NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Πως η σωματική άσκηση βοηθά στην αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων

Πως η σωματική άσκηση βοηθά στην αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων

​Η έννοια του «fitness» είναι περισσότερο από ποτέ δημοφιλής. Καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών για τα οφέλη και για το πόσο σημαντική είναι η άσκηση.

Ανάμεσα σε αυτά τα οφέλη έρχεται να προστεθεί και ότι η άσκηση μας βοηθά να έχουμε μεγαλύτερη εργασιακή απόδοση. Ας δούμε πως ακριβώς γίνεται αυτό!

Η τακτική άσκηση βοηθά στη μείωση της χρόνιας κόπωσης

Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και το δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα του μέσου εργαζόμενου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προκαλεί συχνά το λεγόμενο σύνδρομο «Burn-out» ή αλλιώς «το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης». Η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής και ο ελλιπής ύπνος είναι άλλα δύο στοιχεία που υποδαυλίζουν αυτήν την αρνητική για τον οργανισμό μας κατάσταση.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, που το άτομο γυμνάζεται τακτικά, ιδίως με αερόβια άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, για τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, εκτονώνεται σωματικά αλλά και πνευματικά. Αυξάνει τη δημιουργική του σκέψη και ενισχύει τη μνήμη του. Βέβαια, είναι απαραίτητη, παράλληλα, μια ισορροπημένη διατροφή και τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου.

Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα είναι μια καλή λύση, ώστε το άτομο να ξεφύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να ψυχαγωγηθεί και να κάνει νέες κοινωνικές επαφές.

Η τακτική άσκηση μειώνει τις ημέρες των αδειών ασθενείας

Η γυμναστική, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες μελέτες, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά και εύκολα και κατ’ επέκταση δεν απουσιάζουν από την δουλειά τους πολλές ημέρες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πλέον, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι γιατροί, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, συνιστούν και την τακτική άσκηση ως θεραπεία για τις χρόνιες παθήσεις.

Η σωματική άσκηση αυξάνει την αυτοπεποίθηση και μειώνει το stress

Το stress στον εργασιακό χώρο είναι ένας από τους πιο αρνητικούς παράγοντες για την απόδοση των εργαζομένων. Ένας εργαζόμενος που θα βρίσκεται κάτω από αυτήν την κατάσταση δεν θα μπορεί να έχει φυσικά και την αναμενόμενη απόδοση, ενώ παράλληλα θα δημιουργεί συγκρούσεις και δεν θα είναι καλός στη λήψη αποφάσεων. Είναι σίγουρα μια άσχημη κατάσταση για την επιχείρηση, ειδικά όταν αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό, η εταιρία μπορεί να οργανώνει αθλητικά events που θα ενισχύουν το αθλητικό πνεύμα και να προτρέπει τους εργαζόμενους της να αθληθούν. Για παράδειγμα, μια απλή και εύκολη ιδέα θα ήταν η διοργάνωση τουρνουά, όπως ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Καταλήγοντας, μπορούμε να επισημάνουμε ότι ο εργαζόμενοι που γυμνάζονται έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, εκτονώνονται και έχουν λιγότερο stress, ενώ διαθέτουν ένα ενισχυμένο ανοσολογικό σύστημα, το οποίο τους κάνει να είναι λιγότερες μέρες του χρόνου μακριά από τη δουλειά τους λόγω ασθενείας. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται συνεπώς και η αποδοτικότητα στην δουλειά τους.

Η εταιρία από την πλευρά της, στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης, μπορεί να σχεδιάσει ένα πλάνο βελτίωσης της υγείας των εργαζομένων της και της φυσικής τους κατάστασης με διάφορους τρόπους. Η διοργάνωση αθλητικών γεγονότων, η επιδότηση για συνδρομή σε γυμναστήριο και η παροχή αθλητικών εγκαταστάσεων εντός της ίδιας της εταιρίας είναι κάποιες απλές λύσεις για να το επιτύχει.

Ο όρος «win-win» εδώ έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Η εταιρία νοιάζεται για τους ανθρώπους της και αυτοί φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα μέσα από αυτό. Και όλα αυτά, γιατί πλέον η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr