείσα βιωσιμότητα των τουριστικών πρακτόρων, καθώς με κλειστές τις τράπεζες καλούνται να βρουν επιπρόσθετη ρευστότητα, όταν κανείς δεν πληρώνει κανέναν και όταν οι πελάτες προχωρούν σε μαζικές ακυρώσεις εισιτηρίων. Όπως λένε, είναι αδύνατον να βρεθούν τα χρήματα, και μάλιστα μιλούν για καταστροφή.

Πηγή: tovima.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr