NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

1 στους 2 Έλληνες χρησιμοποιεί υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

1 στους 2 Έλληνες χρησιμοποιεί υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Σταθερά αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός των Ελλήνων, που συναλλάσσονται με το ελληνικό Δημόσιο ηλεκτρονικά (σε όποιες περιπτώσεις βέβαια αυτό είναι εφικτό). Ένας στους δύο Έλληνες και συγκεκριμένα το 49,7% των πολιτών ηλικίας 16-74 ετών, χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τη χρονική περίοδο Απριλίου 2017-Μαρτίου 2018. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 4,9% σε σχέση με αυτό που καταγράφηκε ένα έτος πριν. Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν κάθε συναλλαγή με δημόσιες υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου: υποχρεώσεις των πολιτών (φορολογική δήλωση), επίσημα έγγραφα (ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης), υπηρεσίες εκπαίδευσης (εγγραφή σε σχολεία ή ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπηρεσίες δημόσιας υγείας (προγραμματισμός ραντεβού, χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων, πιστοποιητικό νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς).

Όπως δείχνει η έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018, από όσους δεν έκαναν χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (π.χ. online φορολογική δήλωση) το 98% δήλωσε ότι η υποβολή έγινε, για λογαριασμό του, από άλλα πρόσωπα, το 8,1% ότι δεν είχε τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσει την αντίστοιχη ιστοσελίδα και το 0,3% ότι ανησυχεί για την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σε γενικές γραμμές, πάντως, αποτυπώνει τον υψηλό βαθμό χρήσης των νέων τεχνολογιών από τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της, περίπου 8 στους 10 Έλληνες, που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το 1ο τρίμηνο του 2018 (το 76,5%), συνδέθηκαν από φορητή συσκευή, ποσοστό αυξημένο κατά 1,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Απ’ όσους συνδέθηκαν εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας με κινητή συσκευή, το 72,2% χρησιμοποίησε κινητό ή smartphone, το 16,5% φορητό υπολογιστή, το 12,7% tablet και το 0,9% άλλη συσκευή (π.χ. media player, φορητή κονσόλα παιχνιδιών, smart ρολόι).

Σύμφωνα με την έρευνα, συνολικά, σήμερα, 8 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι τους (ποσοστό 76,5%). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό την τελευταία δεκαετία (2009 - 2018) αυξήθηκε κατά 100,8%, ενώ σε σχέση με το 2018 καταγράφεται άνοδος 7,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ευρυζωνική σύνδεση χρησιμοποιεί το 76,1% του συνόλου των νοικοκυριών. Περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες (το 72,2%) ηλικίας 16 - 74 ετών έκαναν χρήση του Διαδικτύου το 1ο τρίμηνο του 2018, ποσοστό αυξημένο κατά 3,3% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, χρήση του Διαδικτύου σε τακτική βάση, δηλαδή, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάνει το 96,6% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το 1ο τρίμηνο του 2018. Περισσότερες από δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο το 90,5% των τακτικών χρηστών. Η συσκευή που χρησιμοποιείται περισσότερο για πρόσβαση είναι το κινητό, καθώς ποσοστό 81,2% του πληθυσμού με πρόσβαση στο Διαδίκτυο το επέλεξε για να συνδεθεί.

Πηγή: sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr