NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Στήριξη Επιχειρήσεων
ανάγνωση

Έναρξη του προγράμματος Roots για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έναρξη του προγράμματος Roots για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του Υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσαν την έναρξη του προγράμματος Roots που στοχεύει στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Το Roots είναι μια πρωτοβουλία ανάδειξης ανταγωνιστικών και εμπορικά αξιοποιήσιμων επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων εταιρειών, με βασικό στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε επενδυτικά κεφάλαια, με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται διεθνώς.

Το πρόγραμμα αφορά στην εξοικείωση ΜμΕ με τα διάφορα χρηματοπιστωτικά εργαλεία άντλησης κεφαλαίων, μέσω των αγορών του Χρηματιστηρίου, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμένων επαγγελματιών της κεφαλαιαγοράς, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού χώρου. Στόχος του Roots είναι η καθοδήγηση των συμμετεχόντων εταιρειών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά την επιχειρηματική τους πρόταση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παράλληλα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ενίσχυση του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς και την αξιοποίηση της δυναμικά διαμορφούμενης ευρωπαϊκής τάσης, για τη χρηματοδότηση του νέου ανταγωνιστικού παραγωγικού ιστού. 

O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι, «Η πρωτοβουλία Roots του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε να διαμορφώνεται στο πλαίσιο του περσινού SelectUSA Summit και του ετήσιου Road Show στην Αμερική. Αποτελεί ένα ελπιδοφόρο νέο βήμα που θα βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στην Ελληνική αγορά, και αγγίζει θέματα που είχαμε τονίσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και που θα αποτελέσουν κομμάτι του Στρατηγικού Διαλόγου που έχουμε προγραμματίσει για τις 13 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτά τα θέματα περαιτέρω, ενόψει της συμμετοχής της Ελλάδας στο Global Entrepreneurship Summit τον επόμενο χρόνο στην Ολλανδία, το οποίο σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε. Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα του προγράμματος Roots και το Χρηματιστήριο Αθηνών για αυτή την πρωτοβουλία».

O Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Μπράχος, επισήμανε το ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών, ως ενός ισχυρού διαύλου επικοινωνίας, των προτάσεων των ελληνικών εταιρειών που θα αναδειχθούν μέσα από το πρόγραμμα, με τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο της διασποράς. Το Υπουργείο  Εξωτερικών, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυό του με τους επιχειρηματίες της διασποράς, στοχεύει στην ανάδειξη του προγράμματος Roots και της εγχώριας επιχειρηματικότητας, προκειμένου να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνέργειες και να συμβάλλει στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη στην παρούσα συγκυρία.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της νέας γενιάς εταιρειών στην απόκτηση πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές: «Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης θα πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο αφενός στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα και αφετέρου στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, που θα εμπιστευτούν και πάλι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα επενδύσουν σε ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις.  Για όλους εμάς που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Roots, στόχος είναι να φέρουμε σε επαφή τη νέα γενιά επιχειρήσεων, που διαθέτει δυνατότητες, συγκριτικό πλεονέκτημα και αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο, με μεγάλες επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις, θεσμικούς παράγοντες από την κεφαλαιαγορά και κορυφαία εξειδικευμένα στελέχη, ώστε να βελτιώσουν την οργάνωσή τους, να υιοθετήσουν πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και να αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην κεφαλαιαγορά. Δεδομένων των μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία θα πρέπει να αναλάβει και πάλι τον στρατηγικό της ρόλο στη χρηματοδότηση της ανασύνταξης του ελληνικού παραγωγικού ιστού».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι: «Το Roots αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να κρατήσει στην Ελλάδα τις ιδέες και τις προοπτικές των αξιόλογων επιχειρήσεων μέσω της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και της προβολής τους στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Παράλληλος στόχος είναι η κινητοποίηση όλων των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας και της χώρας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός σύγχρονου περιβάλλοντος, φιλικού στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».  

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, αναφερόμενος στην έναρξη του προγράμματος Roots δήλωσε: «Πρωταρχικός σκοπός του Roots είναι να  διαμορφώσει στην Ελλάδα ένα μηχανισμό καλλιέργειας και ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών που θα στηρίζει τη νέα μικρομεσαία καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην πορεία μεγέθυνσής της μέσω της αξιοποίησης της κεφαλαιαγοράς. Εμείς οι συντελεστές του προγράμματος είμαστε ενθουσιασμένοι από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των corporate champions και των advisors του προγράμματος και μαζί θα στηρίξουμε τη μεγέθυνση και την αποτελεσματικότητά του  λειτουργώντας σαν συνεκτικός ιστός. Θέλουμε οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν σωστή ενημέρωση για τις ευχέρειες εταιρικής χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς ώστε να εξασφαλίζουν προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικής τους  πρωτοβουλίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος Roots. Οι αιτήσεις πραγματοποιούνται από εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr