NEWSFLASH...
Franchise
ανάγνωση

10 χώρες στις οποίες το franchise των McDonald's δεν είχε καμία τύχη

10 χώρες στις οποίες το franchise των McDonald's δεν είχε καμία τύχη

Αν και τα McDonald's είναι μια από τις δημοφιλέστερες αλυσίδες fast-food στον κόσμο, με περισσότερα από 37.000 καταστήματα παγκοσμίως σε περισσότερες από 100 χώρες, υπάρχουν κάποιες στις οποίες δεν θα βρεις κανένα εστιατόριο με το γνωστό κίτρινο λογότυπο. Ακολουθούν 10 από αυτές.

Ιράν

Λόγω της έντασης που υπάρχει μεταξύ των δυτικών χωρών και του Ιράν, τα McDonald's δεν έχουν παρουσία στη συγκεκριμένη χώρα από το 1979, παρά το ότι τα τελευταία χρόνια, μετά και από κάποιες βελτιώσεις στις σχέσεις, υπήρξαν συζητήσεις γύρω από μια πιθανή εμφάνιση τους στο Ιράν. Σε κάθε περίπτωση, στην χώρα λειτουργεί μια αλυσίδα υπό την ονομασία Mash Donald's - η οποία φυσικά δεν έχει την έγκριση του αμερικανικού κολοσσού.

Βολιβία

Το τελευταίο κατάστημα της αλυσίδας που λειτουργούσε στη Βολιβία έβαλε λουκέτο το 2002. Η Βολιβία έγινε η πρώτη λατινοαμερικάνικη χώρα χωρίς McDonald's, με την αλυσίδα να κλείνει οκτώ εστιατόρια. Αιτία φαίνεται πως ήταν η οικονομική απόδοση τους, η οποία δεν ήταν η αναμενόμενη, με την κυβέρνηση και την κοινωνία να μην δέχονται μια πολυεθνική εταιρεία fast-food.

Βόρεια Κορέα

Με δεδομένη την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην βορεοκορεατική και την αμερικανική πλευρά (παρά τις σχετικές συνομιλίες και συναντήσεις που έχουν υπάρξει τους τελευταίους μήνες) δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η McDonald's δεν διαθέτει απολύτως καμία παρουσία στη Βόρεια Κορέα. Εντούτοις, πληροφορίες που έχει μεταδώσει στο παρελθόν η Telegraph υποστήριζαν πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος λαμβάνουν γεύματα από εστιατόρια της στην Κίνα, τα οποία φτάνουν μέσω του εθνικού αερομεταφορέα, της Air Koryo.

Υεμένη

Η McDonald's θεωρεί πως το άνοιγμα εστιατορίων στη συγκεκριμένη αραβική χώρα δεν θα αποτελούσε μια «οικονομικά βιώσιμη» απόφαση. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι σχετικοί κίνδυνοι, με τους εξτρεμιστές να απειλούν πως θα βάλουν στο στόχαστρο οποιαδήποτε αμερικανική δραστηριότητα κάνει την εμφάνιση της εκεί.

Ισλανδία

Μετά την οικονομική κρίση του 2008, το εστιατόριο που λειτουργούσε στην πρωτεύουσα, στο Ρέικιαβικ, τερμάτισε τη λειτουργία του, καθώς φαίνεται πως η τοπική κοινωνία δεν το προτιμούσε, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις εγχώριες αλυσίδες για burger. Το τελευταίο hamburger που διατέθηκε από το συγκεκριμένο κατάστημα αποτελεί σήμερα μουσειακό έκθεμα. Χαρακτηριστικό είναι πως, μια δεκαετία μετά, δείχνει σαν καινούργιο.

Βερμούδες

Τα McDonald's είχαν παρουσία στη συγκεκριμένη νησιωτική χώρα μέχρι το 1995, με μόλις ένα κατάστημα. Και αυτό λόγω του ότι από το 1970 υπάρχει νόμος ο οποίος απαγορεύει την παρουσία ξένων αλυσίδων fast-food. Η εταιρεία κατάφερε να ανοίξει ένα κατάστημα στον ναυτικό αεροσταθμό που διατηρούσαν οι ΗΠΑ, αφού ήταν έδαφος τους. Όταν ο σταθμός έκλεισε το 1995, έκλεισαν μαζί και τα McDonald's.

ΠΓΔΜ

Η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων γύρω από την ονομασία της, διέθετε έναν μικρό αριθμό εστιατορίων McDonald's, τα οποία έφταναν τα επτά, πολλά από τα οποία εντοπίζονταν στην πρωτεύουσα, τα Σκόπια. Το 2013 όλα τα εστιατόρια της αλυσίδας έκλεισαν, λόγω του ότι η εταιρεία που είχε τη διαχείριση του franchise έχασε την άδεια, μια απόφαση που φαίνεται πως προήλθε από την McDonald’s Europe.

Ζιμπάμπουε

Το 2000 η McDonald's επεξεργαζόταν ένα σχέδιο λειτουργίας καταστημάτων στην Ζιμπάμπουε. Η οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα «πάγωσε» τα συγκεκριμένα πλάνα. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν φήμες πως η εταιρεία δεν έχει «ξεχάσει» την Ζιμπάμπουε, αν και επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα, με την ίδια να αναφέρει πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Μαυροβούνιο

Το 2003 η McDonald's ξεκίνησε τη λειτουργία ενός μικρού καταστήματος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα. Σύμφωνα με την ίδια, η επιχείρηση πήγαινε πολύ καλά αλλά η κυβέρνηση έβαζε εμπόδια. όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ήταν αρνητική στις παγκόσμιες μάρκες, ανησυχώντας για την υγεία των κατοίκων της, υποστηρίζοντας και την άποψη τοπικών εστιατορίων που ισχυρίστηκαν ότι το γρήγορο φαγητό των McDonald's ήταν πολύ ανθυγιεινό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr