NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Oliveex: Internet of Things στην αποθήκευση τροφίμων!

Oliveex: Internet of Things στην αποθήκευση τροφίμων!
19_03_2019

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Startup

​«Πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με τον τομέα της αγροτεχνολογίας γιατί είναι ένας τομέας που χρήζει βελτίωσης σε όλη τη διαδικασία παραγωγής των αγροτικών προϊόντων». Και από την απόφαση, ο Κωνσταντίνος, ο Δημήτρης και ο Αριστοτέλης, τρεις τελειόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πέρασαν στην πράξη, ιδρύοντας την Oliveex.

Αντικείμενο της επιχείρησής τους είναι η εφαρμογή τεχνολογιών Internet of Things στην αποθήκευση τροφίμων και συγκεκριμένα στην κατηγορία των τροφίμων που δέχονται χημικές ζυμώσεις (fermented foods), όπως για παράδειγμα οι ελιές, τα γαλακτοκομικά, η μπύρα και το κρασί. Το σύστημα που έχει φτιάξει η Oliveex απευθύνεται τόσο σε βιομηχανίες όσο και σε παραγωγούς βρώσιμης ελιάς αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Με την χρήση αισθητήρων που προσαρμόζονται στις δεξαμενές αποθήκευσης, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του συστήματος να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή τους και να ενημερώνονται με ειδοποιήσεις και συμβουλές σχετικά με την πορεία του προϊόντος και το στάδιο παραγωγής.

Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση του προϊόντος μέσα από τις διορθωτικές ενέργειες που προκύπτουν από την ανάλυση δεδομένων, η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και η δυνατότητα διατήρησης της σταθερής ποιότητας στις διαφορετικές παρτίδες του προϊόντος.

Και όλο αυτό ξεκίνησε ως ένα project παράλληλο με τις σπουδές των τριών ιδρυτών της Oliveex, ένας εκ των οποίων ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς. Η ανάλυσή του για τη διαδικασία παραγωγής φαίνεται ότι κέντρισε το ενδιαφέρον της ομάδας, που είδε ότι για ένα τόσο διαδεδομένο προϊόν η διαδικασία επεξεργασίας του μοιάζει ανακριβής και η διαθέσιμη τεχνολογία ξεπερασμένη.

«Μετά από εκτεταμένη έρευνα σε συνεργασία με παραγωγούς και βιομηχανίες παρόμοιων προϊόντων, εντοπίσαμε ότι οι απώλειες που προέρχονται από αλλοίωση στα προϊόντα μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 20%». Κάπου εκεί, ξεκίνησε η πορεία τους προς τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης. «Ξεκινώντας τη δημιουργία της Oliveex παράλληλα με τις σπουδές μας και χωρίς ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία, δεν φανταζόμασταν τις δυσκολίες που κρύβει η ανάπτυξη ενός προϊόντος και η διάθεσή του στην αγορά. Έπρεπε να περάσουν μήνες έρευνας και ανάπτυξης σε συνθήκες που δεν αποτελούσαν το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, φυσικά χωρίς οικονομικές απολαβές, μέχρι να δούμε το προϊόν να δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες. Και ίσως περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη μέχρι να το δούμε διαθέσιμο στην αγορά».

Ωστόσο, η οικονομική αρωγή που έλαβε η Oliveex από τον μη – κερδοσκοπικό οργανισμό The People’s Trust συνέβαλλε στο να αλλάξουν σημαντικά κάποια δεδομένα. Η ομάδα εξηγεί με ποιον τρόπο έγινε αυτό: «Όπως είναι λογικό, πριν τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά, πρέπει να περάσει από πειραματικές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες ώστε να δοκιμαστεί η αξιοπιστία του πριν φτάσει στον πελάτη. Στη δική μας περίπτωση, αυτές οι δοκιμές θα έπρεπε να διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο και μάλιστα χωρίς ακόμα η εταιρεία να έχει τα πρώτα της έσοδα.

Σε αυτό το σημείο, το The People’s Trust ανέλαβε εξ’ολοκλήρου τα έξοδα για τις πιλοτικές δοκιμές που ξεκίνησαν με την πρώτη βιομηχανία το Νοέμβριο του 2018 και θα επεκταθούν σε έξι βιομηχανίες μέχρι τον Απρίλιο του 2019».

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι ελαφρύνσεις που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο της κερδοφορίας είναι ελάχιστες και ιδιαίτερα για τις εταιρείες που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, σημαντικό πυλώνα της οικονομίας, καθώς το αντικείμενο τους απαιτεί έρευνα και ανάπτυξη του hardware και δοκιμές πολλών μηνών μέχρι να ετοιμαστεί το τελικό προϊόν. Αυτό καθιστά την ύπαρξη χρηματοδότησης απαραίτητη.

Πάντως, η ομάδα της Oliveex είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε επιχειρηματική στιγμή: «Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια αξίζει. Ακόμα και αν αποτύχουμε, θα έχουμε κερδίσει σημαντική εμπειρία που θα εκτιμηθεί σε μια επόμενη προσπάθεια ή στην αναζήτηση για κάποια θέση εργασίας. Σίγουρα, μια πολλά υποσχόμενη ιδέα μπορεί να βοηθήσει στο ξεκίνημα, αλλά αυτό που θα βοηθήσει την ιδέα να εδραιωθεί και να εξελιχθεί σε επιχείρηση είναι η σκληρή δουλειά».

Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr