NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διαδίκτυο & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ο ΟΒΙ και το ΤΕΕ εγκαινιάζουν ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών

Ο ΟΒΙ και το ΤΕΕ εγκαινιάζουν ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), με στόχο τη διευκόλυνση των μηχανικών να αναπτύξουν και να κατοχυρώσουν την εφευρετική τους δραστηριότητα, ξεκινούν να παρέχουν σε συνεργασία μια νέα υπηρεσία, με τη λειτουργία δορυφορικής εστίας τεχνολογικής πληροφόρησης, ως τμήμα του ευρύτερου δικτύου των PATLIB (PATent LIBraries – Patent information centers) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EPO και του ΟΒΙ.

Στη Βιβλιοθήκη θα μπορούν να απευθύνονται επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες,  ΜμΕ και start-ups, ερευνητές και ακαδημαϊκοί, ανεξάρτητοι εφευρέτες, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), ένα πρωτότυπο σχέδιο (design), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης και επιθυμούν να την κατοχυρώσουν. Με τη συνδρομή του Οργανισμού ως αρμόδιου εθνικού φορέα για την έκδοση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Τίτλων Προστασίας Βιομηχανικών Σχεδίων διασφαλίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν αφενός πρόσβαση στις υπηρεσίες Τεχνολογικής Πληροφόρησης που προσφέρει ο ΟΒΙ, δηλαδή σε  τεχνικές πληροφορίες από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ), και αφετέρου ότι θα αποκομίσουν οι ίδιοι τα οφέλη που προκύπτουν από την προστασία και παραγωγή της διανοητικής βιομηχανικής ιδιοκτησίας  τους.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Οι ευρασιτεχνίες, η προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και η κατοχύρωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αποτελούν για κάθε επιχείρηση και κάθε επιστήμονα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Είναι γνωστό σε όλους μας το ελληνικό παράδοξο, ότι ενώ παράγουμε πολλά ερευνητικά αποτελέσματα η χώρα μας υστερεί στους δείκτες καινοτομίας που αφορούν τις εφευρέσεις που περνούν στην αγορά, επιτυχημένα. Με τη συνεργασία ΤΕΕ και ΟΒΙ που ξεκινάμε, φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε έμπρακτα στο να αλλάξει η εικόνα αυτή και να φέρουμε περισσότερα αποτελέσματα για τη χώρα και τους μηχανικούς. Με τη δύναμη της γνώσης και της έρευνας μπορούμε να συμβάλλουμε στην οικονομική πρόοδο του καθενός αλλά και όλων μαζί».

Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΒΙ, μέσω της εστίας πληροφορίας στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ, θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Παροχή τεχνολογικών πληροφοριών  από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας  (ΔΕ) σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο
  • Ενημέρωση και παροχή εξατομικευμένης βοήθειας σε θέματα προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και κατοχύρωσης ερευνητικών αποτελεσμάτων.
  • Λειτουργία Βιβλιοθήκης ως σημείο επαφής και ενημέρωσης του Κοινού
  • Προμήθεια σε κάθε  ενδιαφερόμενο έντυπου  πληροφοριακού υλικού σχετικού με τον ΟΒΙ και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του, καθώς και έντυπα κατάθεσης αιτήσεων για τίτλους προστασίας
  • Βοήθεια στην προετοιμασία με οδηγίες προς τους καταθέτες σχετικά με την απόκτηση τίτλου από τον ΟΒΙ (ΔΕ, ΠΥΧ, Σχέδια και Υποδείγματα)
  • Η υπηρεσία θα ξεκινήσει να παρέχεται στο κοινό από τις 18 Ιανουαρίου, ενώ έχει προγραμματιστεί μικρή τελετή εγκαινίων την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και ώρα 17.30 στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ (Λέκκα 23 – 25, 1ος όροφος, Σύνταγμα). Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γεώργιος Στασινός, ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γεώργιος Παρμενίδης και ο  Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ι. Καπλάνης.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) με την φιλοξενία δορυφορικής εστίας πληροφορίας του ΟΒΙ στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ, υλοποιούν το Πλαίσιο Συνεργασίας, στις 5 Ιουλίου 2018 που συνυπέγραψαν, με σκοπό την παροχή πληροφοριών σχετικά με θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, αναγνωρίζοντας αμοιβαία ως κοινούς στόχους:

  1. την προαγωγή της τεχνολογικής πληροφορίας με την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών προς τους Έλληνες μηχανικούς και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο,
  2. τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος και προϋποθέσεων για την οικονομική αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου της χώρας, και
  3. την ενθάρρυνση της εγχώριας εφευρετικής και καινοτόμου δραστηριότητας και την εξασφάλιση ενός ενδογενούς οικοσυστήματος καινοτομίας.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr