NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Παιδεία - Νεολαία
ανάγνωση

Εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο Ιδεών και Φαντασίας του Πανεπιστημίου Columbia

Εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο Ιδεών και Φαντασίας του Πανεπιστημίου Columbia

Τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, το Πανεπιστήμιο Columbia εγκαινίασε το νέο Ινστιτούτο Ιδεών και Φαντασίας (Institute for Ideas and Imagination) στο Παρίσι. 

Το Ινστιτούτο έγινε πραγματικότητα μέσω μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με πρόσθετη υποστήριξη από το Andrew W. Mellon Foundation, και θα φιλοξενηθεί στο Reid Hall, το οποίο αποτελεί τμήμα του Paris Global Center του Πανεπιστημίου.

Το Ινστιτούτο Ιδεών και Φαντασίας θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει τις επικρατούσες προσεγγίσεις στην πνευματική σκέψη. Την πρώτη χρονιά της λειτουργιάς του, το Ινστιτούτο θα φιλοξενήσει 16 υποτρόφους από διαφορετικούς χώρους–υποδειγματικούς μελετητές, συγγραφείς, συνθέτες, και φιλοσόφους, μεταξύ άλλων.

Στα εγκαίνια του Ινστιτούτου συμμετείχαν η Οικονομική Διευθύντρια του ΙΣΝ, Χριστίνα Λαμπροπούλου, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, και μέλος του Τμήματος Επικοινωνίας του ΙΣΝ, Αλέξια Βασιλικού. «Τόσο τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου, όσο και το μοντέλο μέσω του οποίου θα προκύψουν, είναι πολύ αναγκαία», δήλωσε η κα Λαμπροπούλου. «Ποτέ ξανά δεν ήταν τόσο αναγκαίο να θέσουμε το ερώτημα του πώς δημιουργείται, μοιράζεται και γίνεται αποδεκτή η γνώση. Η ίδρυση αυτού του Ινστιτούτου σηματοδοτεί στον κόσμο ότι οι ιδέες είναι κάτι που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά».  

Η ιδέα για το Ινστιτούτο προέκυψε από συζητήσεις ανάμεσα σε μέλη του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Columbia σχετικά με τους τρόπους προσαρμογής της αναζήτησης της γνώσης, στις πραγματικότητες ενός σύγχρονου, παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό διευθυντή του Ινστιτούτου, Mark Mazower, «ο κύριος στόχος είναι να εμπλουτιστούν οι ακαδημαϊκοί τρόποι παρουσίασης των ιδεών, συγκεντρώνοντας σε ένα μέρος το σύνολο της επιστημονικής και της καλλιτεχνικής φαντασίας».

Μία άλλη σημαντική συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο ΙΣΝ ανακοινώθηκε πέρυσι και επιδιώκει επίσης να προσαρμόσει τις μεθόδους παραγωγής και ανταλλαγής γνώσεων στη σύγχρονη εποχή. Με την υποστήριξη του ΙΣΝ καθιερώθηκε πρόγραμμα υποτροφιών για δημοσιογράφους από την Ελλάδα, προκειμένου να σπουδάσουν στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr