NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Στήριξη Επιχειρήσεων
ανάγνωση

Business Innovation Greece: Στήριξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Ελλάδας

Business Innovation Greece: Στήριξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Ελλάδας
13_03_2019 | 17:38 13_03_2019 | 19:42
epixeiro icon Ειδήσεις | Στήριξη Επιχειρήσεων, Events

Παρουσιάστηκε χθες, στην Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, το πρόγραμμα Business Innovation Greece, το πρώτο πρόγραμμα επιχειρηματικής καινοτομίας των EEA & Norway grants.

Όπως αναφέρει η Πρεσβεία, «είναι η πρώτη φορά που απευθύνουμε χρηματοδότηση στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι μέσω των επιχορηγήσεων θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς αλλά και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες από εδώ. Η επίσημη έναρξη του προγράμματος και την ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά στις 27 Μαρτίου.

Αναλυτικά:

Το πρόγραμμα «Business Innovation Greece» είναι μέρος των EEA & Norway Grants (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος ή ΕΟΧ), 2014-2021 και προσφέρει χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις με στόχο την στήριξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Ελλάδας.

Το Πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην καινοτομία, που αποτελεί βασικό συστατικό για την αύξηση της αποδοτικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης. Η οικονομική στήριξη που θα λάβει κάθε επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των δραστηριοτήτων της καθώς και για την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών σχεδίων και εμπορικών δραστηριοτήτων. Το Πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει μια ευρεία γκάμα επιχειρηματικών πρακτικών, οι οποίες θα βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα ενώ θα έχουν και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αφού θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

  • Χρηματοδότηση για την στήριξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα.
  • Πρόσβαση σε εγγυήσεις για την διασφάλιση της συγχρηματοδότησης του έργου.
  • Ευκαιρίες συνεργασίας – πρόσβαση σε νέα τεχνογνωσία και σύγχρονη τεχνολογία.
  • Δικτύωση και σεμινάρια ανάπτυξης υποδομών.
  • Εύκολη διαδικασία αίτησης, επιλογή μέσω ανοιχτής πρόσκλησης και διαγωνισμού.
  • Υπεύθυνος διαχειριστής προγράμματος είναι ο οργανισμός Innovation Norway, ο οποίος λειτουργεί χωρίς κανέναν ελληνικό ενδιάμεσο φορέα.

Διαχειριστής κι αποκλειστικός αρμόδιος για την αξιολόγηση, επιλογή και εποπτεία των έργων καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος καθώς και για την εκταμίευση της χρηματοδότησης είναι ο οργανισμός

Innovation Norway - μια κρατική επιχείρηση της Νορβηγίας η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Αλιείας και η οποία ενεργεί χωρίς κανέναν ενδιάμεσο ελληνικό φορέα. Η γλώσσα του προγράμματος είναι η Αγγλική.

Διαχειριστής κι αποκλειστικός αρμόδιος για την αξιολόγηση, επιλογή και εποπτεία των έργων καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος καθώς και για την εκταμίευση της χρηματοδότησης είναι ο οργανισμός Innovation Norway - μια κρατική επιχείρηση της Νορβηγίας η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Αλιείας και η οποία ενεργεί χωρίς κανέναν ενδιάμεσο ελληνικό φορέα. Η γλώσσα του προγράμματος είναι η Αγγλική.

Τι είδους έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν

1. Καινοτομία στην πράσινη βιομηχανία – Μείωση και επαναχρησιμοποίηση

Η καινοτομία στην πράσινη βιομηχανία αφορά διάφορους τομείς και μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, όπως η ανάπτυξη και η εμπορία βελτιωμένων οικολογικών πρακτικών καθώς και μια πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία παραγωγής. Το Πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική και βιομάζα) και με τεχνολογίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα, την αποθήκευση ενέργειας αλλά και την διαχείριση του νερού στα νησιά. Επιπλέον χρηματοδοτεί και καινοτόμες οικολογικές λύσεις στην βιομηχανία των τροφίμων, των κατασκευών αλλά και της διαχείρισης αποβλήτων. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, νερού και πετρελαίου αλλά και μέσω της χρηστής διαχείρισης των πρώτων υλών.

2. Γαλάζια Ανάπτυξη – Διαφοροποίηση των επιχειρήσεων

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων λύσεων για τον ναυτικό και ναυτιλιακό τομέα. Ειδικότερα θα ενθαρρύνει τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών και των φεριμπότ, την ανάπτυξη του παραθαλάσσιου και θαλάσσιου τουρισμού, την ανάπτυξη επιχειρήσεων βιοοικονομίας. Επικεντρώνεται στην προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων για την προμήθεια νερού στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της αφαλάτωσης, για την μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων - ειδικά των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς - αλλά και για την βέλτιστη χρήση των απορριμμάτων που παράγονται από την αλιεία. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των υδατοκαλλιεργειών και της παράκτιας αλιείας το Πρόγραμμα υποστηρίζει την καινοτομία αλλά όχι τις επενδύσεις.

3. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ/ICT)

Οι τεχνολογικές λύσεις Πληροφορικής και Επικοινωνίας δημιουργούν ευκαιρίες με δυνητικά υψηλή καινοτομία και πράσινο οικολογικό αποτύπωμα. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην διεύρυνση των λύσεων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον τομέα του ICT μέσω καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Το ύψος της χρηματοδότησης

Μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να λάβει χρηματοδότηση για το 50% του κόστους υλοποίησης του έργου, ενώ μια μεγάλη επιχείρηση θα λάβει κάτω του 50%. Το ύψος της χρηματοδότησης θα προσδιορίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος του έργου και την τοποθεσία του στην Ελλάδα.

Μια ελληνική επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί το λιγότερο 200.000€ και το περισσότερο 1.500.000€ ανά έργο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν και μικρότερα ποσά από 50.000€ έως 200.000€ ανά έργο. Να σημειωθεί ότι μόνο μια αίτηση χρηματοδότησης έργου μπορεί να κατατεθεί από κάθε επιχείρηση σε κάθε δημόσια πρόσκληση.

Το Πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδότηση σε συμφωνία με τον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής κατά Κατηγορία (ΓΚΑΚ ), και οι αιτούντες (ελληνικές επιχειρήσεις) πρέπει να διασφαλίσουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος σε μορφή μετρητών (ίδια κεφάλαια ή τραπεζικό δάνειο). Όλα τα έξοδα ενός έργου μπορούν να καλυφθούν από την χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου τεκμηριωμένου κόστους προσωπικού. Η συνεισφορά σε είδος δεν είναι αποδεκτή σαν μορφή συγχρηματοδότησης.

Χρειάζεται εγγύηση για δάνειο από τράπεζα;

Η χρηματοδότηση από τον Innovation Norway, μέσω του προγράμματος, μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο διαφορετικό και ανεξάρτητο εγγυητικό σχήμα υπό την ευθύνη του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ETEAN). Στόχος είναι να διασφαλιστεί η απαραίτητη συγχρηματοδότηση του εγκεκριμένου κάθε φορά έργου.

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι συνεργάτες τους θα πρέπει να καλύπτουν κατ’ ελάχιστον τις οδηγίες Καλής Επιχειρηματικής Πρακτικής του ΟΟΣΑ . Τα EEA & Norway Grants και το Πρόγραμμα έχουν μηδενική ανοχή στην διαφθορά. Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε κατάχρηση της χρηματοδότησης θα απαιτηθεί η επιστροφή των εκταμιευθέντων ποσών.

Ευκαιρίες συνεργασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και οφέλη

Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων από τις Δωρήτριες χώρες, μέσω συνεταιρικών έργων. Οι διμερείς αυτές συνεργασίες αποτελούν μοναδική ευκαιρία γνωριμίας των ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

Για το λόγο αυτό υπάρχει και ανοιχτή πρόσκληση μικρο-χρηματοδότησης των ταξιδιωτικών εξόδων για τους επιχειρηματίες που θέλουν να επισκεφτούν έναν δυνητικό επιχειρηματικό συνεργάτη σε μια από τις Δωρήτριες χώρες. Απαραίτητη είναι η έγγραφη αποδοχή από τον οργανισμό Innovation Norway πριν το ταξίδι.

Οι φορείς από τις τρεις χώρες μπορούν επίσης να αιτηθούν χρηματοδότησης ώστε να προετοιμάσουν κοινές αιτήσεις έργων για την επερχόμενη ανοικτή πρόσκληση. Οι αιτούντες πρέπει να αποτελούν νομικές οντότητες στην Ελλάδα ή σε μια από τις Δωρήτριες Χώρες.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος ο Innovation Norway θα οργανώσει μια σειρά σεμιναρίων δικτύωσης, ανταλλαγής εμπειριών και διεύρυνσης δυνατοτήτων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν για χρηματοδοτική στήριξη από το Πρόγραμμα θα επωφεληθούν κι από αυτά τα σεμινάρια.

Πώς μπορεί να βρει μια ελληνική επιχείρηση συνεργάτη για ένα συνεταιρικό έργο;

Για την εύρεση ενός συνεργάτη από τις προαναφερθείσες χώρες για την υλοποίηση ενός διμερούς έργου μπορείτε:

  • Να αναζητήσετε για συνεργάτες από το υπάρχον δίκτυο σας ή από την ευρωπαϊκή βάση επιχειρηματική δικτύωσης
  • Να καταχωρήσετε την πρόταση συνεργασίας σας στον ιστότοπο του Innovation Norway για τα EEA and Norway Grants
  • Να συμμετάσχετε στα επερχόμενα B2B Match Events που θα οργανώσει ο Innovation Norway ή να αναζητήσετε τους συμμετέχοντες σε προηγούμενα events
  • Να συμμετάσχετε στις επερχόμενες εκδηλώσεις δικτύωσης που θα διοργανωθούν ειδικά για το πρόγραμμα «Business Innovation Greece»
  • Να επικοινωνήσετε με το Ισλανδικό Κέντρο Έρευνας στο Ρέικιαβικ ή να αναζητήσετε πράσινες και βιώσιμες νορβηγικές λύσεις εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν: να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ή να επικοινωνήσουν με την κα. Anne Lise Rognlidalen, υπεύθυνη του προγράμματος στον αρμόδιο οργανισμό Innovation Norway στο Όσλο, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης GR.innovation@innovationnorway.no.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr