NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Ευρωεκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού - Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Ευρωεκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού - Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Τον Μάιο του 2019 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εκλογική διαδικασία της χώρας μας, παράλληλα με τους Έλληνες εκλογείς της Επικράτειας, έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι των 27 λοιπών χωρών της Ένωσης, καθώς και εκείνοι οι Έλληνες που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα αυτά θα ενσωματωθούν στα γενικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Επικράτεια.

Η ψηφοφορία από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε θα διεξαχθεί, το Σάββατο 25 Μαΐου 2019. Κατά την ψηφοφορία, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Προϋποθέσεις:

Για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν στον τόπο διαμονής τους, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα πρέπει:

α) Να είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του Ελληνικού Κράτους. β) Να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό. γ) Να υποβάλουν δήλωση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή (στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων καθορίστηκε με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μέχρι 29 Μαρτίου 2019. δ) Να διαμένουν ή να βρίσκονται σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Με βάση τη δήλωσή τους αυτή, θα περιληφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα καταστήματα ψηφοφορίας , την έκδοση και δημοσίευση προγράμματος εκλογής, και την συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών, διαβάστε εδώ.

Τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους από σήμερα έως και 29 Μαρτίου 2019, μέσω διαδικτύου στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, με αναζήτηση των προσωπικών στοιχείων στη βάση δεδομένων, τη συμπλήρωση της αίτησης και την εκτύπωσή της σε τρία αντίγραφα. (Για σχετικές οδηγίες, διαβάστε εδώ)

  • Για περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα ψηφοφορίας των Ελλήνων και Ελληνίδων εκλογέων που διαμένουν μόνιμα ή που θα βρίσκονται στη Γαλλία, ενημερωθείτε εδώ.
  • Για περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα ψηφοφορίας των Ελλήνων και Ελληνίδων εκλογέων που διαμένουν μόνιμα ή που θα βρίσκονται στη Γερμανία, ενημερωθείτε εδώ.
  • Για περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα ψηφοφορίας των Ελλήνων και Ελληνίδων εκλογέων που διαμένουν μόνιμα ή που θα βρίσκονται στο Βέλγιο, ενημερωθείτε εδώ.
  • Για περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα ψηφοφορίας των Ελλήνων και Ελληνίδων εκλογέων που διαμένουν μόνιμα ή που θα βρίσκονται στην Ολλανδία, ενημερωθείτε εδώ.\

Πηγή: ΕΛΙΑΜΕΠ

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr