NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Δυο λόγια για το Delphi Economic Forum - Αλλά πρώτα, λίγη θέα από τους Δελφούς

Δυο λόγια για το Delphi Economic Forum - Αλλά πρώτα, λίγη θέα από τους Δελφούς
Φωτογραφία: Christos Kotsakas

​Είναι βράδυ Κυριακής 3 Μαρτίου. Γράφω αυτό το κείμενο στο πούλμαν, επιστρέφοντας από τους Δελφούς στην Αθήνα, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Delphi Economic Forum 2019. Άραγε, πως συνοψίζεις ένα forum 4 ημερών, 400 ομιλητών, 80 θεμάτων και όσα ακούστηκαν σε αυτό; Είναι απλό: δεν το συνοψίζεις. Τουλάχιστον όχι με την κλασσική έννοια.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στους Δελφούς συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου. Σύμφωνα με την πρόσφατη πραγματικότητα, εκεί συναντήθηκαν από Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί μέχρι επιστήμονες και επιχειρηματίες για να συζητήσουν γύρω από την «Ανάπτυξη Χωρίς Αποκλεισμούς»

Κοιτώντας έξω από το παράθυρο του πούλμαν, βλέπω τις επιχειρήσεις, την τεχνολογία, τους ανθρώπους. Αυτά που, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, περισσότερο ή λιγότερο, επηρεάζονται άμεσα από τις αποφάσεις όλων εκείνων που συναντήθηκαν, για μερικές ώρες, σε κάποιους χώρους στους Δελφούς, στον «ομφαλό της Γης». Βλέπω, δηλαδή, όλα εκείνα που επηρεάζονται και περιμένουν την ανάπτυξη που αναφέρθηκε λίγο πιο πάνω.

Θα ήταν, λοιπόν, σχετικά άστοχο να προσπαθήσω, σε μερικές γραμμές, να συνοψίσω τα όσα ακούστηκαν εκεί αυτές τις μέρες. Από αυτά, άλλωστε, μπορείτε να πάρετε μια καλύτερη γεύση μέσω των σχετικών θεμάτων που έχουν ανέβει τις τελευταίες ώρες εδώ στο epixeiro.gr και στην ενότητα των ειδήσεων. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι α) αν υπάρχει - ή αν πρέπει να υπάρχει - κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και β) το ίδιο το Delphi Forum.

delphi2019_2.jpg?mtime=20190304021551#asset:116201

Ξεκινώντας από το δεύτερο, είναι σαφές πως το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει καταφέρει να προσελκύει στην περιοχή (που δεν είναι ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά από την Αθήνα - τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα) την «αφρόκρεμα» της ελληνικής και διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκηνής. Και δεν χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να το δεις αυτό. Ακόμη και αν δεν μπορούσες να βρεθείς στο Delphi Forum, μια απλή ματιά στις λίστες με τους ομιλητές το αποδεικνύει.

Αυτό ήταν φανερό και από την εικόνα που είχαν - τις περισσότερες ώρες - οι αίθουσες στις οποίες λάμβαναν χώρα οι ομιλίες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι χώροι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι και με αρκετή ζέστη, λόγω του κλιματισμού και των θέσεων, που σε ορισμένες αίθουσες ήταν εξαιρετικά κοντά η μια με την άλλη. Επί τη ευκαιρία, είδα για ακόμη μια φορά πως κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν αίσθηση του χώρου (κάτι που μπορείς να δεις και στο μετρό), καθώς θέλουν να κινηθούν ή να σταματήσουν ανεξάρτητα με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει γύρω τους. Αλλά ας μείνουμε εντός θέματος.

Δεν ξέρω αν τίθεται κάποιο θέμα βελτίωσης σε αυτά για τα επόμενα χρόνια (δηλαδή στις αίθουσες, στους χώρους κτλ), πάντως έχει τη δική του ιδιαιτερότητα να βλέπεις να συνωστίζονται σε έναν μικρό διάδρομο, πλάι - πλάι, υπουργοί, CEO και επιστήμονες που θα μπουν να μιλήσουν, σερβιτόροι που μεταφέρουν ποτήρια προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους, δημοσιογράφοι που προσπαθούν να κάνουν και εκείνοι τη δική τους, γραμματείς, βοηθοί κτλ. Δεν νομίζω πως είναι μια περίσταση στην οποία μπορεί να βρεθείς εύκολα.

delphi_3.jpg?mtime=20190304030036#asset:116202

Τώρα, για το αποτέλεσμα. Είμαι της άποψης πως τέτοιες διοργανώσεις, από όποια σκοπιά κι αν τις δεις, δεν μπορούν να έχουν κάποιο πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι ομιλίες που παρακολούθησα και οι συζητήσεις στις οποίες βρέθηκα παρουσίαζαν μεγάλη ποικιλία. Από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και με ξεχωριστές προτάσεις μέχρι μια απλή επανάληψη πραγμάτων που έχουμε ακούσει πολλές φορές. Το τελευταίο, κυρίως από πολιτικούς, παρά την προσπάθεια ορισμένων να πουν και να δείξουν κάτι «διαφορετικό».

Όποια άποψη και αν έχει κάποιος για τον τρόπο με τον οποίο τα συγκεκριμένα πρόσωπα διαχειρίζονται φλέγοντα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα (δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ένα από τα θέματα που αναφέρθηκαν συχνά - ακόμη και σε μη σχετικές θεματικές - ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών) έχει τη δική του ιδιαιτερότητα να βρίσκονται όλοι αυτοί στους Δελφούς και να συζητούν (ή να προσπαθούν να συζητήσουν ή να κάνουν παράλληλους μονολόγους, έστω). Και σίγουρα, έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και στα «παρασκήνια» (μάλλον εκεί ήταν και το «ζουμί»).

Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία έχει την ιδιαιτερότητα της και για την τοπική κοινωνία. Από την έντονη παρουσία της αστυνομίας, τους υπουργούς που κάθονται στα καφέ, τους δημοσιογράφους που φωνάζουμε στα εστιατόρια για παλιές ιστορίες (που μόνο εμείς θυμόμαστε ή ξέρουμε) μέχρι τα πράσινα πατίνια γνωστής εταιρείας που έκαναν την εμφάνιση τους στους δρόμους της περιοχής (και που απέφυγα για να γίνω fit) οι μέρες του Οικονομικό Φόρουμ αλλάζουν τους ρυθμούς της περιοχής.

Αυτό που σίγουρα δεν αλλάζει είναι το τοπίο, το οποίο μπορείς να κάθεσαι και να χαζεύεις μέχρι το επόμενο Delphi Forum, στις 5 με 8 Μαρτίου 2020.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Ροή

ειδήσεων

    Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr