NEWSFLASH...
Βόρεια Ελλάδα
ανάγνωση

Διευρύνεται η ανασφάλεια των επιχειρηματιών στη Βόρεια Ελλάδα

Διευρύνεται η ανασφάλεια των επιχειρηματιών στη Βόρεια Ελλάδα
05_10_2011 | 13:38 15_11_2016 | 11:15

Μία διετία “ζωής” κλείνει ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500, www.ngbi500.gr) με νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2011 υποχώρησε στο -50, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2009.

nbgi.jpgΑποτελώντας ευθεία αντανάκλαση της κατάστασης αποσύνθεσης, στην οποία έχει “βυθιστεί” η αγορά και με προοπτικές, οι οποίες δεν δεικνύουν μεσοπρόθεσμα έξοδο από το τούνελ, ο δείκτης NGBI 500 υποχωρεί κάθε μήνα όλο και χαμηλότερα, καθώς τον Αύγουστο του 2011 είχε πέσει στο -48.

Η ανασφάλεια των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων βαίνει διευρυνόμενη, καθώς το 59% απαντά ότι η υφιστάμενη κατάσταση του είναι κακή, έναντι 54% τον Αύγουστο.

Απαισιοδοξία αναδύεται και από τις προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο με το απολύτως χαμηλότερο ποσοστό (από τον Οκτώβριο του 2009 και έπειτα) του 7% για όσες επιχειρήσεις επιμένουν να βλέπουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Μόνιμα αρνητικές και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο του 2011 είναι οι απαντήσεις για το ζήτημα της απασχόλησης, καθώς το 1/3 δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ αναιμική και σχεδόν αμελητέα (2%) είναι η πρόθεση πραγματοποίησης προσλήψεων.

nbgi_2.jpgΌσον αφορά στο θέμα του τζίρου και εδώ η τοποθέτηση των επιχειρήσεων δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά, σε σχέση με τον Αύγουστο.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 Σεπτεμβρίου 2011 κατά κλάδο, στην απασχόληση δεν υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας με ελάχιστη ή μηδενική διάθεση προσλήψεων σχεδόν από όλους τους κλάδους.

Η μεταποίηση-βιομηχανία κρίνει σε ποσοστό 54% πως η υφιστάμενη κατάσταση της είναι κακή, διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό πρόθεσης απολύσεων τον επόμενο μήνα και το 3ο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του τζίρου.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως αρκετά αρνητικές απαντήσεις αρχίζουν να καταγράφουν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες μέχρι πρότινος έδειχναν να ανθίστανται πιο αποτελεσματικά στην κρίση, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους.

Έτσι τώρα εμφανίζουν υψηλότατο αρνητικό ποσοστό για την υφιστάμενη κατάσταση τους.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Οκτωβρίου 2011 θα ανακοινωθεί στις 7 Νοεμβρίου 2011.

Πηγή: Ελληνική Οικονομία Blog

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr