NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Αυτό το άρθρο αποτελεί μια ξεδιάντροπη «διαφήμιση» του προτύπου RSS

Αυτό το άρθρο αποτελεί μια ξεδιάντροπη «διαφήμιση» του προτύπου RSS

Σήμερα αποφάσισα να σας παρουσιάσω ένα πολύ συγκεκριμένο διαδικτυακό πρότυπο, το RSS, και, κατ' επέκταση, μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία διαδικτυακών υπηρεσιών, τους RSS readers.

Τι είναι όλα αυτά; Είναι ένας τρόπος που σου δίνει την δυνατότητα να «ακολουθείς» τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες. Ναι, και το epixeiro.gr, με ξεχωριστά feeds για κάθε τύπο περιεχομένου. Ένας τρόπος παρακολούθησης περιεχομένου που, αν δεν τον έχεις ανακαλύψει, απλώς δεν ξέρεις τι χάνεις.

Και τι ακριβώς είναι τα RSS feeds, θα με ρωτήσεις. Χωρίς να μπούμε σε πολύπλοκες τεχνικές αναλύσεις και ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στην Wikipedia, το ακρωνύμιο RSS (Rich Site Summary) αναφέρεται σε μία προτυποποιημένη μέθοδο ανταλλαγής ψηφιακού πληροφοριακού περιεχομένου διαμέσου του διαδικτύου, στηριγμένη στην πρότυπη, καθιερωμένη και ευρέως υποστηριζόμενη γλώσσα σήμανσης XML.

Χμμ, τελικά δεν ήταν απλό. Πάμε πάλι, ας τα κάνουμε πιο απλά, για να μιλήσουμε μετά και για την χρησιμότητα του RSS. Μπαίνεις στο epixeiro.gr ή σε οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα υποστηρίζει αυτό το format, εντοπίζεις τη διεύθυνση του RSS (είναι διαθέσιμη κάπου, με κάποιο link, συνήθως κοντά στα links που οδηγούν σε σελίδες του Facebook και του Twitter), την αντιγράφεις, την περνάς στον RSS reader που χρησιμοποιείς και, voilà. Όλες οι ενημερώσεις, οι ειδήσεις, τα άρθρα, θα φτάνουν εκεί.

Τα εργαλεία αυτά (και, κατ' επέκταση, το συγκεκριμένο διαδικτυακό πρότυπο) είναι εξαιρετικά χρήσιμα για μια σειρά επαγγελματικών (και μη) προσεγγίσεων. Είτε είσαι content creator που θέλεις να βρίσκεις ιδέες, είτε επιχειρηματίας που θέλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, είτε, απλώς, ψάχνεις έναν εύκολο τρόπο για να έχεις άμεση πρόσβαση σε περιεχόμενο, χωρίς φίλτρα (αν δεν θέλεις), τοίχους, προσωποποιήσεις και άλλους «forced» αυτοματισμούς, το RSS είναι για εσένα.

Πριν από κάποια χρόνια, μια από τις βασικές εφαρμογές για RSS ήταν ο Google Reader. Εντούτοις, ο γνωστός διαδικτυακός κολοσσός τερμάτισε την λειτουργία του, δείχνοντας πως ήθελε να επικεντρώσει τις προσπάθειες του σε άλλες (εξαιρετικά αποτυχημένες όπως αποδείχθηκε) προτάσεις (βλ. Google Plus). Το συγκεκριμένο τέλος, όμως, αποτέλεσε την αρχή για μια νέα σειρά εφαρμογών που - ευτυχώς - έκαναν την εμφάνιση τους για να προσφέρουν νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγες οι «προφητείες» που μιλούσαν για τον «θάνατο» του RSS. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που Facebook, Twitter και λοιπά κοινωνικά δίκτυα ανεβάζουν ταχύτητες και κατακτούν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, με ρομποτισμούς, personalizations και content που δεν ξέρεις αν θέλεις να δεις αλλά βλέπεις, σε μια μετατροπή τους σε πυλωρούς του διαδικτύου. Να άλλος ένας λόγος για να μάθεις για το RSS.

Το RSS δεν θα σου βάλει ενδιάμεσο περιεχόμενο, δεν θα σε μπλέξει (αν δεν θέλεις και δεν προσφέρει ο reader σου) με άλλες λειτουργίες, δεν θα σου φέρει κάτι άλλο από αυτό που θέλεις. Θα φέρει στην οθόνη σου το περιεχόμενο της σελίδας που θέλεις, άμεσα (ή σχεδόν άμεσα), με τον τρόπο που εσύ θέλεις, με την προβολή που επιθυμείς και με μια σειρά επιπρόσθετων λειτουργιών που φέρουν πλέον οι RSS readers (φίλτρα, κανόνες, προχωρημένη αναζήτηση κτλ).

Στην πραγματικότητα, το RSS εξακολουθεί να είναι ένα πρότυπο που κινείται κάπου στο «υπόβαθρο» του διαδικτύου, απευθυνόμενο σε συγκεκριμένες ομάδες χρηστών, με πολύ εξειδικευμένες ή «ψαγμένες» ανάγκες. Οι ομάδες αυτές δεν το αφήνουν να «σβήσει», κάτι που δεν θα συμβεί όσο υπάρχουν ακόμη χρήστες που ανακαλύπτουν την δύναμη του και ιστοσελίδες που το εκμεταλλεύονται και που δεν το θεωρούν «τελειωμένο», προβληματικό ή εμπόδιο στα σχέδια τους.

Όπως έγραψα και στον τίτλο, το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί μια ξεδιάντροπη «διαφήμιση» του RSS. Του διαδικτυακού προτύπου που υπάρχει και που πρέπει να το δοκιμάσεις. Χωρίς ντροπές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr