NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Thessaloniki Regional Forum: «Προκλήσεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο: Βαλκάνια 2030»

Thessaloniki Regional Forum: «Προκλήσεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο: Βαλκάνια 2030»
07_02_2019 | 11:21
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

16 χρόνια μετά την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που υιοθετήθηκε κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ το 2003, η συζήτηση για το μέλλον της περιοχής επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη.

Υπό αυτό το πρίσμα, διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής και της οικονομίας, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και μέλη της κοινωνίας των πολιτών θα συναντηθούν μεταξύ 15 και 17 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις, το αύριο της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την προσπάθεια αναζήτησης κοινών, βιώσιμων λύσεων για την Ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων. Το Φόρουμ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Το μονίμως εύθραυστο γεωπολιτικό τοπίo των Βαλκανίων, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και η παρουσία εξεχόντων συνομιλητών αποτελούν εξαιρετική «πρώτη ύλη» για την ανάπτυξη μίας ουσιαστικής συζήτησης στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η οποία πραγματοποιείται με ελληνική πρωτοβουλία και με τη συμμετοχή 11 βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα,Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία).

Το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη - διαχρονικό οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής – αποτελεί βάση του Φόρουμ, τονίζει ακόμη περισσότερο τη σημασία και τους στόχους της διοργάνωσης.

Η έναρξη των εργασιών του πρώτου Thessaloniki Regional Forum θα γίνει την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στις 18:30, με ομιλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του τριημέρου είναι η Ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ο ρόλος άλλων περιφερειακών και διεθνών παραγόντων, η νέα οικονομική ατζέντα για τα Βαλκάνια και η βελτίωση της περιφερειακής διασύνδεσης, η επέκταση της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, η διαχείριση των προσφυγικών ροών, η καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων και η προάσπιση της δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή, η διπλωματία των πόλεων.

Το Thessaloniki Regional Forum αποτελεί μια ανεξάρτητη μη-πολιτική, μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που έχει στόχο να συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση των περιφερειακών διαφορών και την εμβάθυνση της συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού οράματος και της περιφερειακής συνεργασίας, μέσω ενός συνεχούς ανοιχτού και προοδευτικού διαλόγου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr