NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Χρηματοδότησεις
ανάγνωση

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»

Από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα περάσει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας στο πλαίσιο του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού 2021 - 2027. Η Ένωση στηρίζει την ψηφιοποίηση των οικονομιών και των κοινωνιών της Ευρώπης με τη δημιουργία του πρώτου αμιγώς ψηφιακού χρηματοδοτικού προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη-Digital Europe”, για τα έτη 2021 έως 2027. Η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου επιβεβαίωσε την κοινή αντίληψη, που επετεύχθη από τη ρουμανική Προεδρία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με το πρόγραμμα. Η κοινή αντίληψη, βέβαια, δεν καλύπτει τα δημοσιονομικά και τα οριζόντια ζητήματα, που εξετάζονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, αν και η Επιτροπή έχει προτείνει το ύψος του προγράμματος να φτάσει τα €9,2 δις. Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” θα παρέχει χρηματοδότηση για έργα σε πέντε σημαντικούς τομείς: υπερυπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και εξασφάλιση της ευρείας χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομία και την κοινωνία.

Το πρόγραμμα θα είναι συμπληρωματικό μιας σειράς άλλων, που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως το “Ορίζων Ευρώπη” και οι ψηφιακές πτυχές του μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη”. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν μετά από την ανάδειξη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν, ενώ θα λάβουν υπόψη τη συνολική συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.

Χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες, να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, ώστε όλοι να έχουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις προκειμένου να συμμετέχουν πλήρως σε μια ψηφιοποιημένη κοινωνία. Η χρηματοδότηση έργων υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων θα ωφελήσει τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, το περιβάλλον και η ασφάλεια. Η υποστήριξη για τη διάδοση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης θα περιλαμβάνει, για παράδειγμα, καλύτερη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις δοκιμών τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα θα στηρίξει την εκπαίδευση σε προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και των φοιτητών, καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων. Με την παροχή χρηματοδότησης θα διασφαλιστεί η εύκολη, αξιόπιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, για παράδειγμα με την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των δημόσιων υπηρεσιών σε επίπεδο Ε.Ε.

Κόμβοι καινοτομίας

Ένα δίκτυο ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας θα παρέχει πρόσβαση σε τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη για τις επιχειρήσεις - ιδίως τις ΜΜΕ - και τις δημόσιες διοικήσεις. Αυτοί οι κόμβοι θα φέρουν σε επαφή τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τις διοικήσεις που χρειάζονται νέες τεχνολογικές λύσεις, αφενός, και τις εταιρείες που έχουν λύσεις έτοιμες για την αγορά, αφετέρου. Με ευρεία γεωγραφική κάλυψη σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κόμβοι θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος.

Πηγή: sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr