NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για ελληνικές startups σε κλάδους αιχμής

Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για ελληνικές startups σε κλάδους αιχμής

Πρόγραμμα “Προθερμοκοίτησης”, ύψους €30 εκατ., για νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις προανήγγειλαν τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής για την ελληνική οικονομία, με δικαιούχους ηλικίας 18-45 ετών. Την προαναγγελία της νέας δράσης έκαναν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στάθης Γιαννακίδης, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της startup κοινότητας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα διαθέσιμα και επερχόμενα χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία για την υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων της χώρας. Στη συζήτηση συμμετείχαν περίπου 130 νεοφυείς εταιρείες, ενώ πήραν μέρος και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιος Ράλλης και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, κυρία Ευγενία Φωτονιάτα.

Όπως τόνισε η κυρία Φωτονιάτα στη διάρκεια της εκδήλωσης, η νέα κυβερνητική προσέγγιση για τις νεοφυείς εταιρείες έχει τρεις άξονες: εργαλεία προσανατολισμένα στις startups, απόπειρες οριοθέτησης του οικοσυστήματος με διοικητικούς όρους ως δομή που μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενέργειες που βρίσκονται σε παραδοσιακές δράσεις και μπορούν να έχουν “παράθυρο” χρηματοδότησης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αναφερόμενη στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία υπογράμμισε ιδιαίτερα την ευκαιρία συμμετοχής στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρχικό κεφάλαιο τα €300 εκατ. Ήδη - όπως είπε - 17 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. “Επίσης, με το Μητρώο καταγραφής των θερμοκοιτίδων, καταγράφουμε όλες τις σχετικές δομές. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, όλοι οι χώροι να αποτελέσουν δομές χρηματοδότησης. Τέλος, σαν επιλέξιμες δαπάνες, έχουμε λογικές voucher φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες”, συμπλήρωσε η ίδια. 

Οφέλη

“Έχουμε ένα φαινόμενο έκρηξης νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια και θεωρούμε πως η διάχυση των προϊόντων που αυτές παράγουν στην οικονομία και την κοινωνία, θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη”, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παππάς, ο οποίος, επίσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία χαρτογράφησης και ενίσχυσης του υφιστάμενου δικτύου υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων: “Σχεδιάζουμε δράσεις ανοιχτής καινοτομίας, με στόχο την προώθηση των καινοτόμων τεχνολογιών στη νέα γενιά”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράλλης, τόνισε: “Εργαζόμαστε ώστε να αναδείξουμε αυτές τις ιδέες και σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσουμε - σε πιλοτική βάση - ορισμένες απ’ αυτές, με στόχο να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν κρίσιμοι τομείς της δημόσιας διοίκησης”.

Πηγή: sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr