NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Αυτή είναι η λίστα με τους πλουσιότερους Έλληνες - Και πάλι, δεν είμαστε σε αυτήν

Αυτή είναι η λίστα με τους πλουσιότερους Έλληνες - Και πάλι, δεν είμαστε σε αυτήν

​Τα ονόματα μερικών, «μόνο», Ελλήνων βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνα των δισεκατομμυριούχων της περίφημης λίστας του Forbes. Εκεί, δηλαδή, όπου εντοπίζονται οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη για το 2019. Και για να μην σε αφήσω με την αγωνία, τελικά δεν καταφέραμε να είμαστε σε αυτήν ούτε εγώ, ούτε εσύ (αν δεν είσαι ένας από τους παρακάτω). Αποτύχαμε και πάλι.

Ξεπερνώντας τη συγκεκριμένη αποτυχία (και λαμβάνοντας υπόψιν πως ποτέ δεν είναι αργά και πως μπορεί, την επόμενη χρονιά, τα πράγματα να είναι διαφορετικά για εμάς), στη συγκεκριμένη λίστα εντοπίζονται τα ονόματα τεσσάρων Ελλήνων, πολύ γνωστών για τις διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες που παρουσιάζουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Ο πλουσιότερος Έλληνας, σύμφωνα με το Forbes, είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, γιος του εφοπλιστή, συλλέκτη έργων τέχνης και ιδρυτή του ομώνυμου ιδρύματος, Σταύρου Νιάρχου. Όπως αναφέρεται, ο Φίλιππος, ο οποίος βρίσκεται στην 904η θέση της γενικής λίστας με μια περιουσία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του πατέρα του, την οποία ο τελευταίος είχε αγοράσει το 1957, έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον ηθοποιό του Hollywood Edward G. Robinson. Λέγεται πως ο Φίλιππος κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, περιλαμβανομένης της αυτοπροσωπογραφίας του με το κομμένο αυτί, ενώ έχει προσθέσει σε αυτήν έργα των Andy Warhol και Maurizio Cattelan.

Αμέσως μετά τον Φίλιππο Νιάρχο και στην 838η θέση της γενικής κατάταξης, με μια περιουσία που εκτιμάται πως φτάνει τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκουμε τον Σπύρο Λάτση και την οικογένεια του. Όπως αναφέρεται, ο Σπύρος διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Λάτση το 2003, με τη γνωστή οικογένεια να συνεχίζει τη δραστηριοποίηση της στον τομέα της ναυτιλίας, επενδύοντας όμως παράλληλα στις τράπεζες, στα ακίνητα και στα πετρέλαια. Η οικογένεια Λάτση διαθέτει μετοχές στις εταιρείες Hellenic Petroleum και Lamda Development, ενώ κατέχει μερίδιο και της ελβετικής EFG International, στην οποία ο Σπύρος Λάτσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Συνεχίζοντας στην τρίτη θέση των Ελλήνων και στην 1116η της γενικής κατάταξης του Forbes, εντοπίζουμε το όνομα του Αριστοτέλη Μυστακίδη, με μια περιουσία που εκτιμάται στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μυστακίδης, γνωστός, όπως τονίζει το Forbes, ως «Τέλης», ήταν επικεφαλής του τμήματος εμπορίας χαλκού της Glencore Plc και ενός από τους μεγαλύτερους μετόχους της μέχρι την αποχώρηση του στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Και αυτό λόγω του ότι η εταιρεία βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών και δικαστικών Αρχών για τις δραστηριότητές της σε περιοχές όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο Μυστακίδης μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 2011, μετά την είσοδο της Glencore στο χρηματιστήριο, ενώ εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο άνω του 3% σε αυτήν.

Στην τέταρτη και τελευταία θέση των πλουσιότερων Ελλήνων της συγκεκριμένης λίστας και στη θέση 1349 της κατάταξης βρίσκουμε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και την οικογένεια του. Ο Βαρδινογιάνης είναι συνιδρυτής της Motor Oil, την οποία ξεκίνησε το 1970 μαζί με τον εκλιπόντα αδελφό του, Νίκο. Πέρα από την Motor Oil, οι οικογένεια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε τομείς όπως εκείνων της ναυτιλίας και των οικονομικών, ακόμη - όπως αναφέρεται και έχοντας δημιουργήσει ερωτηματικά - και σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Στα πιο πρόσφατα εντοπίζεται η απόκτηση του 50,1% του Alpha, με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, που ήδη κατέχει το Star, να αποκτά τον έλεγχο του τηλεοπτικού καναλιού και των ραδιοσταθμών του Δημήτρη Κοντομηνά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr