NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών
ανάγνωση

Διοικητικό Συμβούλιο & Γενική Συνέλευση στη νέα Ανώνυμη Εταιρεία του νόμου 4548/2018

Διοικητικό Συμβούλιο & Γενική Συνέλευση στη νέα Ανώνυμη Εταιρεία του νόμου 4548/2018

Μέσα στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται για τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας μετά τον νέο νόμο 4548/2018 (που από 1η Ιανουαρίου 2019 καταργεί τον ΚΝ 2190/1920, μετά από περίπου έναν αιώνα), καθίσταται περισσότερο από απαραίτητη η εξέταση των νομικών συνθηκών που προκύπτουν λόγω της ιλιγγιώδους εξάπλωσης του διαδικτύου σε κάθε πλευρά της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των σύγχρονων ηλεκτρονικών κοινωνιών και οικονομιών, καθώς και η νομική αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων.  

Το πλαίσιο λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης, δηλαδή των δύο θεμελιωδών οργάνων της Ανώνυμης Εταιρείας, που αποτελεί τον σημαντικότερο τύπο νομικού προσώπου, καθώς και οι ιδιαίτερες πτυχές της λειτουργίας των οργάνων αυτών, όπως προκύπτουν από την εμπειρία και τις ανάγκες που αναδεικνύονται σε ένα διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αποτελούν το περίγραμμα του νέου Σεμιναρίου με θέμα «Διοικητικό Συμβούλιο & Γενική Συνέλευση στη νέα Α.Ε. του Ν. 4548/2018», το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. 

 

Σε καίρια ερωτήματα απαντά ο κ. Αλέξανδρος Σπυρίδωνος, Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Εισηγητής του Σεμιναρίου.  

1. Κύριε Σπυρίδωνος, πώς πιστεύετε ότι θα προσαρμοστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι συναλλασσόμενοι στην κατάσταση που διαμορφώνεται με τη νέα Ανώνυμη Εταιρεία του Νόμου 4548/2018;

Στη σημερινή οικονομική, νομική και κοινωνική πραγματικότητα, όπου νέες μορφές νομικής οργάνωσης δραστηριοτήτων κάνουν όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία τους, όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), οι Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ), οι ΕΚΕΣ και άλλες, μία εξακολουθεί να παραμένει η θεμελιώδης μορφή νομικού προσώπου που κινεί την οικονομική και κοινωνική ζωή: Η Ανώνυμη Εταιρεία. Με τον νέο Νόμο 4548/2018 που καταργεί μετά από εκατό περίπου χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του ΚΝ 2190/1920 η Ανώνυμη Εταιρεία καθίσταται για μία ακόμη φορά επίκαιρη και έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι συναλλασσόμενοι θα προσαρμοστούν εύκολα, αφού οι αλλαγές δεν είναι δομικές – διαρθρωτικές, αλλά περισσότερο διαδικαστικές και νομοτεχνικές, δεν πρόκειται τόσο για αλλαγή φιλοσοφίας, αλλά για αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της ΑΕ. 

 

2. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι το σεμινάριο για το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση στην Ανώνυμη Εταιρεία είναι διαφορετικό;

Το σεμινάριο για τα εταιρικά όργανα στην ΑΕ είναι διαφορετικό γιατί συνδυάζει θεωρία και πράξη, συνδυάζει τη θεωρητική κριτική εξέταση με την πρακτική συνολική παρουσίαση και τελικά παρουσιάζει την αέναη προσπάθεια εξισορρόπησης των αντίρροπων δυνάμεων μέσα στην ανώνυμη εταιρεία, δυνάμεων μειοψηφίας και πλειοψηφίας, δυνάμεων διοικητών και επενδυτών, συνεργατικών και ανταγωνιστικών, αποσχιστικών και ενωτικών, και εκθέτει τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες όσων μετέχουν τόσο στη διοίκηση όσο και στη μετοχική σύνθεση της ανώνυμης εταιρείας.

 

3. Φέρνει κάτι νέο τελικά ο Νόμος 4548./2018 για τη νέα ΑΕ και το νέο σεμινάριο για το ΔΣ και τη ΓΣ;

Μέσα από το σεμινάριο παρουσιάζονται νέοι θεσμοί στο πλαίσιο των παλαιών βασικών δομών, όπως η ένωση μετόχων που ασκεί δικαιώματα στο πλαίσιο του οργάνου της Γενικής Συνέλευσης, και το μονομελές διοικητικό όργανο που λειτουργεί ως μονομελές Διοικητικό Συμβούλιο  και αντικαθιστά το γνωστό μας ΔΣ με την εκ του νόμου απαρτία των τριών μελών.

Ακόμη, στο σεμινάριο αναλύονται οι νέες τάσεις μέσα από τα δικαιώματα μειοψηφίας, όπως η μείωση του ποσοστού για τον ορισμό ειδικών εκπροσώπων για την άσκηση της εταιρικής αγωγής από το 10% στο 5%, αλλά μέσα από τις αυστηρότατες διατάξεις για τους περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου στο ΔΣ λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, που σίγουρα θα συζητηθούν στη θεωρία και στην πράξη.

Τελικά, το σεμινάριο αποτελεί μία αναλυτική κριτική παρουσίαση, περιγραφή και θεώρηση του νέου συστήματος των σχέσεων ισορροπίας και σύγκρουσης μεταξύ ΔΣ και ΓΣ, όχι μόνο στο ιδεατό θεωρητικό σχήμα της Ανώνυμης Εταιρείας, αλλά και στην καθημερινή πρακτική των μετοχικών και διοικητικών συγκρούσεων που υποβόσκουν ή εκτυλίσσονται καθημερινά σε πολύ περισσότερες Ελληνικές Ανώνυμες Εταιρείες από όσες μπορεί κανείς να φανταστεί. 

 

Πληροφορίες

ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

«Διοικητικό Συμβούλιο & Γενική Συνέλευση στη νέα Α.Ε. του Ν. 4548/2018»

·        Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 | 16:30 - 21:30

·        Εισηγητής: Α. Σπυρίδωνος, Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Δικηγόρος

·        Τρόποι Παρακολούθησης: Φυσική Παρουσία (Δια Ζώσης), Εξ Αποστάσεως, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας www.nblearning.org   

ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΜαυρομιχάλη 23, 10680 Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες / δηλώσεις συμμετοχής: nbekpaideftiki@nb.org | Τ 2103678920    

Σύντομο βιογραφικό

image011.jpg?mtime=20181129114828#asset:105849

Ο Αλέξανδρος Π. Σπυρίδωνος είναι Δικηγόρος Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος LL.M. του London School of Economics σε θέματα Commercial and Corporate Law και Media Law και αριστούχος Διδάκτωρ του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Τα δικαιώματα της μειοψηφίας στην Ανώνυμη Εταιρεία» [εκδ. ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ], «Το νέο δίκαιο ΙΚΕ και ΕΠΕ - Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα - ΓΕΜΗ - Διαδικασία σύστασης εταιρειών - Ηλεκτρονική δημοσιότητα, Τακτικός έλεγχος - Μηδενικό εταιρικό κεφάλαιο», «ΙΚΕ και ΕΠΕ - Συγκριτική αξιολόγηση των δύο εταιρικών τύπων» [εκδ. ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ] και «Διαγράμματα Εταιρικού Δικαίου» [εκδ. ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ], ενώ συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Το Νέο Δίκαιο της Ανώνυμης Εταιρίας» του Καθηγητή Ε. Περάκη.

Είναι τακτικός αρθρογράφος άρθρων και μελετών στον Ελληνικό Επιστημονικό Τύπο και έχει παραδώσει πλήθος σεμιναρίων. Είναι μέλος της Εταιρείας Μελετών Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου (ΕΜΕΟΔ), της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, της Ελληνικής Ένωσης για τη Διαιτησία και του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων.  

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr