NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διαδίκτυο & Τεχνολογία
ανάγνωση

Hackers «χτύπησαν» την Vivartia και πήραν λύτρα 75.000 ευρώ

Hackers «χτύπησαν» την Vivartia και πήραν λύτρα 75.000 ευρώ

Το πρώτο περιστατικό κυβερνοεπίθεσης με στόχο μεγάλη εταιρεία σημειώθηκε, πριν από μερικές ημέρες, στην Vivartia, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Όπως αναφέρει η πηγή, κάποια ημέρα του Οκτωβρίου, οι υπάλληλοι και τα στελέχη της εταιρείας, η οποία ανήκει στον όμιλο της MIG και έχει θυγατρικές - μεταξύ άλλων - τις Everest και Goody’s, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές τους, καθώς αυτοί εμφάνιζαν μαύρη οθόνη, συνοδευόμενη από ένα αίτημα για password.

Όπως διαπίστωσαν ειδικοί της SingularLogic, τα αρχεία των υπολογιστών δεν είχαν διαγραφεί αλλά είχαν κρυπτογραφηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία από τις κρίσιμες διαδικασίες για τη λειτουργία του ομίλου.

Ακολούθησε μήνυμα από hacker, ο οποίος ζητούσε 75.000 ευρώ σε bitcoin για να ξεκλειδώσει τα αρχεία. Λόγω του κινδύνου που υπήρχε τα λειτουργικά προβλήματα να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΙG, Θανάσης Παπανικολάου, ζήτησε να πληρωθούν τα λύτρα των 75.000 ευρώ, κάτι που οδήγησε και στην επίλυση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, η «κερκόπορτα» που άνοιξε στους hackers τον δρόμο για το δίκτυο της Vivartia ήταν κάποιοι παλιοί υπολογιστές με Windows XP, οι οποίοι ενδέχεται να βρίσκονταν σε κάποια αποθήκη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr