NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Κομισιόν: «Καμπάνα» 570 εκατομμυρίων ευρώ στην Mastercard

Κομισιόν: «Καμπάνα» 570 εκατομμυρίων ευρώ στην Mastercard

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 570 εκατομμυρίων ευρώ στη Mastercard για περιορισμό της δυνατότητας των εμπόρων να επωφεληθούν από τις καλύτερες τιμές που προσφέρουν οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες σε άλλα μέρη της ενιαίας αγοράς, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε: «οι Ευρωπαίοι καταναλωτές χρησιμοποιούν κάρτες κάθε μέρα, όταν αγοράζουν τρόφιμα ή ρούχα ή κάνουν online αγορές. Με την παρεμπόδιση των εμπόρων στην αναζήτηση για καλύτερες συνθήκες σε τράπεζες άλλων κρατών - μελών, οι όροι της Mastercard αύξησαν τεχνητά το κόστος πληρωμών με κάρτα, ζημιώνοντας τους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές».

Όταν ένας καταναλωτής χρησιμοποιεί χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σε κατάστημα ή online, η τράπεζα του λιανοπωλητή καταβάλλει στην τράπεζα του κατόχου της κάρτας (τράπεζα έκδοσης) ένα τέλος που ονομάζεται διατραπεζική προμήθεια. Η τράπεζα μεταβιβάζει αυτήν την αμοιβή στον έμπορο λιανικής πώλησης ο οποίος την συμπεριλαμβάνει, όπως και κάθε άλλο κόστος, στις τελικές τιμές για όλους τους καταναλωτές, ακόμη και για εκείνους που δεν χρησιμοποιούν κάρτες.

Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι, λόγω των όρων της Mastercard, οι έμποροι λιανικής πλήρωναν περισσότερο σε τραπεζικές υπηρεσίες για να λαμβάνουν πληρωμές μέσω καρτών από ότι εάν είχαν τη δυνατότητα να προχωρούν σε αναζήτηση για φθηνότερες υπηρεσίες. Αυτό οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές.

Η Επιτροπή αναφέρει πως η εταιρεία συνεργάστηκε μαζί της, κάτι που οδήγησε σε μείωση του σχετικού προστίμου κατά 10%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr