NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

WheelRoute: Μία εφαρμογή πλοήγησης για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο [Συνέντευξη]

WheelRoute: Μία εφαρμογή πλοήγησης για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο [Συνέντευξη]

Ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης, Founder της AccessLab και Project Coordinator του WheelRoute, μιλάει στο epixeiro.gr για το πώς μια εφαρμογή πλοήγησης στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα με αμαξίδιο.

Μιλήστε μας για το WheelRoute της AccessLab. Τι είναι και πως προέκυψε η ιδέα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εργαλείου;

Το WheelRoute είναι μία εφαρμογή πλοήγησης για άτομα με αμαξίδιο μέσα από κατάλληλες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις στην πόλη. Αναπτύσσεται από την AccessLab με την υποστήριξη της θερμοκοιτίδας Invent ICT. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, τόσο για τους χρήστες του που είναι τα άτομα με (αναπηρικό) αμαξίδιο και οι γονείς με καροτσάκια μωρού, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ασφαλής και άνετη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί δικαίωμα και οφείλουμε να την εξασφαλίσουμε. 

Σε τι σημείο βρίσκεται σήμερα το project και πόσα άτομα ασχολούνται με την ανάπτυξη του;

Για το WheelRoute συνεργαζόμαστε τέσσερις χωροτάκτες-πολεοδόμοι, ο Παναγιώτης Κιούσης, ο Νίκος Λειβαδάρας, ο Γιάννης Γκίνης κι εγώ. Αυτή την περίοδο, στη σελίδα μας φιλοξενούμε μία beta έκδοση του project. Πρόκειται για μια GIS πλατφόρμα που συγκεντρώνει και διαχειρίζεται ανοικτά δεδομένα προσβασιμότητας για το Γκάζι και την Τεχνόπολη. Ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει μια οδό και να ενημερωθεί για προσβάσιμες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις ή να μετρήσει μια απόσταση που επιθυμεί να διανύσει. Παράλληλα, μπορεί να δηλώνει κάποιο εμπόδιο που συναντά, όπως η παραβατική στάθμευση. 

laliotis2.jpg?mtime=20190112215450#asset:109687

Πώς γίνεται η συγκέντρωση των δεδομένων; Μπορεί να συνεισφέρει ο απλός χρήστης στην περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής;

Η συγκέντρωση των δεδομένων πραγματοποιείται από την AccessLab με έρευνα πεδίου. Καταγράφονται και αξιολογούνται οι υποδομές σύμφωνα με τα πρότυπα προσβασιμότητας. Οι ράμπες και τα πεζοδρόμια ομαδοποιούνται ανάλογα με την καταλληλότητά τους σε τρεις κατηγορίες (προσβάσιμα, σε ανεκτή κατάσταση και μη προσβάσιμα). Η συμμετοχή των χρηστών είναι πολύ χρήσιμη. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει απαντώντας στο σχετικό διαδικτυακό ερωτηματολόγιό μας, για τον εντοπισμό των δυνατοτήτων και των αναγκών μετακίνησής των ατόμων με αμαξίδιο στην πόλη.

Γενικότερα, ποιο θα λέγατε πως είναι το επίπεδο που υπάρχει στην Αθήνα, όσον αφορά στην προσβασιμότητα, και προς ποια κατεύθυνση κινούμαστε; Έχουν υπάρξει βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια;

Η Αθήνα είναι μια πόλη που χαρακτηρίζεται από μίξη χρήσεων αλλά και άναρχη δόμηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται ελλείψεις σε υποδομές προσβασιμότητας ή σημαντικές αστοχίες στην κατασκευή τους. Ωστόσο, είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση των δυνατοτήτων μετακίνησης στην πόλη. Πιστεύουμε ότι τα σύγχρονα ζητήματα προσβασιμότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ανάπτυξη πραγματικά πρωτότυπων ιδεών και λύσεων.

Ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι νέες τεχνολογίες σε ζητήματα όπως αυτό της προσβασιμότητας μιας πόλης; Υπάρχουν παραδείγματα και πρακτικές από άλλες πόλεις/χώρες που ξεχωρίζετε;

Η πρόοδος της τεχνολογίας ανοίγει νέους ορίζοντες και οδηγεί αδιαμφισβήτητα στην υιοθέτηση νέων μεθόδων κοινωνικής καινοτομίας. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί η πλατφόρμα accessmap.io. Πλοηγεί άτομα με αμαξίδιο μέσα από κατάλληλες ράμπες, διαβάσεις και πεζοδρόμια στο Σιάτλ.

Σας είδαμε και στο πρόσφατο Athens Innovation Festival. Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για την ελληνική startup σκηνή, την καινοτομία που αναπτύσσεται στην Ελλάδα και την υποστήριξη που υπάρχει από την πολιτεία;

Η startup σκηνή αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα. Γεννώνται ιδιαίτερα καινοτόμες ιδέες και οι ομάδες χαρακτηρίζονται από συνεργατικότητα. Η πολιτεία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μιας νέας ιδέας στηρίζοντας ενεργά την εξωστρεφή δραστηριότητα των startups.

Υπάρχουν άλλα projects που βρίσκονται σε λειτουργία ή που σχεδιάζετε, γύρω από την διευκόλυνση της μετακίνησης και την πλοήγηση ατόμων με αμαξίδιο;

Στην AccessLab συζητάμε την ανάπτυξη ενός project για την πιστοποίηση του βαθμού προσβασιμότητας σε κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία,  ξενοδοχεία, θέατρα, εστιατόρια κλπ. Επιδιώκουμε μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων της προσβασιμότητας, έτσι ώστε το άτομο με αναπηρία να εντοπίζει σημεία ενδιαφέροντος που είναι πραγματικά προσβάσιμα και να ενημερώνεται ακόμα για το πώς μπορεί να τα προσεγγίσει. Παράλληλα, παρέχουμε outsourcing services σε πεδία όπως ο αστικός σχεδιασμός και η χαρτογράφηση. Τη συγκεκριμένη περίοδο συμμετέχουμε σε μελέτη για τη βελτίωση των συνθηκών και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΜΜΜ για τον πολίτη.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το WheelRoute; Τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον;

Για το WheelRoute, τα επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της λειτουργίας πλοήγησης και ο σχεδιασμός ενός φιλικού και προσβάσιμου περιβάλλοντος για τον χρήστη. Παράλληλα, στην AccessLab επιδιώκουμε να ασχοληθούμε με το πεδίο του IoT, εξετάζοντας τη χρήση αισθητήρων για τον έλεγχο της παραβατικής στάθμευσης στις ράμπες και στα πεζοδρόμια. Θα χαιρόμασταν να συνεργαστούμε με φορείς που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση πιλοτικών προτάσεων.

WheelRoute1.jpg?mtime=20190112215204#asset:109685

WheelRoute2.jpg?mtime=20190112215217#asset:109686


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr