NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Γιατί τα καθίσματα των αεροπλάνων είναι μπλε;

Γιατί τα καθίσματα των αεροπλάνων είναι μπλε;

Η επιλογή του μπλε χρώματος για να «ντύσει», εδώ και μερικές δεκαετίες, τα καθίσματα των αεροσκαφών μόνο τυχαία δεν είναι.

Αρκετοί είναι αυτοί που συνδέουν το εν λόγω χρώμα με το μπλε του ουρανού, ωστόσο ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με την «ψυχολογία των χρωμάτων» – σύμφωνα με έρευνες, το 90% των ανθρώπων αποφασίζει υποσυνείδητα για την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης ανάλογα με τα χρώματα της επωνυμίας της.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το μπλε με την αξιοπιστία και την ασφάλεια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για επιβάτες που δεν φοβούνται το αεροπλάνο. Είναι, επίσης, κοινώς αποδεκτό ότι το μπλε λειτουργεί ως αγχολυτικό, καθώς είναι ένα χρώμα που ηρεμεί (όπως και η κατάλληλη ένταση του φωτισμού, αλλά και η ύπαρξη ειδικής μεμβράνης που μειώνει τους θορύβους που προέρχονται από τον κινητήρα του αεροσκάφους), ενώ οι διάφορες αποχρώσεις του μειώνουν το ρυθμό της καρδιάς και προσφέρουν το αίσθημα της γαλήνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες, πίσω στη δεκαετία του ’70 και του ’80 διέθεταν κόκκινα καθίσματα, κάτι που πυροδότησε την επιθετικότητα ανάμεσα  στους επιβάτες.

Παράλληλα, υπάρχει και ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν μπλε καθίσματα, καθώς οι βρωμιές και οι γρατζουνιές δεν είναι εύκολα ορατές σε αυτό το χρώμα και επομένως τα καθίσματα αυτά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (κάτι που μειώνει το λειτουργικό κόστος).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr