NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Βρετανική Βουλή: «Ψηφιακός γκάνγκστερ» το Facebook, «σε κίνδυνο» η δημοκρατία

Βρετανική Βουλή: «Ψηφιακός γκάνγκστερ» το Facebook, «σε κίνδυνο» η δημοκρατία

Με μια έκθεση - καταπέλτη εναντίον της Facebook, οι Βρετανοί βουλευτές αποφάνθηκαν ότι η εταιρεία σκόπιμα «έσπασε» τους νόμους περί ιδιωτικότητας και ανταγωνισμού και πρέπει επειγόντως να τεθεί υπό κανονιστική ρύθμιση, αναφέροντας πως εταιρείες όπως η συγκεκριμένη δεν θα πρέπει να κινούνται σαν «ψηφιακοί γκάνγκστερ».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα της βρετανικής Επιτροπής Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων «εταιρείες όπως η Facebook δεν πρέπει να επιτρέπεται να συμπεριφέρονται σαν "ψηφιακοί γκάνγκστερ" στον online κόσμο, θεωρώντας τους εαυτούς τους σαν να είναι μπροστά και πέραν του νόμου».

Η έκθεση, η οποία είναι άνευ προηγουμένου, ξεπερνάει τις 100 σελίδες και πραγματοποίησε έρευνα γύρω από τα θέματα της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων ειδήσεων, κατηγορώντας την Facebook για παρεμπόδιση της έρευνας της και για μη αντιμετώπιση των προσπαθειών της Ρωσίας να χειραγωγήσει τις εκλογές.

«Η δημοκρατία κινδυνεύει από την κακόβουλη και αμείλικτη στόχευση των πολιτών με παραπληροφόρηση και εξατομικευμένες "σκοτεινές διαφημίσεις" από αδιευκρίνιστες πηγές, οι οποίες παρέχονται μέσω των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της επιτροπής Damian Collins.

Όπως αναφέρει και ο Guardian, το πόρισμα κατηγορεί τον Mark Zuckerberg για περιφρόνηση του κοινοβουλίου, καθώς απέστειλε «νέους εργαζομένους» για να απαντήσουν στις σχετικές ερωτήσεις, προειδοποιεί ότι ο βρετανικός εκλογικός νόμος είναι ακατάλληλος και ευάλωτος σε παρεμβάσεις εχθρικών ξένων παραγόντων και καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα γύρω από «ξένη επιρροή, παραπληροφόρηση, χρηματοδότηση, χειραγώγηση» σε εκλογικές διαδικασίες και δημοψηφισματα περασμένων ετών.

Οι Βρετανοί βουλευτές καταλήγουν τονίζοντας πως «οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την απαίτηση [να θεωρούνται] απλώς "πλατφόρμες" και να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη να ρυθμίζουν το περιεχόμενο των ιστοτόπων τους».

Η Facebook ανακοίνωσε ότι είναι «ευχαριστημένη που συνέβαλε σημαντικά» στην έρευνα της επιτροπής. «Είμαστε ανοιχτοί σε ουσιαστική ρύθμιση και υποστηρίζουμε τη σύσταση της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου» δήλωσε ο Karim Palant, διευθυντής για θέματα δημόσιας πολιτικής της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει ουσιαστικές αλλαγές ώστε κάθε πολιτική διαφήμιση στο Facebook να είναι εξουσιοδοτημένη, να δηλώνεται ποιος πληρώνει γι 'αυτό και στη συνέχεια να αποθηκεύεται σε ένα αρχείο που μπορεί να αναζητηθεί για επτά χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας πως «ενώ έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά, δεν είμαστε η ίδια εταιρεία που ήμασταν πριν από ένα χρόνο».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr