NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

To μήνυμα του 2019: Απαραίτητα τα project επιχειρηματικότητας σε όλα τα σχολεία

To μήνυμα του 2019: Απαραίτητα τα project επιχειρηματικότητας σε όλα τα σχολεία

Eιλικρινά απορώ γιατί από την αρχή της ίδρυσης των σχολείων δεν εντάχθηκε μάθημα-εργαστήριο οικονομικών και επιχειρηματικότητας στη βασική εκπαίδευση, αφού τα οικονομικά και οι επιχειρήσεις αποτελούν τη βάση της λειτουργίας και της ανάπτυξης των χωρών.

Πέρα από τις βασικές γνώσεις οικονομικών και επιχειρηματικότητας, τα οφέλη της εκπαίδευσης από την παιδική ηλικία στη δημιουργική-επιχειρηματική σκέψη και στον τρόπο υλοποίησης μια ιδέας είναι κάτι παραπάνω από προφανή. Τα επιχειρηματικά project ενθουσιάζουν τα παιδιά, τα μαθαίνουν να σκέφτονται έξυπνα και δημιουργικά, να συνεργάζονται, να είναι συνεπή και υπεύθυνα. Ανοίγουν τους ορίζοντες των μαθητών και των μαθητριών, τους δίνουν αυτοπεποίθηση και τους οδηγούν στο δρόμο της καινοτομίας και της προόδου.

Ευτυχώς, το κενό αυτό στην εκπαίδευση διαπιστώθηκε αρκετά νωρίς, το 1919, και τότε ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Junior Achievement στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο να προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικότητας για παιδιά.

Παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου, το JA έμαθε στα παιδιά γιατί υπάρχουν τα χρήματα, πως γίνεται η αποταμίευση, πως λειτουργούν οι υπηρεσίες, τα καταστήματα, οι τράπεζες, πως δημιουργούνται οι επιχειρήσεις και κυρίως με ποιόν τρόπο μπορεί κάθε άνθρωπος να βρει το αληθινό νόημα της ζωής του, επιλέγοντας το επάγγελμα που του ταιριάζει και με το οποίο θα πάει τη ζωή του και την κοινωνία μπροστά. Όλα αυτά με διασκεδαστικά προγράμματα που δεν μοιάζουν με μαθήματα, αλλά πολύ περισσότερο με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Έτσι, τα παιδιά καταλαβαίνουν πάρα πολλά για τον εαυτό τους και την κοινωνία, χωρίς να αισθάνονται ότι έκαναν άλλο ένα «βαρετό» μάθημα.

Στην χώρα μας τα προγράμματα της μαθητικής επιχειρηματικότητας υλοποιεί εδώ και 14 χρόνια το παράρτημα του Junior Achievement στην Ελλάδα, το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που φέτος γιορτάζει -μαζί με όλα τα 120 παραρτήματα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο- τα 100 χρόνια του JUNIOR ACHIEVEMENT WORLDWIDE. Το ΣΕΝ/JA Greece, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιεί το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» το οποίο φέτος τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Τα παιδιά λατρεύουν την επιχειρηματικότητα και συμμετέχουν στο project της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» με μεγάλο ενθουσιασμό, καθώς στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δημιουργούν αληθινά προϊόντα και λειτουργούν σαν πραγματικοί επιχειρηματίες. Φέτος συμμετέχουν 160 Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το Καστελόριζο. Τα παιδιά (15-18 ετών) θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε δύο εκθέσεις στα αγαπημένα Εμπορικά Κέντρα, The Mall Athens στην Αθήνα και Μediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. 

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 22 Φεβρουαρίου 2019  - Mediterranean Cosmos 
  • ΑΘΗΝΑ: 1η Μαρτίου 2019 – The Mall Athens

senja_themall.jpg?mtime=20181228150404#asset:108271

Το ΣΕΝ/JA Greece ευχαριστεί θερμά το The Mall Αthens και το Μediterranean Cosmos καθώς φιλοξενούν τις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις του ΣΕΝ/JA Greece για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες χαίρονται πολύ σε αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς έρχονται σε επαφή με το αγοραστικό κοινό και έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Εκεί, απονέμονται βραβεία και έπαινοι, ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς, διακρίνονται οι 10 καλύτερες «επιχειρήσεις». Η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, 3-5 Ιουλίου 2019. 

senjafrance.jpg?mtime=20181228150504#asset:108272

Στόχος του ΣΕΝ/JA Greece είναι η συμμετοχή όλων των σχολείων της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης», όπως συμβαίνει στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Το πρόγραμμα αυτό αλλάζει τις ζωές των παιδιών και μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, έχει τη δύναμη να κάνει το «θαύμα» που χρειάζεται η χώρα μας για να έρθει η αισιοδοξία και η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Παράλληλα, υπάρχουν σχέδια για νέα προγράμματα που θα βοηθούν τα παιδιά να αξιοποιούν σωστά τα ταλέντα τους σε επαγγέλματα του μέλλοντος που έχουν ζήτηση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όραμα του ΣΕΝ/JA Greece είναι να γίνει μια «δεύτερη οικογένεια» για τα παιδιά στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα και να τα βοηθήσει ουσιαστικά στη ζωή τους. Στο πλευρό μας στέκονται κορυφαίες επιχειρήσεις και ιδρύματα, όπως η MetLife, η Citi, η Εθνική Τράπεζα, η HSBC, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η Aegean κ.α. Η ευρύτερη υποστήριξη θα φέρει και τα πολύ σπουδαία αποτελέσματα. Είναι θέμα χρόνου να δούμε τα παιδιά μας και τη χώρα μας πολύ ψηλά. 

senjagreecelogo.jpg?mtime=20181228150654#asset:108273

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr