NEWSFLASH...
Γυναικεία επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι εδώ... και ήρθε για να μείνει

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι εδώ... και ήρθε για να μείνει
06_02_2015 | 10:59 15_11_2016 | 11:16

Η κρίση άλλαζε ραγδαία τη ζωή τους, αλλά δεν πτόησε την επιμονή και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Με ψύχραιμες κινήσεις και αξιοποιώντας την ευκαιρία που εξασφάλισαν μέσω του «Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών».

Ο λόγος γίνεται για δύο μητέρες, οι οποίες κατάφεραν να διατηρήσουν την επαγγελματική δυναμική τους και να ισορροπήσουν απόλυτα τις οικογενειακές και ατομικές τους ανάγκες.

Η Αργυρώ Θεοδωρίδου και η Ελένη Σαριλάκη αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα δραστήριων γυναικών, που δεν καταθέτουν εύκολα τα όπλα. Μητέρες και οι δύο, συμμετείχαν στο έργο και απέδειξαν πως για όλα υπάρχει και τρόπος και λύση!

Το ίδιο αποδεικνύουν και τα στοιχεία, αφού από τους 180 ανέργους που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα οι 115 βρήκαν δουλειά και οι 9 δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση!

Αργυρώ Θεοδωρίδου: «Η ζωή είναι μια διαρκής πάλη»

Είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και στο παρελθόν είχε εργαστεί σε εταιρία οδοντιατρικών προϊόντων ως βοηθός οδοντοτεχνιτών και ως πωλήτρια σε εμπορικά καταστήματα. Έμεινε άνεργη για πάνω από τέσσερα χρόνια βρίσκοντας τελικά την υποστήριξη και την ώθηση που χρειαζόταν από τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Εργάνη.

«Ήταν δίπλα μου ακόμη και πολύ πριν κατασταλάξω με το τι θα ασχοληθώ εν τέλει. Είχα στήριξη και στο ψυχολογικό κομμάτι, διότι η ανεργία και τα οικογενειακά προβλήματα είχαν επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχολογία μου, προκαλώντας μου χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Αφού ενδυνάμωσα εσωτερικά, με ενημέρωσαν σχετικά με το ΤΟΠΣΑ, και με βοήθησαν να καταλάβω πώς μπορώ να κάνω τη δική μου δουλειά. Στήσαμε μαζί το επιχειρηματικό μου πλάνο, παρακολούθησα συμβουλευτικές συνεδρίες και πήρα τα πρώτα εφόδια. Μου έδωσαν όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πώς έπρεπε να κινηθώ και τι να προσέξω προκειμένου να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση», επισημαίνει.

Σήμερα η κυρία Θεοδωρίδου ασχολείται με τη δημιουργία χειροποίητων αρωματικών σαπουνιών γλυκερίνης, τα οποία έχουν διακοσμητική χρήση σε μπομπονιέρες για γάμους και βαπτίσεις και για δωράκια γενικά. «Πλέον η επιχείρησή μου έχει έδρα στη N .Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Το κατάστημα είναι περισσότερο εργαστήριο και κυρίως ασχολούμαι με την πώληση χονδρικής σε όλη την Ελλάδα, ενώ διατηρώ και ηλεκτρονικό κατάστημα λιανικής. Ακριβώς επειδή λειτουργώ μόνη την επιχείρηση, τα βήματά μου είναι μικρά, αλλά σταθερά κάθε φορά», μας πληροφορεί.

Σύμφωνα με την ίδια, η νέα της εργασία άλλαξε και τα οικογενειακά της δεδομένα. «Όπως είναι λογικό, επαναπροσδιόρισε πολλούς τομείς της ζωής μου. Έτσι, με βοήθησε να πάρω σημαντικές αποφάσεις που αφορούσαν τον προβληματικό γάμο μου. Τα παιδιά μου πλέον βλέπουν μία μητέρα ενεργή, να ασχολείται με κάτι δημιουργικό, τη θαυμάζουν, θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό, χαίρονται και, επομένως, άλλαξε η μεταξύ μας επικοινωνία προς το καλύτερο. Θεωρώ πως όλη αυτή η αλλαγή λειτούργησε θετικά», καταλήγει.

Σε ό,τι αφορά τη δική της συμβουλή προς τους ανέργους, είναι ξεκάθαρη. «Γενικά πιστεύω πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Αν δεν ρισκάρουμε, αν δεν προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο, τότε αυτό το καλύτερο που περιμένουμε δεν θα έρθει από μόνο του. Η ζωή από μόνη της είναι μια διαρκής πάλη. Καθένας μας είναι καλό να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και τα θέλω του και να μην το βάζει κάτω. Όλη αυτή η αρνητική ενέργεια και οι αρνητικές σκέψεις που μπορεί να κάνουμε, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από την έλλειψη εργασίας ή κακών συνθηκών εργασίας, να τα αντιστρέφουμε εμείς από μόνοι μας σε θετική ενέργεια. Να βρίσκουμε λύσεις και να τολμάμε να τις υλοποιούμε», αναφέρει η κυρία Θεοδωρίδου.

Ελένη Σαριλάκη: «Υπάρχουν τρόποι να μένουμε ενεργοί»

Παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών, με σπουδές λογιστικής και προηγούμενη ανάλογη εργασιακή εμπειρία, και η κυρία Ελένη Σαριλάκη τονίζει ότι παρακολουθώντας τα προγράμματα συμβουλευτικής επιχειρήσεων και επαγγελματικής κατάρτισης του Κέντρου Εργάνη, «βοηθήθηκα καταρχάς ψυχολογικά, γιατί είναι μεγάλη η επιβάρυνση που προκαλεί η αγωνία για το αν είναι δυνατόν σήμερα να βρούμε δουλειά και μάλιστα στον τομέα που μας αρέσει. Το Κέντρο Εργάνη με στήριξε και με βοήθησε να επιλέξω αν προτιμούσα τελικά να εστιάσω στη δημιουργία μιας δικής μου επιχείρησης ή όχι», επισημαίνει.

Όσο διάστημα ήταν άνεργη δεν επέτρεψε ποτέ να χαθεί η ισορροπία μέσα στην οικογένεια και τους σημαντικούς ρόλους της ως μητέρας και συζύγου. Ένιωθε και παρέμενε πάντοτε δραστήρια, προσπαθώντας να επωφεληθεί του ελεύθερου χρόνου υπέρ της οικογένειάς της.

Σήμερα εργάζεται σε λογιστικό γραφείο και σε όσους αναζητούν εργασία συνιστά «να μην το βάζουν κάτω ή να λένε ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά ή να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μένουμε ενεργοί στην κοινωνία. Μάλιστα εγώ σκεφτόμουν κι άλλους εναλλακτικούς τρόπους, όπως να ασχοληθώ με την κοινωνική προσφορά. Αυτή η ενασχόληση μπορεί να μην σου αποφέρει χρήματα, αλλά τη θεωρώ πολύ σημαντική για την ψυχή, για την ψυχολογία μας», τονίζει.

Ολική παρέμβαση

Το έργο «Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών» , που εντάσσεται στο πρόγραμμα των Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 και αφορά άνεργους δημότες ή κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με έμφαση στους νέους κάτω των 30 ετών και τις γυναίκες.

Πρωταρχικός σκοπός είναι η βελτίωση της κατάστασης 180 ανέργων που βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι οποίοι προετοιμάζονται συστηματικά μέσω πολυεπίπεδων εξειδικευμένων και εξατομικευμένων παρεμβάσεων για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την προώθησή τους σε κατάρτιση και την αγορά εργασίας. Επίσης, οι άνεργοι που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση υποστηρίζονται στην εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων με στόχο την πιθανή χρηματοδότησή τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΣΥΝ-ΤΟΠΟΣ, στην οποία μετέχουν ως εταίροι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο ΕΡΓΑΝΗ ως συντονιστής φορέας, το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, η Ανατολική Α.Ε., το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών του Κέντρου «Εργάνη».

Οι δράσεις που σχεδιάστηκαν ήταν στοχευμένες και αφορούσαν:

  • Συμβουλευτική υποστήριξη στην Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα, με στόχο την αποτελεσματική προώθηση των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας.
  • Καταρτίσεις στον τομέα π αροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και σε στελέχη επιχειρήσεων εστίασης ή τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Επιμορφώσεις σε θέματα δημιουργίας επιχειρήσεων, κοινωνικών επιχειρήσεων, υποστήριξης κοινωνικών δράσεων για άνεργους επιστήμονες ανθρωπιστικών σπουδών και πράσινης ενέργειας για νέους άνεργους επιστήμονες απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών ή αντίστοιχων σχολών ΤΕΙ.

Μέχρι σήμερα συνολικά 256 άτομα εντάχθηκαν στη συμβουλευτική διαδικασία, από τα οποία τα 180 ολοκλήρωσαν με επιτυχία. Από αυτά:

► 115 άτομα βρήκαν κάποιας μορφής απασχόληση (μερική, πλήρη, ορισμένου ή αορίστου χρόνου), ενώ

► 9 άτομα δημιούργησαν επιχειρήσεις με αντικείμενο εργασιών:

  • Πρατήριο άρτου
  • Εργαστήριο παρασκευής σαπουνιών
  • Ινστιτούτο αισθητικής
  • Κατάστημα ηλεκτρολογικών υλικών
  • Κατάστημα παροχής υπηρεσιών internet
  • Παντοπωλείο
  • Χονδρική πώληση χαρτικών
  • Παροχή υπηρεσιών με ταξιδιωτικό τουριστικό σκάφος
  • Ταξί

► 3 άτομα δημιούργησαν δύο Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις :

  • Λιανική πώληση αρωματικών φυτών (1 άτομο)
  • Παροχή υπηρεσιών και χονδρική πώληση βιολογικών προϊόντων (2 άτομα).

► Επίσης, από τα 115 άτομα που βρήκαν απασχόληση:

  • 25 εργάστηκαν μέσω προγραμμάτων Voucher ,
  • 4 εργάστηκαν σε πεντάμηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας,
  • 18 εργάζονται στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κέντρου Εργάνη, και
  • 68 εργάζονται σε θέσεις εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Προοπτική παρά τις δυσκολίες

Η αποδεδειγμένη επιτυχία του προγράμματος επαναβεβαιώνει την ορθότητα της εκφρασμένης θέσης του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για τη μεταφορά της αρμοδιότητας υλοποίησης της εθνικής πολιτικής για την απασχόληση στην Αυτοδιοίκηση. «Καθημερινά φροντίζουμε για τη συνολική κάλυψη, στο μέτρο του δυνατού, των αναγκών που αντιμετωπίζει ο άνεργος και η οικογένειά του, μέσω της δωρεάν παροχής ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών, των Συμβουλευτικών Σταθμών, των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, όπως είναι το Κοινωνικό Εστιατόριο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή το Κοινωνικό Φαρμακείο. Κυρίως, όμως, εστιάζουμε, σε ενεργητικές παρεμβατικές δράσεις απασχόλησης που θα αποδώσουν τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, με εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ανέργου, διότι πρόκειται για ξεχωριστές περιπτώσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες και ικανότητες», επισημαίνει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Εργάνη Πόπη Σουρμαϊδου κάνει λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. «Οι πολυεπίπεδες δράσεις που υλοποιούμε υποστηρίζουν τους ανέργους συνδυαστικά, ξεκινώντας από την ψυχολογική τους κατάσταση και φθάνοντας μέχρι τη στιγμή που πετυχαίνουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, βρίσκοντας μια δουλειά ή δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση. Οι κοινωνικές συνθήκες ομολογουμένως είναι δύσκολες, αλλά με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει και τη ρεαλιστική συμβουλευτική από τα επιστημονικά μας στελέχη, οι ωφελούμενοι εξοπλίζονται ώστε να ωθούνται ομαλά στην αγορά εργασίας και να εξασφαλίσουν προοπτικές για το μέλλον», τονίζει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr