NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Μαρία Ντάνου: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του σκι αντοχής! [Συνέντευξη]

Μαρία Ντάνου: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του σκι αντοχής! [Συνέντευξη]

Πώς συνδυάζονται, άραγε, το σκι αντοχής, η ξιφασκία, οι οικονομικές επιστήμες και το marketing; Η Μαρία Ντάνου, πρωταθλήτρια του σκι αντοχής, με συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και με μια σημαντική «παράλληλη» καριέρα στο marketing, μας εξηγεί, σε μια συνέντευξη στο epixeiro.gr!

Πρωταθλήτρια, με δύο συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες και με σπουδές στις οικονομικές επιστήμες. Πώς συνδυάζεται ο πρωταθλητισμός με την επιστήμη και την επαγγελματική σταδιοδρομία για έναν σύγχρονο αθλητή;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη και το ενδιαφέρον για το άθλημα του σκι αντοχής. Απαντώντας, θα έλεγα ότι συνδυάζονται με πολύ καλή διαχείριση του χρόνου. Χρειαζόμαστε πάθος και ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για ότι κάνουμε καθημερινά. Για εμάς τους αθλητές των χειμερινών αγωνισμάτων στην Ελλάδα, το κίνητρο πολύ συχνά είναι η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσωπικά, στόχος μου είναι να προκαλώ τον εαυτό μου καθημερινά για να δω τι καινούριο μπορώ να κάνω, που δεν έχω προσπαθήσει στο παρελθόν.

Σημαντικό κομμάτι στο να ακολουθείς μια «dual career» είναι η ισορροπία και η επικοινωνία με το κοντινό σου περιβάλλον. Το κομμάτι της δουλειάς, της προπόνησης και της προσωπικής ζωής. Δεν είναι εύκολο, αν σκεφτείτε ότι ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί καθημερινά λιγότερο από το 30% των ικανοτήτων του.

Το άθλημα σας είναι το σκι αντοχής, εντούτοις ασχολείστε και με τον χώρο της ξιφασκίας. Μιλήστε μας για την δραστηριοποίηση σας στον χώρο αυτού του αθλήματος.

Η ενασχόληση μου με το άθλημα της ξιφασκίας είναι κυρίως επαγγελματική. Από το 2015 εργάζομαι στο τμήμα επικοινωνίας και marketing της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με έδρα την Λοζάνη της Ελβετίας. Ευτυχώς, δουλεύοντας σε αυτό το τμήμα ως Digital Communications Manager, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζω όλους τους κανονισμούς του αγωνίσματος. Στόχος μας είναι η διοργάνωση και η καλύτερη προώθηση των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων, ανδρών, γυναικών και νέων, καθώς επίσης και μιας σειράς αγώνων Grand Prix σε εννέα διαφορετικές πόλεις μέσα σε μία σεζόν.

Επίσης, είμαι Athlete Career Program Educator, που σημαίνει ότι πραγματοποιούμε workshops με τους αθλητές, για την ενημέρωση τους σχετικά με το πώς μπορούν να χτίσουν τα θεμέλια για την καριέρα τους μετά τον πρωταθλητισμό.

ntanou2.jpg?mtime=20190315214910#asset:117778

Ποια είναι η σημασία του marketing και του branding στον αθλητισμό και στην πορεία των αθλητών; Θα λέγατε πως εφαρμόζονται αυτά στην χώρα μας, υπάρχει τέτοια εξειδίκευση και στόχευση;

Η σημασία του marketing στον αθλητισμό είναι σπουδαία, για να συνεχίσει να είναι βιώσιμος. Είναι η συνεργασία που έχουν οι αθλητές και οι αθλητικοί οργανισμοί με τους χορηγούς τους, το πώς μπορούν να προωθούν το αγώνισμα τους αλλά και αυτούς που στηρίζουν τις προσπάθειες τους. Όπως βλέπετε, είναι πολύ δύσκολο να βασιζόμαστε μόνο στα κρατικά κονδύλια για την ανάπτυξη των αθλημάτων.

Θεωρώ ότι υπάρχει και ανεβαίνει συνεχώς η εφαρμογή του marketing του Ελλάδα, κυρίως όμως στα αθλήματα που είναι γνωστά στο ελληνικό κοινό. Παρ’όλα αυτά, δεν είναι απαραίτητο το άθλημα να είναι πασίγνωστο για να αποφέρει την τέλεια συνεργασία μεταξύ αθλητή ή αθλητικού συλλόγου με κάποια εταιρεία η φορέα υποστήριξης. Σημαντικό είναι να βλέπουμε με ανοιχτό μυαλό και πως, καινοτόμα, μπορεί να κερδοφορήσει μια συνεργασία.

Ως οικονομολόγος που ασχολείται με τον χώρο του αθλητισμού, υπάρχει κάτι που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο χώρο και που μπορεί να βοηθήσει στη γενικότερη οικονομία αλλά και στην επιχειρηματικότητα;

Κάθε αθλητικό γεγονός δημιουργεί ευκαιρίες εργασίας σε πολλούς τομείς. Είτε αυτό αφορά το τεχνικό κομμάτι των κατασκευών, είτε την προώθηση και διαφήμιση του. Από την αρχή της ιδέας, την υλοποίησή της μέχρι και το τέλος, βοηθάει σίγουρα στην οικονομία μια χώρας ή περιφέρειας.

Στις μέρες μας, υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που συνθέτουν τον χώρο του αθλητισμού, από τον ερασιτεχνικό και αθλητισμό αναψυχής μέχρι τον πρωταθλητισμό.

Έχουμε δει περιπτώσεις, όπως οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ στον Καναδά το 2010 (στους οποίους συμμετείχα), που έφεραν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δημιούργησαν θέσεις εργασίας, βελτίωσαν την κοινωνική ευημερία της περιοχής και άφησαν πίσω τους μεγάλη κληρονομιά.

Επίσης, οι αθλητές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την προώθηση των χορηγών τους.

Ποια είναι η απαραίτητη υποστήριξη που θα πρέπει να έχει κάποιος που κάνει πρωταθλητισμό και πως μπορεί να υποστηριχθεί βάσει και των σπουδών του; Και ποια η στήριξη που έχετε σήμερα εσείς οι Έλληνες αθλητές, από την πολιτεία ή άλλους παράγοντες;

Ένας αθλητής, για να πετύχει τους στόχους του, χρειάζεται πολύ στήριξη από το κλειστό - συνήθως - οικογενειακό περιβάλλον, για τις βασικές και καθημερινές ανάγκες. Είναι σημαντικό οι σχέσεις με το σύλλογο ή με τον προπονητή του να είναι ιδανικές για να μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς. Στο κεφάλαιο των σπουδών, με μια σωστή επικοινωνία με τους καθηγητές και διαφάνεια στον προγραμματισμό της χρονιάς, από τη μεριά του πανεπιστημίου και από την μεριά του αθλητή, μπορούν να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι.

Από προσωπική εμπειρία, κατάφερα να αποφοιτήσω το Οικονομικό μέσα σε τέσσερα χρόνια, με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς, κυρίως με την πειθαρχία και όλα τα χαρακτηριστικά που είχα αποκτήσει Ως αθλήτρια.

Ένας αθλητής μπορεί να καταφέρει πολλά και ειδικά όταν υπάρχει κίνητρο.

Ποια είναι τα «εφόδια» που παίρνει κάποιος από τον αθλητισμό και που βρίσκει χρήσιμα στην μετέπειτα επαγγελματική του πορεία;

Ένας αθλητής αποκτά εφόδια και καλλιεργεί χαρακτηριστικά που μπορούν τα μεταφερθούν σε διάφορα στάδια της ζωής του. Είτε στην εκπαίδευση, είτε στην επαγγελματική του κατάρτιση και προσωπική του ζωή. Χαρακτηριστικά όπως προσαρμοστικότητα, αυτοπειθαρχία, υπομονή, ικανότητα διαχείρισης του άγχους υπό πίεση, αυτογνωσία, δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, συνεργασία σε multi-cultural περιβάλλον, ομαδικό πνεύμα και δυνατότητα να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Αυτά είναι μερικά από τα πολλά soft skills που ένας αθλητής αποκομίζει από την αθλητική του καριέρα και μεταλαμπαδεύει σε όλους τους τομείς της ζωής του.

ntanou3.jpg?mtime=20190315215006#asset:117779

Ειδικότερα για την ξιφασκία, ποια είναι η απήχηση που έχει στο κοινό το συγκεκριμένο άθλημα; Έχετε εικόνα για την πορεία του στην Ελλάδα;

Θεωρώ - απ’ όσο έχω κρίνει από την εμπειρία μου στην διοίκηση του αθλητισμού - πως κάθε άθλημα απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό, ξεχωριστό στο είδος του. Η ξιφασκία συγκεντρώνει ένα εναλλακτικό κοινό, σίγουρα όχι ίδιο με εκείνο του ποδοσφαίρου και των ομαδικών αγωνισμάτων. Για παράδειγμα, ένα θεατής η αθλητής της ξιφασκίας θα προτιμήσει να παρακολουθήσει αγώνα σκι παρά αγώνα ποδοσφαίρου.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα αναπτυσσόμενη στο αγώνισμα της ξιφασκίας, αλλά σιγά - σιγά ανεβαίνει, καθώς αθλητές πρότυπα δημιουργούνται. Ένα κοινό χρειάζεται ένα πρότυπο για να μπορέσει να ταυτιστεί με κάποιο άθλημα.

Ποια είναι σήμερα η παρουσία της χώρας μας στα χειμερινά αθλήματα, ιδίως στο δικό σας, το σκι αντοχής; Υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για τους Έλληνες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτά ή, τελικά, αποτελεί κάποιου είδους «μονόδρομο» το εξωτερικό;

Ως μέλος της εθνικής ομάδας, μπορούμε να προπονούμαστε κάποιες μέρες του χρόνου στις Άλπεις και οι συμμέτοχες μου κυρίως επικεντρώνονται σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια κύπελλα καθώς επίσης και στα βαλκανικά. Τις τελευταίες δυο χρονιές, ήμουν τρίτη στη γενική κατάταξη των Βαλκανίων.

Στην Ελλάδα, έχουμε αρκετά χιονοδρομικά με πίστες του σκι αντοχής, όπως αυτές στα 3-5 Πηγάδια, στο Σέλι, στο Πήλιο, στο Μέτσοβο και στην Φλώρινα. Στα 3-5 Πηγάδια, που γνωρίζω καλύτερα, μπορεί κάποιος να ενοικιάσει εξοπλισμό και να εξερευνήσει το άθλημα από μόνος του, καθώς επίσης και να γίνει μέλος του αθλητικού συλλόγου, με πιο εντατικό πρόγραμμα.

Έχουμε ακούσει πολλά για τον πρωταθλητισμό τα τελευταία χρόνια. Από τη δική σας εμπειρία, υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξουν ή να δώσουν σημασία οι νέοι που επιθυμούν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο;

Αυτό που θα συμβούλευα έναν νέο αθλητή με υψηλούς στόχους είναι να αγαπάει πάντα αυτό που κάνει και κάθε απόφαση για τις κινήσεις του να είναι δική του, έτσι ώστε, όταν αποσυρθεί κάποια στιγμή, να γυρίσει πίσω και να πει πως ότι έκανε το κέρδισε με την αξία του.

Έχουμε δει λήψη απαγορευμένων ουσιών για ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε αθλήματα με απαιτητική σωματική φυσική κατάσταση. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί καθορίζει την ζωή σου ως άνθρωπος. Τι είσαι ικανός να κάνεις με την αξία σου και όχι με τη βοήθεια μια απαγορευμένης διαδικασίας. Το ίδιο εφαρμόζεται και στην καθημερινή ζωή.

Επίσης, είναι πάντα σημαντικό να έχει ένας αθλητής στο νου του ότι δεν θα είναι για πάντα αθλητής, δηλαδή τον περισσότερο μέρος της ζωής του. Όποτε πρέπει πάντα να σκέφτεται τα επόμενα βήματα και τα όνειρα του να μην σταματούν έξω από το αγωνιστικό του πρόγραμμα.

ntanou1.jpg?mtime=20190315214804#asset:117776

Ποιες είναι οι διοργανώσεις στις οποίες θα σας δούμε τους επόμενους μήνες; Γενικότερα, ποιοι είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια, στον αθλητισμό και στην επιστήμη σας;

Μετά την συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ζέεφελντ της Αυστρίας, η πρόσφατη συμμετοχή μου στον Μαραθώνιο του St. Moritz της Ελβετίας ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ήταν η πρώτη φορά που έτρεχα 42 χιλιόμετρα σκι αντοχής σε μια ομαδική εκκίνηση με περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες.

Θέλω να συνεχίσω να εξερευνώ και να απολαμβάνω το άθλημα μου, να μένω κοντά στην φύση, να βελτιώνομαι ως αθλήτρια αλλά και ως άνθρωπος. Και τα καλύτερα έρχονται. Ο αθλητισμός δεν θέλω να είναι το μόνο που με καθορίζει ως άτομο αλλά να με βελτιώνει σε ότι κινήσεις κάνω στο μέλλον, επιχειρηματικές ή κοινωνικές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr