NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Speen: Καινοτόμοι μηχανισμοί μετατροπής συμβατικών ποδηλάτων σε ηλεκτρικά! [Συνέντευξη]

Speen: Καινοτόμοι μηχανισμοί μετατροπής συμβατικών ποδηλάτων σε ηλεκτρικά! [Συνέντευξη]
Φωτογραφία: Ιάκωβος Δημητρίου (CTO), Νικόλας Χαραλάμπους (CEO), Σπύρος Κίτος (COO)

Ο Νικόλας Χαραλάμπους, CEO της startup Speen, μιας εταιρείας με έδρα την Αθήνα που αναπτύσσει συστήματα και λύσεις ηλεκτροκίνησης για ποδήλατα, μιλάει στο επιχειρώ, με αφορμή και την πρόσφατη επένδυση που έλαβε η συγκεκριμένη startup από την Metavallon VC.

Ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο εργασιών της Speen, από ποιους δημιουργήθηκε και πως προέκυψε η ιδέα;

Στη Speen σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε μηχανισμούς πρόωσης για ηλεκτρικά ποδήλατα, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής και δίνοντας τη δυνατότητα μετατροπής σχεδόν κάθε τύπου ποδηλάτου σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, υψηλών προδιαγραφών.

Η ιδέα για τη δημιουργία της Speen ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 από μια παρέα πέντε φίλων - συμφοιτητών (Νικόλας, Ιάκωβος, Σπύρος, Ιάσονας, Γιώργος) οι οποίοι αποφοιτούσαμε από το τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών (με εξαίρεση τον Γιώργο που είχε αποφοιτήσει από το ΕΜΠ).

Η ιδέα προέκυψε καθώς παρατηρούσαμε την παγκόσμια στροφή που πραγματοποιείται στη βιώσιμη μετακίνηση, μια αλλαγή που θεωρούμε πως είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και αναπόφευκτη. Έτσι, μόλις αρχίσαμε να οδηγούμε ηλεκτρικά ποδήλατα, συνειδητοποιήσαμε τις τεράστιες προοπτικές που φέρει η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων στην καθημερινή μετακίνηση, ενώ ταυτόχρονα αντιληφθήκαμε πως καμία από τις υπάρχουσες λύσεις δεν μας κάλυπτε επαρκώς. Ταυτόχρονα, αντιληφθήκαμε τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που επιδέχεται η συγκεκριμένη τεχνολογία - αγορά. Και με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η δημιουργία της Speen.

Η ομάδα συνέχισε μέχρι και τον Απρίλη του 2017, όπου ο Ιάσονας και ο Γιώργος αποχώρησαν με σκοπό την εύρεση πιο σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος.

Γιατί κάποιος να μετατρέψει ένα ποδήλατο σε ηλεκτρικό; Είναι εύκολο αυτό να πραγματοποιηθεί μέσω των κιτ μετατροπής της εταιρείας σας; Υπάρχουν, ίσως, έτοιμες λύσεις που προσφέρετε;

Μετατρέποντας κάποιος το ποδήλατό του σε ηλεκτρικό, μπορεί να διευρύνει τις δυνατότητές του και να το αναβαθμίσει σε ένα ξεκούραστο και διασκεδαστικό μέσο προσωπικής μετακίνησης. Με τη σειρά flow μπορείς να διανύεις αποστάσεις 40, 50 και 60 χιλιομέτρων με ηλεκτρική υποβοήθηση, διατηρώντας ταυτόχρονα ανέπαφη την ανέμελη αίσθηση που σου προσφέρει η ποδηλασία. Η σειρά flow παρέχει την καλύτερη σχέση βάρους - ενεργειακής χωρητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ταυτόχρονα όλα τα εξαρτήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να παραπέμπουν σε τυπικά ποδηλατικά αξεσουάρ, με αποτέλεσμα όλο το σύστημα να παραμένει «κρυμμένο σε κοινή θέα». Η εγκατάσταση είναι απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση βασικών εργαλείων.

Ταυτόχρονα, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με αναγνωρισμένους κατασκευαστές ποδηλάτων, με σκοπό την ανάπτυξη μιας νέας σειράς ηλεκτρικών ποδηλάτων τα οποία θα διακρίνονται από εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης, όπως επίσης και από το χαμηλότερο βάρος σε κάθε κατηγορία.

speenbike1.jpg?mtime=20181027141125#asset:102475

Πως έγινε ο σχεδιασμός και η παραγωγή των προϊόντων; Που κατασκευάζονται αυτά; Υπάρχουν συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες;

Ο σχεδιασμός των προϊόντων ξεκίνησε στο άτυπο εργαστήριο - γραφείο το οποίο είχαμε δημιουργήσει στο σπίτι του Γιώργου στην Κυψέλη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια αέναη διαδικασία, η οποία αφορά στην εξέλιξη των προϊόντων και της τεχνολογίας που έχουμε αναπτύξει.

Το μεγαλύτερο τμήμα της αξίας των προϊόντων μας (πάνω από 60%) παράγεται εντός Αττικής, αξιοποιώντας τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες καθώς και την ευελιξία που αυτές μπορούν να προσφέρουν σε ένα τόσο εξειδικευμένο προϊόν. Για την κατασκευή των προϊόντων μας έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με παραγωγικές μονάδες μηχανουργικών κατεργασιών, ηλεκτροστατικής βαφής καθώς και κατασκευής ηλεκτρονικών.

Μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει είναι αυτή με την ΚΥΚΛΟΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ, η οποία είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες κατασκευάστριες εταιρείες ποδηλάτων (Ballistic, Clermont) στην ελληνική αγορά. Μέσα από αυτήν την συνεργασία, στοχεύουμε στο λανσάρισμα μια νέας σειράς ηλεκτρικών ποδηλάτων για το 2019. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα Ballistic τα οποία θα υποστηρίζονται από τα συστήματα της Speen, θα ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη ποδηλατική αισθητική, καθώς και για τη βελτιστοποίηση της σχέσης βάρους - απόδοσης που θα προσφέρουν στο χρήστη.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε συνεργασίες με εταιρείες ενέργειας και bike sharing, στοχεύοντας στην προώθηση ενός πιο ευχάριστου και βιώσιμου μοντέλου καθημερινής μετακίνησης.

Υπήρξαν δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην ανάπτυξη των προϊόντων σας και στη σύσταση της εταιρείας, μέσα στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας;

Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες κατά την ανάπτυξη των προϊόντων μας, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη hardware προϊόντων τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη των capital controls δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το ξεκίνημά μας. Συνεπώς, έπρεπε να είμαστε αρκετά ευέλικτοι και επίμονοι προκειμένου να αναπτύξουμε συνεργασίες - κλειδιά με βασικούς προμηθευτές και συνεργάτες. Αξίζει να σημειωθεί η υποστήριξη που λάβαμε στο ξεκίνημά μας από το The People’s Trust, τόσο σε οικονομικό όσο και σε συμβουλευτικό επίπεδο.

Ποια είναι η έως τώρα εμπορική πορεία των προϊόντων της Speen στην αγορά; Θα λέγατε πως αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα ηλεκτρικά Ποδήλατα;

Η σειρά flow διατίθεται στην αγορά από τον περασμένο Φεβρουάριο και η ζήτηση είναι διαρκώς αυξανόμενη. Τα προϊόντα είναι ήδη διαθέσιμα σε μεγάλα ποδηλατικά καταστήματα εντός Αττικής ενώ μέχρι τις αρχές του 2019 θα βρίσκονται σε ποδηλατικά καταστήματα που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας.

Ενώ η αγορά του ηλεκτρικού ποδηλάτου αποτελεί μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές σε παγκόσμια κλίμακα, στην Ελλάδα θα λέγαμε πως τα πράγματα κινούνται ακόμη νωχελικά, με πιο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αυτή βέβαια είναι τόσο συνάρτηση της οικονομικής κρίσης όσο και της ποδηλατικής παιδείας που έχουμε ως λαός. Συνεπώς, όσο καλύτερη και πιο διευρυμένη είναι η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη βιώσιμη μετακίνηση, τόσο το ηλεκτρικό ποδήλατο διεισδύει στην καθημερινή μετακίνηση των πολιτών.

speenbike2.jpg?mtime=20181027141215#asset:102476

Θεωρείτε πως υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές/προϋποθέσεις για την χρήση του ποδηλάτου, σε δρόμους όπως της Αθήνας, ως βασικού μεταφορικού μέσου;

Οι δρόμοι της Αθήνας, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι αρκετά φιλικοί ούτε για το μέσο ποδηλάτη, ούτε ακόμη για το μέσο πολίτη, αφού χαρακτηρίζονται από πολύ στενά πεζοδρόμια και από έλλειψη ποδηλατόδρομων. Ταυτόχρονα, η οδηγική παιδεία που κυριαρχεί στους δρόμους αποτελεί πολλές φορές αποτρεπτικό παράγοντα για έναν ποδηλάτη.

Παρ’όλα τα εμπόδια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση της χρήσης των ποδηλάτων στους αθηναϊκούς δρόμους, γεγονός που δείχνει τη διάθεση του κόσμου για μια μετακίνηση πιο βιώσιμη και ευχάριστη. Θεωρούμε πως η δημιουργία περισσότερων ποδηλατόδρομων αλλά και η ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών στάθμευσης και διασφάλισης των ποδηλάτων θα μπορούσε να φέρει το ποδήλατο ακόμη πιο κοντά στο μέσο πολίτη και να αλλάξει δραστικά το τοπίο της μετακίνησης στους δρόμους της Αθήνας.

Λάβατε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ από την Metavallon VC. Σε ποιους τομείς θα επενδυθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια;

Με τη Metavallon VC ενώσαμε τις δυνάμεις μας στοχεύοντας στην ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας. Τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για την επέκταση της δράσης μας στην ευρωπαϊκή αγορά, την ταχύτερη εξέλιξη των τεχνολογικών λύσεων που σχεδιάζουμε καθώς και στην αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητας.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Speen; Ίσως κάποια νέα προϊόντα ή μια διεθνή επέκταση;

Είναι συνδυασμός. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους καταναλωτές να αποκτήσουν τα προϊόντα της Speen, αλλά χωρίς την ταυτόχρονη εξέλιξη νέων προϊόντων δεν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας προβάδισμα. Αυτό ισχύει για κάθε εταιρεία τεχνολογίας, παρατηρούμε ραγδαίους ρυθμούς εξέλιξης σε κάθε τεχνολογικό κλάδο και αντίστοιχα αυξάνονται οι απαιτήσεις των καταναλωτών. Στα πλάνα μας βρίσκονται σταδιακές αναβαθμίσεις της υπάρχουσας σειράς προϊόντων όπως επίσης και της εξέλιξης νέων προϊόντων - κλειδιά στην καθιέρωση της εταιρείας στην αγορά του ηλεκτρικού ποδηλάτου.


«Με την επένδυσή της Metavallon VC στην Speen υποστηρίζουμε την εταιρεία να αναπτύξει τις δυνατότητες παραγωγής της, να επεκτείνει διεθνώς τα συστήματα των ηλεκτρικών ποδηλάτων και να εδραιώσει τις εταιρικές συνεργασίες της στον τομέα της ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης. Ο Νικόλας, ο Σπύρος και ο Ιάκωβος είναι νέοι επιχειρηματίες  με όραμα, που στοχεύουν σε αναπτυσσόμενες διεθνείς αγορές χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και είμαστε ενθουσιασμένοι που τους υποστηρίζουμε να πραγματοποιήσουν το όραμα τους και να περάσουν στο επόμενο βήμα της ανάπτυξής τους» δηλώνει η Αλεξάνδρα Χολή, Partner στη Metavallon VC.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr