NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Κομισιόν: «Υπό όρους» η εξαγορά Νηρέα, Σελόντα, Ανδρομέδα

Κομισιόν: «Υπό όρους» η εξαγορά Νηρέα, Σελόντα, Ανδρομέδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την απόκτηση του κοινού ελέγχου της Andromeda, της Nireus και της Selonda - που δραστηριοποιούνται όλες στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας- από την Amerra και τη Mubadala. Η έγκριση εξαρτάται από δέσμη διορθωτικών μέτρων που προβλέπουν εκποίηση δραστηριοτήτων.

Οι Andromeda, Nireus και Selonda, με έδρα και οι τρεις την Ελλάδα, δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, και συγκεκριμένα της τσιπούρας και του λαβρακιού. Παράγουν επίσης γόνο τσιπούρας και λαβρακιού, δηλ. πολύ μικρά ψάρια που εκτρέφονται σε εκκολαπτήρια πριν φτάσουν σε μέγεθος κατάλληλο για τη μεταφορά τους σε ιχθυοκλωβούς στην ανοιχτή θάλασσα.

Βάσει της προτεινόμενης εξαγοράς, δύο εταιρείες επενδύσεων θα εξαγόραζαν τις τρεις εταιρείες: η Amerra, με έδρα τις ΗΠΑ, και η Mubadala, με έδρα τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η έρευνα της Επιτροπής

Η Επιτροπή εξέτασε τις συνέπειες της προτεινόμενης πράξης στον ανταγωνισμό στις ακόλουθες αγορές, στις οποίες οι δραστηριότητες της Andromeda, της Nireus και της Selonda αλληλεπικαλύπτονται: i) παραγωγή και προμήθεια μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων (δηλ. τσιπούρα και λαβράκι) και ii) παραγωγή και προμήθεια μεσογειακού γόνου τσιπούρας και λαβρακιού.

Όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων, οι εταιρείεςβρίσκονταν σε στενό ανταγωνισμό μεταξύ τους, και η προτεινόμενη πράξη θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο παραγωγό τσιπούρας και λαβρακιού της Μεσογείου.Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα έχουν ισχυρή θέση στην αγορά της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) συνολικά.

Όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια μεσογειακού γόνου τσιπούρας και λαβρακιού, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα έχουν ισχυρή θέση στην αγορά της Ελλάδας και του ΕΟΧ συνολικά. Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα είναι ο μοναδικός παραγωγός γόνου που εφαρμόζει πρόγραμμα έρευνας και αναπαραγωγής τόσο για την τσιπούρα όσο και για το λαβράκι. Τα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής είναι σημαντικά εργαλεία για τη μείωση του κόστους των εκτρεφόμενων ιχθύων και τη βελτίωση της ποιότητας των ιχθύων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες ότι η πράξη, όπως είχε κοινοποιηθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους πελάτες του τομέα των μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων, καθώς και του γόνου τσιπούρας και λαβρακιού.

Τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα

Για να απαντήσουν στις ανησυχίες της Επιτροπής, οι εταιρείες προσφέρθηκαν να αναλάβουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

  • την εκποίηση των ιχθυοτροφείων που παράγουν 10 000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τασχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας
  • την εκποίηση των εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατομμύρια τεμάχια γόνου και τη μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής της Nireus και της Selonda.

Αυτές οι δεσμεύσεις εξαλείφουν πλήρως τις ανησυχίες της Επιτροπής όσον αφορά την προμήθεια εκτρεφόμενων μεσογειακών ιχθύων και μεσογειακού γόνου και διασφαλίζουν ότι η εκχωρούμενη επιχείρηση θα αποτελέσει βιώσιμο ανταγωνιστή της συγχωνευθείσας οντότητας.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη πράξη, όπως τροποποιήθηκε με τις δεσμεύσεις, δεν θα δημιουργούσε πλέον προβλήματα ανταγωνισμού στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και στον ΕΟΧ. Η απόφαση της Επιτροπής υπόκειται στον όρο της πλήρους συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr