NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Φόρουμ Δελφών 2019: Οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις και η Ελλάδα μετά την κρίση

Φόρουμ Δελφών 2019: Οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις και η Ελλάδα μετά την κρίση
Φωτογραφία: Στα δεξιά η κα Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Καθημερινή» στην Ουάσινγκτον και από τα αριστερά ο κ. Jens Plötner, Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα.
03_03_2019 | 23:45
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Ερωτώμενος από την κα Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτριας της εφημερίδας «Καθημερινή» στην Ουάσινγκτον, για τις ομοιότητες στην ελληνική και γερμανική γλώσσα, ο κ. Jens Plötner, Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, αναγνώρισε τόσο τις ομοιότητες που μοιράζονται η ελληνική και η γερμανική γλώσσα όσο και την επιρροή που αυτή ασκεί στον τρόπο σκέψης και επιχειρηματολογίας. Ωστόσο, επεσήμανε πως οι γεωγραφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών τελικά είναι αυτές που επικρατούν.

Στην ερώτηση για το πού βρίσκονται οι σχέσεις σήμερα μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, ο κ. Plötner τόνισε πως προσφάτως είχε εφεύρει νεολογισμό «αγάπη σε ένα ρόλερ-κόστερ» για να περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, λόγω των πολλών διακυμάνσεων.

Στα «Up» των διμερών σχέσεων αναγνώρισε πως συνέβαλε η συνεισφορά των Γερμανών στο φιλελληνικό κίνημα που ξεκίνησε με την ελληνική επανάσταση, η υποδοχή των Ελλήνων μεταναστών, τις δεκαετίες ’50 και ’60 καθώς και η φιλοξενία ανθρώπων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας – αναφέροντας χαρακτηριστικά τους κυρίους Βούτση και Σημίτη.

«Και καθώς το τρενάκι κατεβαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Plötner, «το χαμηλότερο σημείο ήταν η γερμανική κατοχή κατά το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο με ανείπωτα εγκλήματα από τους Γερμανούς στρατιώτες κι, έπειτα, χωρίς να το συγκρίνουμε αλλά πιο πρόσφατο, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης». Ο Γερμανός πρέσβης χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη φάση τη συγκεκριμένη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως «σήμερα βρισκόμαστε σε ήρεμα νερά. Γνωριζόμαστε καλύτερα, αν και έγινε με τον επώδυνο τρόπο, οι σχέσεις μας είναι ωριμότερες και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ο ένας για τον άλλον».

Καλούμενος να σχολιάσει το πώς η κρίση επηρέασε την ευρωπαϊκή δομή, ο κ. Plötner υπενθύμισε πως η ελληνική κρίση δεν ήταν η μόνη που βίωσε η Ευρώπη αλλά ήταν η «πιο επώδυνη και η μακροβιότερη», παραδεχόμενος πως έγιναν λάθη καθώς ήταν η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπιζε κάτι τέτοιο και πως κατά την αντιμετώπιση της κρίσης «μαθαίναμε».

«Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία, οι δομές έχουν ωριμάσει και θα γίνουν και ακόμη ωριμότερες, ωστόσο, η Ιταλία μάς υπενθυμίζει πως τα όργανά μας είναι καλύτερα αλλά όχι τόσο για να εφησυχάζουμε και να θεωρούμε πως έχουμε τον πλήρη έλεγχο» υπογράμμισε, ερωτώμενος για την κρίση στην Ιταλία, ενώ ως λύση για το πρόβλημα ανέφερε το «να μάθουμε όλες οι πλευρές να επικοινωνούμε και να αποδεχτούμε πως πρόκειται για αμφίδρομη σχέση, πως ο ένας εξαρτάται από τον άλλο».

Σχετικά με το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, ο Γερμανός πρέσβης δήλωσε «κατάπληκτος με το ότι δεν υπάρχει επίγνωση για το πόσο πολλά έχουν επιτευχθεί». Επικαλέστηκε δε, τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων – έναν «πολιτικό και διοικητικό ηράκλειο άθλο» όπως τον χαρακτήρισε – αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της Γερμανίας που επιχειρεί εδώ και δεκαετίες να συγχωνεύσει μόλις τρία ταμεία κι ακόμη δεν το έχει επιτύχει.

Ωστόσο, τόνισε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν είναι θέμα τετραετίας αλλά θέμα γενεών, θα χρειαστούν 10 – 15 χρόνια για την υλοποίησή τους, γι’αυτό και χρειάζεται πολιτική θέληση και επένδυση σε βάθος χρόνου. Σημείωσε πως το μεγάλο ερώτημα αλλά το κλειδί για την επιτυχία, είναι το αν θα υπάρξει αυτή η πολιτική αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Plötner αναφέρθηκε στις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αρνούμενος τους ισχυρισμούς πολλών πως δεν έρχονται οι Γερμανοί επενδυτές. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως δεν υπάρχουν επενδύσεις μεσαίου βεληνεκούς, καθώς υπάρχουν τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα. Ερωτώμενος για τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε πως «η στρατηγική σημασία της Ελλάδας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια», λέγοντας δε, πως «ενώ πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα αποτελούσε μέρος του προβλήματος, σήμερα αυτό έχει αλλάξει σημαντικά». Χαρακτήρισε «ορόσημο» την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ εξήρε τη σημαντική συνεισφορά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων.

Καταλήγοντας, ο κ. Plötner αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μπροστά στο ρόλο της Κίνας και της Ρωσίας, την ψυχραιμία που πρέπει να δείξει η Ευρώπη απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, εστιάζοντας όχι στο ύφος αλλά και την ουσία, αλλά και την ανάγκη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, αυτού του «δύσκολου γείτονα», προκειμένου να μη στραφεί προς Ανατολάς, στην Κίνα.


To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Το epixeiro.gr σας μεταφέρει όλα όσα συνέβησαν μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου στους Δελφούς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr