NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

TEDxPatras 2018: Το τρίτο και τελευταίο session της εκδήλωσης

TEDxPatras 2018: Το τρίτο και τελευταίο session της εκδήλωσης
05_11_2018 | 09:50 05_11_2018 | 10:11
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Με ένα μαγικό ταξίδι μέσα από τις μουσικές του Πάνου Μπίρμπα άνοιξε η αυλαία του τρίτου και τελευταίου session του TEDxPatras 2018

Ο ξεχωριστός αυτός μουσικός performer παρουσίασε υλικό από το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο “Finchley Road” και από τη σκηνή θύμισε πως μέσα σε έναν κόσμο όπου όλα επαναπροσδιορίζονται μοιάζοντας πιο αβέβαια παρά ποτέ, η μουσική ίσως να είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε μια Κιβωτό.

Τη σκηνή στη συνέχεια γέμισαν οι εικόνες από το φωτογραφικό ρεπορτάζ του Santi Palacios, ο οποίος παρουσίασε τη δύναμη του φωτογραφικού ρεπορτάζ να επιφέρει αλλαγές τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Ο Ισπανός φωτορεπόρτερ και κοινωνιολόγος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αντίδραση απέναντι σε όσα συμβαίνουν, καθώς και για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Αντλώντας παραδείγματα από το πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα της Ευρώπης, ανέλυσε την επίδραση που μπορεί να έχει η καταγραφή της πραγματικότητας μέσω της εικόνας. «Εάν επιτρέψουμε τον ρεαλισμό να συναντήσει την τέχνη μέσα από το φωτορεπορτάζ, το λιγότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε για την πραγματικότητα που βιώνουμε και την πραγματικότητα που επιθυμούμε. Και αυτό είναι κάτι.» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Η χορογράφος και performer Λία Χαράκη πήρε τη σκυτάλη στο βήμα του TEDxPatras 2018 και μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία, καταθέτοντας την ακράδαντη πίστη της πώς η τέχνη αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από το παράδειγμα του Performance Shop που η καλλιτέχνης έστησε στην Κύπρο, το κοινό μυήθηκε στην ιδέα του performance ως μια προσωπική εμπειρία τέχνης, που παρέχει στον θεατή - συμμετέχοντα ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορούμε να είμαστε αυθεντικά ευάλωτοι. Ελευθερία, Γνώση, Επικοινωνία, Έκσταση και Έκφραση είναι οι αξίες, που σύμφωνα με την Λία, κομίζει στη ζωή μας η τέχνη του Performance. Αξίες που αξίζει να γνωρίσουμε και να βιώσουμε, πριν αποφανθούμε αν τις χρειαζόμαστε ή όχι.

Με μια ποιητική εισαγωγή - έκφραση της απέραντης αγάπης που τον διακατέχει για τη θάλασσα ξεκίνησε ο  Δημήτρης Καραβέλλας την ομιλία του στη σκηνή του TEDxPatras 2018, εξηγώντας πως είναι αναπόσπαστο στοιχείο του προσωπικού του ορισμού για την ευτυχία. Πόσοι από εμάς δε μπορούμε να ταυτιστούμε, αναλογιζόμενοι κομμάτια του φυσικού περιβάλλοντος που μας γεμίζουν συναισθηματικά; Ο πρόεδρος του WWF Ελλάδος ξεκινώντας από την απέραντη ομορφιά που έχει αντικρύσει στο “κυνήγι” της βιοποικιλότητας που κοσμεί τις ελληνικές θάλασσες, συνέχισε με μία λιγότερο ειδυλλιακή αφήγηση, σκιαγραφόντας την κατιούσα πορεία της πλανητικής υγείας. Η τελευταία πεντηκονταετία στοιχειοθετεί ένα κατηγορητήριο του οποίου τα αριθμητικά δεδομένα είναι τρομακτικά για το μέλλον του πλανήτη, μας ανέφερε, μιλώντας χαρακτηριστικά για «κλιματική γενοκτονία». Ποια έμπρακτη αξία δίνουμε στο περιβάλλον, όταν στα επόμενα 50 χρόνια ο πληθυσμός των πλαστικών ποτηριών που θα κατοικεί στις θάλασσές μας θα ξεπερνά τον πληθυσμό των ζωντανών πλασμάτων που έχουν το δικαίωμα να ζουν εκεί; «Γιατί, για κάθε Αξία, αξίζει να δώσουμε μάχη, αυτή τη μάχη ζητά και το περιβάλλον. Και γιατί είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει το κακό που έχει προκαλέσει στον πλανήτη. Αλλά και η τελευταία που μπορεί να τον σώσει», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Με τον Στέφανο Ξενάκη ολοκληρώθηκε το τρίτο session αλλά και συνολικά το κομμάτι των ομιλιών του TEDxPatras 2018. Προσφέροντας στο κοινό ένα μπουκέτο γεμάτο αρώματα, χρώματα και φωτεινές εικόνες μιας Ελλάδας των “μπροστάρηδων”, όπως χαρακτηριστικά ονόμασε τους ανθρώπους εκείνους “που επιλέγουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, που επιλέγουν και κάνουν το σωστό όταν κανείς δεν τους βλέπει” ο Στέφανος Ξενάκης ξεκίνησε την τελευταία ομιλία του 4ουTEDxPatras. Μέσα από παραδείγματα προσώπων “φωτεινών και φωτισμένων” που συνάντησε, ο συγγραφέας εξήρε την αξία της καθημερινής, σιωπηλής αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπο. Της θυσίας της ενσυνείδητης, που γίνεται όταν κανείς επιλέγει να υπηρετεί υποδειγματικά το πόστο του, επειδή πρώτα απ’ όλα υπηρετεί τη συνείδησή του. Ο Στέφανος Ξενάκης θυμίζει πως τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν την πλειοψηφία τη χώρας μας, μιας Ελλάδας που μπορεί να μας κάνει περήφανους, αρκεί να μάθουμε να την αφουγκραζόμαστε και να την αναζητάμε πέρα από τα φώτα των προβολέων.

Το TEDxPatras 2018 ολοκληρώθηκε, μα παραμένουν οι δυνατές ματιές πάνω στις αξίες που επανακαθορίστηκαν και υπάρχουν μέσα από τις δυναμικές εμπειρίες και τις διαφορετικές ιδέες των ξεχωριστών προσκεκλημένων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr