NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Αποδοχή των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων

Αποδοχή των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων

Την προστασία από την κατάσχεση, τον συµψηφισµό και κάθε είδος παρακράτηση της βασικής ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης, των ενισχύσεων που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος, µέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων (7.500) ευρώ) ετησίως, προβλέπει το άρθρο 12 του πρόσφατου νόµου 4587/18.

Το ακατάσχετο ισχύει τόσο για τις προκαταβολές όσο και για τις ενδιάµεσες και τις τελικές πληρωµές. Με τη ρύθµιση αύτη γίνεται αποδεκτή η σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία διατυπώθηκε σε Ειδική Έκθεση µε θέµα « Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών για οφειλές προς το Δηµόσιο».

Ο Συνήγορος, σε ανακοίνωση του, εκφράζει την ικανοποίησή του για την λήψη του θετικού µέτρου για τους παραγωγούς. ωστόσο επισηµαίνει ότι η ρύθµιση θεσπίζει ακατάσχετο όριο ενιαίο, ανεξαρτήτως του ύψους ενίσχυσης, και εποµένως δεν λαµβάνει υπόψη του το µέγεθος και κατά συνέπεια, τις ανάγκες της εκάστοτε αγροτικής εκµετάλλευσης.

«Συνεπώς δεν εκπληρώνει σε ικανοποιητικό βαθµό τον σκοπό που επιδιώκει ο νοµοθέτης που σύµφωνα µε την αιτιολογική έκθεση του νόµου, είναι η εξασφάλιση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και η βιωσιµότητα των γεωργικών εκµεταλλεύσεων στο πλαίσιο των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Ο Συνήγορος εµµένει ως εκ τούτου στην άποψη που διατύπωσε στην Ειδική Έκθεση, ότι το όριο του ακατάσχετου πρέπει να συνδέεται µε το ύψος των δικαιωµάτων της βασικής ενίσχυσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr