NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Στήριξη Επιχειρήσεων
ανάγνωση

ΔΕΔΔΗΕ: Οι ομάδες του εργαστηρίου καινοτομίας για την ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα

ΔΕΔΔΗΕ: Οι ομάδες του εργαστηρίου καινοτομίας για την ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το Switch On Innovation Lab Bootcamp για την επιλογή των ομάδων που θα συμμετέχουν στον 1ο κύκλο του εργαστηρίου καινοτομίας του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ανταποκρίθηκαν 57 ομάδες και έστειλαν τις προτάσεις τους στις θεματικές περιοχές Big Data, Data Analytics, Blockchain, DLT, Peer-to-peer apps, Image Processing, Image Recognition, Drones, Internet of Things, Virtual Reality, Augmented Reality, Τεχνητή νοημοσύνη και Deep Learning.

Με βάση τη διαδικασία, η επιτροπή αξιολόγησης κατέληξε στις 15 καλύτερες προτάσεις οι οποίες και συμμετείχαν στο ημερήσιο Bootcamp. Αντικείμενο του εργαστηρίου ήταν να επαληθευτεί η πρόταση αξίας της ιδέας τους με τη βοήθεια έμπειρων μεντόρων από τον ΔΕΔΔΗΕ και το χώρο της ενέργειας, να δουλέψουν πάνω σε μεθοδολογίες ανοιχτής καινοτομίας όπως είναι το Minimum Viable Product και Business Model Canvas, να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να ολοκληρώσουν την παρουσίασή τους για την επιτροπή αξιολόγησης.

Επιπλέον το ημερήσιο bootcamp έδωσε τη δυνατότητα της αξιολόγησης των ομάδων σε πραγματικές συνθήκες εργασίας αλλά και της τελικής συνδιαμόρφωσης των ιδεών πιο κοντά στους στόχους του ΔΕΔΔΗΕ.

Στη συνέχεια οι ομάδες παρουσίασαν την ιδέα τους σε όλους τους συμμετέχοντες και την επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από τους:

  • Νικόλαος Χατζηαργυρίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ
  • Αθανάσιος Μισδανίτης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
  • Κωνσταντίνος Αγαθάκης, Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών
  • Ηρακλής Μενεγάτος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου
  • Κωνσταντίνος Γιαλελής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
  • Γιώργος Παπουτσής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου
  • Γιώργος Χατζηπαύλου, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκσυγχρονισμού, Καινοτομίας, Ποιότητας και Ασφάλειας Δεδομένων
  • Αστέριος Ζαφειράκης, Σύμβουλος Διοίκησης
  • Λαμπρινή Σπανού, μέλος του ΔΣ

Η επιτροπή αξιολόγησης κατέληξε στις ακόλουθες πέντε ομάδες, οι οποίες θα συμμετέχουν στον 1ο κύκλο του Switch_On Innovation Lab.

  • Community Energy River (CER): Ψηφιακή πλατφόρμα για την υποστήριξη της δημιουργίας, σύστασης και της λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων.
  • Sense: Χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων για παρακολούθηση υποδομών και γραμμών διανομής.
  • eNVy softworks: Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ που προσομοιώνει πραγματικές συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντα υψηλής επικινδυνότητας.
  • 4cast: Ολοκληρωμένο σύστημα πρόβλεψης της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ζήτησης φορτίου σε πραγματικό χρόνο.
  • Pragma-IoT: Αυτοματοποιημένη ανάλυση δεδομένων και επιτήρηση έξυπνων μετρητών ενέργειας του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό σφαλμάτων στους έξυπνους μετρητές, στις μετρήσεις, στην έγκαιρη συντήρηση τους, καθώς και τον εντοπισμό ρευματοκλοπής.
  • Κατά τη διάρκεια του 1ου κύκλου επιτάχυνσης, ο οποίος θα διαρκέσει 6 μήνες, οι ομάδες θα υποστηριχθούν ώστε να αναπτύξουν την ιδέα τους (ή την εφαρμογή τους) σε λειτουργικό πρωτότυπο (proof of concept — PoC / prototype), το οποίο θα εφαρμοστεί στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να γίνει validate η λύση.

Οι ομάδες θα υποστηριχθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ με τεχνική και επιχειρηματική καθοδήγηση ώστε να αναπτύξουν την ιδέα τους, με εξοπλισμό και λογισμικό (εφόσον χρειάζεται), αλλά και οικονομικά με τη μορφή χρηματοδότησης (grants).

Οι λύσεις οι οποίες θα είναι βιώσιμες και αποδοτικές θα εφαρμοστούν στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ ενώ οι ομάδες θα υποστηριχθούν ώστε να αναπτυχθούν σε νέες εξωστρεφείς εταιρείες αναζητώντας πελάτες και αγορές του εξωτερικού.

Ο κ. Νικόλαος Χατζηαργυρίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε: «Αποτελεί στρατηγικό μας στόχο η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και η υλοποίηση καινοτόμων λύσεων για τα δίκτυά μας, η οποία θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δικτύου ενσωματώνοντας νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίες. Πιστοί στη δέσμευσή μας, διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Crowdpolicy το πρώτο εργαστήριο καινοτομίας για την ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη, με στόχο να βοηθήσουμε ομάδες νέων μηχανικών και προγραμματιστών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πρωτότυπα και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με άμεση εφαρμογή στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ. Η συμμετοχή νέων ανθρώπων με πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και ικανοτήτων δικαίωσαν την πρωτοποριακή μας ενέργεια και απέδειξαν ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Οι λύσεις που παρουσίασαν και υλοποίησαν σε ικανοποιητικό βαθμό οι συμμετέχοντες μας εντυπωσίασαν και απέδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας με νέες ομάδες και startups. Τους ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το οικοσύστημα με ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις».

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα υποστηρίξει τις πέντε ομάδες με χρήματα, εξοπλισμό και υπηρεσίες μέχρι 60.000 ευρώ ανά ομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις λύσεις.

Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη δομή καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου, η οποία εκτός των κύκλων επιχειρηματικής επιτάχυνσης που θα οργανώνει, πρόκειται να αποτελέσει την πλατφόρμα ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ της εταιρείας και νέων δυναμικών αναπτυσσόμενων startup και εταιριών που έχουν να παρουσιάσουν λύσεις για τα δίκτυα και την ενέργεια.

Το Switch_On Innovation Lab θα συμβάλει στην υλοποίηση καινοτόμων πιλοτικών λύσεων για τα δίκτυα και θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δικτύου ενσωματώνοντας νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίες.

Το Switch_On Innovation Lab υποστηρίζεται από την εταιρία καινοτομίας Crowdpolicy.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr