NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

NASA Space Apps Challenge 2018: Ένας πλανήτης γεμάτος έμπνευση και καινοτομία

31_10_2018 | 13:30 31_10_2018 | 14:14
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε φέτος o Διεθνής Διαστημικός Διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, το μεγαλύτερο hackathon παγκοσμίως, το οποίο λαμβάνει χώρα σε πάνω από 180 πόλεις ετησίως κι έχει ως σκοπό την παροχή της δυνατότητας στους νέους με τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις για τις εκάστοτε προκλήσεις που θέτει η NASA κάθε χρόνο.

Φέτος, τη διοργάνωση του NASA Space Apps Challenge στις δύο πόλεις ανέλαβε ο GREEK NEWSPACE SOCIETY, a chapter of the National Space Society, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποσκοπεί στην προώθηση των δραστηριοτήτων της Νέας Διαστημικής Οικονομίας στο ελληνικό κοινό, και ιδιαίτερα στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων σε αυτόν τον τομέα, μέσα από εκπαιδευτικές και γενικότερα συμμετοχικές δράσεις.

Την αμέριστη υποστήριξή του εξέφρασε ο Δρ. Γιώργος Μαντζούρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, τόσο προς την εν λόγω πρωτοβουλία όσο και προς τις ομάδες που θα διακριθούν από αυτούς τους διαγωνισμούς αναφέροντας πως «Ο ΕΛ.Δ.Ο προς υποστήριξη της διοργάνωσης, στις δύο πρώτες ομάδες οι οποίες θα διακριθούν μέσα από τον διαγωνισμό θα τις υποστηρίξει ώστε να αποκτήσουν μια διεθνή πορεία και να μπορέσουν να διακριθούν και σε διεθνές επίπεδο».

Την έναρξη του διαγωνισμού στον Πειραιά χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Δήμου Πειραιά, Γιάννης Μόραλης αναφέροντας πως «Φέτος, με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε στον Δήμο Πειραιά το NASA Space Apps Challenge, μια σημαντική διοργάνωση που αφορά νέους επιστήμονες και η οποία είναι στην κατεύθυνση που δουλεύουμε κι εμείς, καθώς στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», καθώς και ο κ. Νεκτάριος Δεμενόπουλος, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Εξυπηρέτησης Μετόχων & Εταιρικών Ανακοινώσεων ΟΛΠ Α.Ε, ο οποίος εξέφρασε τη σημαντική υποστήριξή του τονίζοντας πως «Οι Έλληνες επιστήμονες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους συναδέλφους στο εξωτερικό καθώς πολλές φορές έχουν πετύχει πολύ σημαντικές διακρίσεις». Την διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη θερμά υποδέχτηκε και φιλοξένησε στον χώρο του OK!Thess, ο κ. Σίμος Μπεζανσόν, Προεδρεύων του OK!Thess.

Οι διαγωνιζόμενοι στη διάρκεια της πρώτης ημέρας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες, να μάθουν και να εμπνευστούν από διακεκριμένους ανθρώπους του χώρου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που είχε θέσει η NASA τη φετινή χρονια της επόμενες δύο ημέρες διεξαγωγής του hackathon.

Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες αφού οργανώθηκαν σε ομάδες, ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στις ιδέες τους με την καθοδήγηση και υποστήριξη των μεντόρων οι οποίοι κλήθηκαν βάσει της εμπειρίας και των γνώσεων τους να βοηθήσουν τις ομάδες να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους στο βαθμό που χρειαζόταν ώστε να είναι έτοιμες την επόμενη μέρα να τις παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή και να διεκδικήσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο τελικό. Δύο ομάδες από κάθε τοπικό τελικό περνούσαν στην επόμενη φάση, αυτή της κρίσης από την παγκόσμια επιτροπή της NASA.

Την τρίτη και τελευταία μέρα του NASA Space Apps Challenge, οι ομάδες ενέτειναν τις προσπάθειες τους προκειμένου να ολοκληρώσουν την υλοποίηση των προτάσεών τους. 

Στην κορύφωση των διαγωνισμών, οι ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην επιτροπή αξιολόγησης του μεν NASA Space Apps Challenge Thessaloniki που απαρτιζόταν από τους κ. Κατσαρό Παναγιώτη, κ. Ουγγρίνη Κωνσταντίνο-Άλκετα, κ. Προφητηλιώτη Γιώργο, και κ. Τζίνη Παναγιώτη, και του δε NASA Space Apps Challenge Piraeus η οποία απαρτιζόταν από τους κ. Βέργαδο Δημήτρη, κ. Λύρα Δημήτρη, κ. Οικονομόπουλο Αδαμάντιο, κ. Προφητηλιώτη Γιώργο, κ. Φώτη Γιώργο, οι οποίες και ανέδειξαν τις δύο νικήτριες ομάδες του εκάστοτε τοπικού διαγωνισμού που προκρίνονται στον παγκόσμιο τελικό του NASA Space Apps Challenge 2018.

Οι καινοτόμες ιδέες και προτάσεις ήταν πολλές, ξεχώρισαν και προχώρησαν στην επόμενη φάση της παγκόσμιας κρίσης ωστόσο οι παρακάτω:

NASA Space Apps Challenge Thessaloniki

1ο Βραβείο: Apollo-X Την πρώτη θέση στον τοπικό τελικό κέρδισε η ομάδα Apollo-X με την ιδέα της προσομοίωσης της αποστολής του Apollo 11, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της NASA «Virtual Space Exploration/A universe of beauty and wonder».
Η ομάδα δημιούργησε ένα διαδραστικό και πλήρες εργαλείο που προσφέρει την ευκαιρία σε όλους να βιώσουν από πρώτο χέρι τις σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Για τη δημιουργία της προσομοίωσης χρησιμοποιήθηκαν τρισδιάστατα μοντέλα από τη βάση δεδομένων της NASA καθώς και η πλατφόρμα Unity. Η ομάδα αποτελείται από τους Δημήτρη Φωτόπουλο (προγραμματιστής freelancer), Γιώργο Ντακάκη (προγραμματιστής και ερευνητικός συνεργάτης στο εργαστήριο ιατρικής φυσικής του τμήματος ιατρικής ΑΠΘ) και Χριστίνα Προμαρίτη (φυσικός και ερευνητικός συνεργάτης στο εργαστήριο ιατρικής φυσικής του τμήματος ιατρικής ΑΠΘ).

2o Βραβείο: OmniLink Τη θέση της στον παγκόσμιο τελικό εξασφάλισε, επίσης, η ομάδα Omnilink κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο, η οποία επέλεξε να δώσει λύση στην πρόκληση της NASA «Make sense out of Mars. Can you build a...».
Με την κατασκευή μιας 3D εκτυπωμένης BCI-AR συσκευής, η ομάδα χτίζει μια νέα σύνδεση ανάμεσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μια πληθώρα συσκευών, από απλά εργαλεία έρευνας μέχρι RC Rovers και Drones. Επιπλέον, με τη βοήθεια μεθόδων machine-learning, ο αστροναύτης, μέσω της ανατροφοδότησης της ροής δεδομένων, δίνει πλήρη πρόσβαση σε νέες πτυχές αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον με σκοπό τη βελτιστοποίηση του χρηστή άλλα και των εργαλείων του. Η συσκευή OmniLink παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης προκλήσεων χωρίς τη θυσία πολύτιμου χρόνο και πόρων. Η ομάδα απαρτίζεται από τους Μιχάλη Διακονικολή (φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Θανάση Θεοχάρη (φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ), Αντώνη Μαυρομανώλη (φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ), Πλάτωνα Μεγαγιάννη (φοιτητής του τμήματος Ιατρικής στο ΑΠΘ) και Γιώργο Σιδηρόπουλο (φοιτητής του τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ).

NASA Space Apps Challenge Piraeus

1ο Βραβείο: N.I.R.M.A Το πρώτο βραβείο έλαβε η ομάδα N.I.R.M.A. (Near Infrared Radiation Moisture Analyzer), προτείνοντας λύση στην πρόκληση της NASA “Make sense out of Mars”, με τη σχεδίαση ενός οργάνου ανίχνευσης νερού και δειγματοληψίας εδάφους στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.
Το N.I.R.M.A. μπορεί να προσαρμοστεί στο άκρο ενός βραχίονα κάποιου rover ή κάποιου ιπτάμενου σκάφους, και με τη χρήση ενός συστήματος καμερών υπεριώδους ακτινοβολίας να εντοπίσει με εξαιρετική ακρίβεια τις περιοχές που υπάρχει νερό. Στη συνέχεια, από ασφαλή απόσταση και με χρήση ενός πλήρως αποστειρωμένου μηχανισμού θα έχει τη δυνατότητα να συλλέξει δείγμα της επιφάνειας του εδάφους και του νερού. Στόχος είναι το ίδιο όργανο με υψηλής ανάλυσης φασματομετρία να μπορεί να ανιχνεύει ορυκτά και πιθανή υδροθερμική μεταβολή. Η ομάδα ανάπτυξης αποτελείται από τους Βικτώρια Καυκιά (φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας ΟΠΑ), Γεωργία Χριστοδούλου (φοιτήτρια της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ), Ηλία Ψυρούκη (φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ) και Ηλία Θεοδωρίδη (φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ).

2ο Βραβείο: SpArt Το δεύτερο εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό κέρδισε η ομάδα SpArt με την πρότασή της για δημιουργία τέχνης μέσα από έναν αλγόριθμο ο οποίος θα αναλύει τα δεδομένα των εικόνων της NASA, και βάσει αυτών θα συνθέτεται μουσική ή ηχοτοπίο, εμπνευσμένα από τα χαρακτηριστικά του κεντρικού θέματος της εκάστοτε φωτογραφίας όπως ονομασίες, εναλλαγές χρωμάτων, πραγματικούς ήχους των πλανητών δοσμένους από τη NASA, με προεκτάσεις διαδραστικότητας.

Την ομάδα αποτελούν οι Ντόγκα Μαρίνα (φοιτήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ), Γιαρενκγίν Αλέξανδρος (φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ) και Πισσαράκης Εμμανουήλ (συνθέτης- μουσικολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ).
Φιλοξενία, συστηματική καθοδήγηση και mentoring διάρκειας 6 μηνών από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών έλαβε, επίσης, ως επιβράβευση η ομάδα SpArt.

Οι δύο διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, του ΠΜΣ "Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες" και το OK!Thess, καθώς και τη συμβολή σημαντικών επιχειρήσεων, με «INTERGALACTIC» χορηγό την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, «GALACTIC» χορηγό την SAP, και «STELLAR» χορηγούς την Accenture και τον Όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων. Με «IN-KIND» υποστήριξη συνέβαλαν οι οργανισμοί Βίκος, 7days, Λέσχη Ξιφασκίας Θεσ/νίκης, Κάβα Όλυμπος και OpenLine.
Σημαντική, επίσης, ήταν και η συμμετοχή των Community Partners του διαγωνισμού: ACEin, Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ινστιτούτο Βιομιμητισμού Ελλάδος, TUC/TIE LAB, Artamantium, GeoChoros, SPACE GATES, GIVE&FUND, Ethelon, GDG Greece, iED, ΟΚ!Thess, SPIN, Women Techmakers Greece, WordPress/Greek Community, iED, DRAXIS και Elniplex.

Τέλος, τα μέλη της ομάδας διοργάνωσης ήταν πλήρως ικανοποιημένα από το επίπεδο των συμμετεχόντων και κατά συνέπεια των προτάσεων που παρουσίασαν, ενώ ευελπιστούν στην τελική επιλογή των 5 ιδεών από τη NASA να βρίσκονται και Ελληνικές ιδέες. Πιο συγκεκριμένα, ο Βασιλαπόστολος Ουρανής, ένας εκ των επίσημων διοργανωτών του Διαγωνισμού, και αντιπρόεδρος του GREEK NEWSPACE SOCIETY ανέφερε χαρακτηριστικά «Είμαστε εδώ για εκείνους που δεν βλέπουν τα προβλήματα ως προβλήματα αλλά ως προκλήσεις. Αυτοί είναι που θα πάνε αυτό τον τόπο μπροστά και εμείς είμαστε δίπλα τους. Είμαι πολύ χαρούμενος για το πραγματικά υψηλό επίπεδο των παιδιών και των λύσεων που παρουσίασαν. Πρέπει να είναι υπερήφανοι για τους εαυτούς τους.»

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο τον δύο διοργανώσεων σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά εδώ και εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr