NEWSFLASH...
Γυναικεία επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

«Ακολουθήστε το Όνειρό σας», το μήνυμα πρωτοπόρων Γυναικών της Ηγεσίας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΟΓΜΕ

«Ακολουθήστε το Όνειρό σας», το μήνυμα πρωτοπόρων Γυναικών της Ηγεσίας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΟΓΜΕ
20_05_2014 | 11:31 15_11_2016 | 11:16

Ακολούθησαν το Όνειρό τους, «άνοιξαν δρόμους», πέτυχαν την επαγγελματική και προσωπική τους ισορροπία, ακόμα και αν χρειάζεται να εργάζονται σε πρόγραμμα 24x7!

Τις επιτυχίες αλλά και τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τα διλήμματα αυτής της διαδρομής συζήτησαν στην κατάμεστη αίθουσα του Τελλόγλειου στη Θεσσαλονίκη, πρωτοπόρες γυναίκες του επαγγέλματος, της επιστήμης και της τέχνης στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ (Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσως Επιχειρήσεων) που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παράλληλα σε δυο πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 13 Μαΐου, με τον τίτλο "Women on Leadership – 24x7".

Η μια από τις 4 μόνο γυναίκες καρδιοχειρουργούς της Ελλάδος, η Δρ. Κατερίνα Βησούλη, η Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων New York College S.A, Δρ. Αλεξάνδρα Καώνη, η Eικαστικός-Kαθηγήτρια Kαλλιτεχνικών κα Ελένη Θεοφυλάκτου, η Περιφερειακή Διευθύντρια 1η Περιφέρειας Βορείου Ελλάδος Geniki Bank κα Μαρίνα Κουμούρη, η Μηχανολόγος Μηχανικός, Επικεφαλής της Μονάδας Ενεργειακού Σχεδιασμού και Διεθνών Θεμάτων, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Δρ. Κατερίνα Σάρδη αποτέλεσαν το πάνελ της θεματικής DREAM του Συνεδρίου και μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνουν οι ίδιες τις ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, ακολουθώντας το όνειρό τους.

Ακολούθησε ένα debate ανάμεσα σε 3 γυναίκες και 3 άνδρες, διακεκριμένοι και πρωτοπόροι όλοι στον χώρο τους επίσης, οι οποίοι κλήθηκαν ανά δυάδες να απαντήσουν σε ερωτήματα γύρω από το θέμα «'Ανδρες-γυναίκες, τελικά υπάρχει διαφορά; ». Η κα Εύη Γραμμενίδου, Διευθύντρια του Εμπορικού Κέντρου Cosmos Θεσσαλονίκης με τον κ. Δημήτρη Κρις, Διεθυντή Εταιρικής Ανάπτυξης Tuvunu A.E., η κα Λουκία Ευθυμιάδου Υπεύθυνη Εταιρικής Ταυτότητας και Branding, REDESTOS – Efthymiadis Agrotechnology Group με τον κ. Γιώργο Γάτο συνιδρυτή και επιχειρησιακό διευθυντή της Incrediblue.com και συντονιστή του Open Coffee Thessaloniki, η κα Μαρία Χατζηπανταζή ψυχολόγος με τον Δρ. Απόστολο Αθανασιάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής, ΑΠΘ, ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» αποτέλεσαν τα ερωτηθέντα ζευγάρια. Το debate είχε διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς το κοινό μετά από κάθε ερώτηση, διατύπωνε τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με τις απόψεις των καλεσμένων.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου η Πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας κα Λιάνα Γούτα σχολιάζοντας το 24Χ7, απηύθυνε το ερώτημα πόσες από τις παρευρισκόμενες δεν έχουν νιώσει ότι δουλειά και υποχρεώσεις δε σταματούν ποτέ, όλες τις ώρες, όλες τις μέρες της βδομάδας? Και σημείωσε ότι οι γυναίκες στην ΕΕ εργάζονται κατά μέσο όρο 60 ώρες την εβδομάδα, εκ των οποίων οι 26 ώρες σε μη αμειβόμενη εργασία.

Η κα Εβίτα Γκαντίνα, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, τόνισε την αξία του Συνεδρίου που για πρώτη φορά έγινε παράλληλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καταγράφοντας τη δυναμική παρουσία του ΤΟΓΜΕ σε όλη την Ελλάδα και έκανε λόγο για τα στερεότυπα που αφορούν το φύλο «τα στερεότυπα που δεν παραμένουν στον κόσμο των ιδεών αλλά παράγουν απτά αποτελέσματα και διαθέτουν μια τεράστια δύναμη. Ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν αποφάσεις και ενέργειες, υπαγορεύουν νοοτροπίες και συμπεριφορές».

Το συνέδριο χαιρέτησαν η ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος 2007-2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα, εισηγήτρια της Οδηγίας της ΕΕ για την ποσόστωση των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Καθ. Γιάννης Μυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ του τμήματος Μακεδονίας κ. Νικόλας Μπακατσέλος
Σημειώνεται ότι το Συνέδριο ξεκίνησε με ζωντανή σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης-Αθήνας, και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσω video conference τις δυο κεντρικές ομιλίες της Αθήνας από τις κυρίες Katherine E. Fleming, Αντικαγκελάριο και Αναπληρώτρια Πρύτανη του NYU και την Masado Kido, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Kyoritsu του Τόκυο.

Στην ομιλία της η Dr. Katherine E. Fleming, Αντιπρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας κυρίως στο πως μοιράζεται η γονεϊκή φροντίδα καταδεικνύοντας στο σημείο αυτό και την ευθύνη των ίδιων των γυναικών.

Η Dr. Masako Kido, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Kyoritsu του Τόκιο, σε άπταιστα ελληνικά, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο Πανεπιστήμιο Γυναικών που λειτουργεί στην Ιαπωνία και το οποίο συμβάλει στην απόκτηση ηγετικών ικανοτήτων από τις γυναίκες.

Στην ενότητα DREAM με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κα. Χριστίνα Ταχιάου προβλήθηκαν οι ιστορίες στόχου και επαγγελματικής πορείας των πέντε διακεκριμένων ομιλητριών .
Η Δρ. Κατερίνα Βησούλη Χειρουργός Καρδιάς Θώρακος, μίλησε για τη «δύναμη του ονείρου». Το οικογενειακό περιβάλλον που της ενέπνευσε την πεποίθηση ότι δεν υπήρχαν άβατα και απαγορευμένες περιοχές για τις γυναίκες στην επιστήμης, η ορμή της νιότης, η αίσθηση αθανασίας, η επιθυμία αυτοπραγμάτωσης, η αψήφηση και ως ένα βαθμό άγνοια του κινδύνου συνέβαλαν στην επιλογή του «ανδροκρατούμενου» επαγγέλματος της .

Η εικαστικός κα Ελένη Θεοφυλάκτου, ξεκίνησε όπως μας είπε «από πολύ μικρή να διαπραγματεύεται με την τέχνη» και βρέθηκε στον χώρο της Εικαστικών Τεχνών μετά από μια διαδρομή αναζήτησης με πολλές δυσκολίες. Θεωρεί όμως ότι «οι δυσκολίες αφυπνίζουν το ένστικτο ζωής». Στον χώρο αυτό σήμερα «ζει ευλαβικά, αφοσιωμένη και απόλυτα απορροφημένη στους προβληματισμούς της καλλιτεχνικής δημιουργίας». Διαπιστώνει ανάμεσα στα άλλα ότι οι «άνδρες καλλιτέχνες, διακατέχονται από μια τεράστια φιλοδοξία να απλωθούν στο χώρο, να κυριαρχήσουν, χάνοντας πολλές φορές τον έλεγχο από μέθη», αλλά αυτό δεν καθιστά την ίδια ανταγωνιστική με τους άνδρες καλλιτέχνες.

Η Δρ. Αλεξάνδρα Καώνη, Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων του NYC, δήλωσε ότι το συνέδριο του ΤΟΓΜΕ δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία να ακουστεί ο προσωπικός μας λόγος, αλλά σύμφωνα και με το μήνυμα των φεμινιστριών του ΄60 «το προσωπικό είναι πολιτικό», δηλαδή «να τολμάς να εκθέσεις το προσωπικό σου βίωμα χτίζοντας έναν λόγο ταυτόχρονα και πολιτικό». Συνεχίζοντας μίλησε για τους «μύθους» που ισχύουν για τις γυναίκες μέσα από την δική της ιστορία. «Έχουμε τώρα νέες ευκαιρίες για Γυναικεία Επιχειρηματικότητα;» «Έχουν πλέον οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη;», «Τι σημαίνει ακριβώς για τις γυναίκες, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στην σύγχρονη οικονομία ο όρος 24/7;». Κλείνοντας την ομιλία της, και με αφορμή τον τίτλο DREAM της ενότητας του συνεδρίου, μας είπε ότι «τα όνειρα μας όταν δεν στηρίζονται σε μύθους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».
Η κα. Μαρίνα Κουμούρη Περιφερειακή Διευθύντρια 1η Περιφέρειας Βορείου Ελλάδος, Geniki Bank τόνισε ότι η «εκπαίδευση» της στο οικογενειακό περιβάλλον -από μικρή ηλικία- περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που αποτελούν τα φυσικά χαρακτηριστικά Ηγεσίας. Εφαρμόζει το συμμετοχικό – συνεργατικό στυλ ηγεσίας όπου «ο συνεχής αγώνας δε συνίσταται στο να τραβήξεις τους προβολείς στον εαυτό σου, αλλά να υποκινήσεις την ομάδα. Όταν μοιράζεσαι, δημιουργείς αξία – ιδιαίτερα όταν εκπαιδεύεις, υποστηρίζεις και εμψυχώνεις».

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη Μηχανολόγος Μηχανικός, Επικεφαλής της Μονάδας Ενεργειακού Σχεδιασμού και Διεθνών Θεμάτων, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σ το Women in Energy Initiative. Μία πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών αρχών που έχει πλέον των 200 μελών καθώς και περί τα 40 ζευγάρια mentors/mentees που ανήκουν σε διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές ηπείρους. Βρίσκονται μέσω email ή skype και συζητούν, γεγονός που αποτελεί μία πολύ χρήσιμη διαδικασία δεδομένου ότι βλέπει κανείς ότι τα προβλήματα και οι ανησυχίες αλλά και οι στόχοι είναι λίγο πολύ κοινοί για όλους.
Το Debate προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού, που παρέτεινε τη συζήτηση με καίριες ερωτήσεις και απόψεις. Οι έξι προσκεκλημένοι τoυ Debate κλήθηκαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένο χρόνο σε ερωτήσεις.

To κοινό ψήφισε υπέρ του ότι γυναίκες και άνδρες επιβάλλονται στο χώρο εργασίας με τον ίδιο τρόπο ενώ συχνά η στάση των υφιστάμενων διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλο του προϊσταμένου του. Ομόφωνα σχεδόν συμφώνησαν ομιλητές και κοινό ότι δεν χάνεται ο ανδρισμός των συντρόφων/συζύγων σε ένα ζευγάρι όταν η γυναίκα έχει υψηλή θέση εργασίας. Η πλειοψηφία τέλος παραδέχτηκε ότι η διαδικασία της εγκυμοσύνης και της γέννας είναι πραγματικό εμπόδιο στην επαγγελματική ανέλιξη.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Χορηγοί ήταν οι Logotypo- Eleni Chalatsoglou, ReDecoration, MyOneAndOnly. Υποστηρικτές οι Κυρ-Γιάννη, Plaisir Catering, Εκτυπώσεις Polizoidis, Alpha Martkeitng, Marketing Lead, Militos, White Fox. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr