NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Ολοκληρώθηκε το εργαστήριο για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας

Ολοκληρώθηκε το εργαστήριο για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας
04_03_2019 | 10:39
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Εργαστήριο με τίτλο «Τουρισμός Κρουαζιέρας & Περιβάλλον: Προοπτικές & Προκλήσεις για Μετακινήσεις Χαμηλού Ανθρακικού Αποτυπώματος» διοργάνωσε το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ- «ΜΑΘ ΑΑΕ ΟΤΑ» (πρώην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΑΕ ΟΤΑ) την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο του Έργου Interreg Med «LOCATIONS».

Tην εκδήλωση άνοιξε ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και επικεφαλής του έργου Δημήτρης Μελάς, χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΑΘ ΑΑΕ ΟΤΑ Χρυσόστομος Καλογήρου, ενώ τις δράσεις του προγράμματος ανέλυσε ο Συνεργάτης Ερευνητής του ΑΠΘ Σταύρος Χεριστανίδης.

Η συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων που εμπλέκονται με την θαλάσσια κρουαζιέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τη διαχείριση των επιβατών κατά την αποβίβασή τους ήταν καθολική. Μεταξύ αυτών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειαρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Μπασμαδέλης, η Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων του Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Ευγενία Τραικάπη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης Βασίλης Καμπάκης, η Μαρία Πουλουκτσή από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Marketing Ν. Θεσσαλονίκης, ο Χριστόφορος Αϊβαζίδης από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η Καθηγήτρια Θέκλα Τσιτσώνη της Σχολής Δασολογίας & Δασικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η Κατερίνα Σίσκου και η Φανή Αναγνώστου από τον ΟΑΣΘ/Πολιτιστική Ζώνη, επαγγελματίες από τις εταιρείες Karavakia, BikeIT, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών, από τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, κάτοικοι και λοιποί επαγγελματίες του κέντρου της πόλης.

Η κατάθεση της εμπειρίας τους αναφορικά με τα προβλήματα που συνδέονται με το κλάδο του Τουρισμού Κρουαζιέρας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις προτάσεις τους ώστε ο συγκεκριμένος κλάδος να αναπτυχθεί σε μία βάση αειφορίας, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για την πόλη και τους πολίτες υπήρξε καταλυτική για την πορεία του προγράμματος.

Το έργο LOCATIONS έχει ως σκοπό να συμβάλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις πόλεις προορισμού κρουαζιέρας, μέσω χρήσης μιας εργαλειοθήκης προτάσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επιβατών, αυξάνοντας την ελκυστικότητα των λιμανιών για τους επαγγελματίες κρουαζιέρας.

Με την ιδρυματική τους ιδιότητα και την βαθιά γνώση των τοπικών και τομεακών πλαισίων, οι εταίροι του LOCATIONS θα αναπαράγουν ένα τυποποιημένο διεθνικά λειτουργικό μοντέλο, ικανό να προσαρμοστεί στη μοναδικότητα κάθε προορισμού.

Οι πόλεις προορισμού κρουαζιέρας βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο αντικρουόμενες τάσεις: τη τάση για αύξηση των κερδών και των οικονομικών πλεονεκτημάτων, με την παράλληλη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων, οι οποίες επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον και την αστική κινητικότητα, με το συνεπαγόμενο αντίκτυπο στην πολιτιστική κληρονομιά και στη ζωή των τοπικών κοινοτήτων.

Τα σχέδια μεταφορών χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος για πόλεις προορισμούς κρουαζιέρας συγκεντρώνουν προσαρμοσμένα μέτρα για τη βελτίωση της αειφόρου κινητικότητας των ανθρώπων και των αγαθών που σχετίζονται με τις ροές κρουαζιέρας και δύναται να ενσωματωθούν σε τοπικά ρυθμιστικά πλαίσια για την αύξηση της ελκυστικότητας και της βιωσιμότητας των πόλεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr