NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία... που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ

Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία... που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ

​Ακούμε συχνά για εξαγορές εταιρειών και για συμφωνίες δισεκατομμυρίων μεταξύ κολοσσών. Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιες φορές που οι συμφωνίες αυτές, ενώ ανακοινώνονται και ενώ γίνονται γνωστά τα ποσά, δεν προχωράνε ποτέ και τελικά ακυρώνονται. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά στις πέντε μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών που δεν προχώρησαν ποτέ.

Εξαγορά Allergan από Pfizer - 160 δισεκατομμύρια δολάρια - 2015

Τη στιγμή που ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο deal στον χώρο του φαρμάκου, το Νοέμβριο του 2015, επρόκειτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνημένη εξαγορά. Εντούτοις, μερικούς μήνες μετά, αυτό ακυρώθηκε. Αιτία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελούσαν οι νέοι, τότε, κανόνες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μέσω των οποίων δινόταν τέλος στις συμφωνίες που θα οδηγούσαν σε αλλαγή έδρας, μια διαδικασία από την οποία - όπως αναφέρεται - η Pfizer θα μείωνε τη φορολογία της περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, μετά και τη μεταφορά της έδρας της στην Ιρλανδία.

Εξαγορά Rio Tinto από BHP Billiton - 148 δισεκατομμύρια δολάρια - 2008

Η μεταλλευτική BHP Billiton στόχευε στην εξαγορά του αγγλοαυστραλιανού αντιπάλου ομίλου Rio Tinto, με τις σχετικές πληροφορίες να την θέλουν τότε να παίρνει και το μεγαλύτερο δάνειο που είχε χορηγηθεί ποτέ για την επίτευξη του συγκεκριμένου deal, ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εντούτοις, η συμφωνία τελικά δεν ολοκληρώθηκε, καθώς η BHP Billiton προχώρησε σε απόσυρση της προσφοράς της λόγω της οικονομικής κρίσης, σε μια εποχή που οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είχαν διολισθήσει σε ύφεση.

Εξαγορά Unilever από Kraft Heinz - 143 δισεκατομμύρια δολάρια - 2017

Περνώντας σε μια διαφορετική αγορά, εκείνη των καταναλωτικών αγαθών, η αγγλοολλανδική Unilever είπε «όχι» στη πρόταση του αμερικανικού ομίλου λόγω του ότι, όπως αναφερόταν τότε, «δεν βλέπει όφελος, οικονομικό ή στρατηγικό, για τους μετόχους της Unilever. H Unilever δεν βλέπει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις». Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε εκείνη την εποχή, οι δύο πλευρές τόνιζαν πως έχουν «σε μεγάλη εκτίμηση» η μια την άλλη. Το deal θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερο στην ιστορία και στο χώρο, συνδυάζοντας πολλά brands και δημιουργόντας έναν μεγάλο ανταγωνιστή για τη Nestle.

Εξαγορά Sprint από MCI WorldCom - 129 δισεκατομμύρια δολάρια - 1999

Σε μια συμφωνία της οποίας το η αναπροσαρμοσμένη τιμή λόγω πληθωρισμού εκτοξεύεται στα 194 δισεκατομμύρια δολάρια, οι δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ανακοίνωναν το 1999 την συγχώνευση τους, με την WorldCom να στοχεύει στην εξαγορά της Sprint. Εντούτοις, το deal βρήκε σημαντική αντίσταση, τόσο από Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με τις αμερικανικές Αρχές να τονίζουν τότε πως η συμφωνία θα αποτελούσε μακροπρόθεσμα μια σημαντική απειλή για τον ανταγωνισμό και για το Διαδίκτυο. Το 2002, η WorldCom κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στον αμερικανικό πτωχευτικό κώδικα, ενώ εξαγοράστηκε το 2005 από την Verizon Communications έναντι 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η MCI βρέθηκε στο επίκεντρο σημαντικών σκανδάλων, με τον CEO και συνιδρυτή της WorldCom, Bernard Ebbers, να καταδικάζεται σε κάθειρξη 25 ετών για συνωμοσία, απάτη τίτλων και έκδοση ψευδών δηλώσεων. Αναμένεται να αποφυλακιστεί το 2028, σε ηλικία 80 ετών.

Εξαγορά Astra Zeneca από Pfizer - 123 δισεκατομμύρια δολάρια - 2014

Ακόμη ένα deal στον που δεν προχώρησε, που αφορούσε στον χώρο του φαρμάκου και στο οποίο συναντάμε το όνομα της Pfizer, μετά από την προσπάθεια εξαγοράς της Allergan. Για την ακρίβεια, εκείνη η συμφωνία ήταν του 2015, ενώ η συγκεκριμένη έλαβε χώρα έναν χρόνο πριν, το 2014. Η συμφωνία για εξαγορά της βρετανοσουηδικής πολυεθνικής δεν προχώρησε ποτέ λόγω των σημαντικών ανησυχιών που είχαν ανακύψει από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με την ασφάλεια των θέσεων εργασίας της εταιρείας, κάτι που τελικά οδήγησε στην ακύρωση της εξαγοράς, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από το διοικητικό συμβούλιο της Astra Zeneca.

Με πληροφορίες από Wikipedia

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr