NEWSFLASH...
How To
ανάγνωση

Γράψε χωρίς περισπασμούς: Οι distraction-free text editors και γιατί τους χρειάζεσαι

Γράψε χωρίς περισπασμούς: Οι distraction-free text editors και γιατί τους χρειάζεσαι

Τι θα έλεγες για μια κατηγορία εφαρμογών επεξεργασίας κειμένου μέσω των οποίων μπορείς να επικεντρώσεις σε αυτό που γράφεις, χωρίς να σου αποσπάται η προσοχή με πολύπλοκα μενού και επιλογές, αυξάνοντας την παραγωγικότητα σου; Αν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, συνέχισε να διαβάσεις, καθώς σήμερα θα μιλήσουμε για τους distraction-free text editors.

Πριν από μερικές μέρες, η Μαρία (ναι, η συνάδελφος που προβληματίζεται από τα ανοικτά γραφεία - διάβασε εδώ γιατί) κοίταξε με απορία την οθόνη του υπολογιστή μου. Σε αυτήν, μπορούσες να δεις μόνο ένα μαύρο background και λευκά γράμματα.

Αν και μια σκουρόχρωμη οθόνη που γεμίζει γράμματα μπορεί να φέρει στο μυαλό κάτι σαν το Matrix (και εκείνη τα πράσινα γράμματα που έπεφταν από τις οθόνες και που μετά έγιναν από wallpapers και screensavers μέχρι μπλουζάκια και ότι άλλο φανταστείς), εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: πρόκειται για εφαρμογές που σε βοηθούν να επικεντρώσεις σε αυτό που γράφεις.

distractionfreescreen1.jpg?mtime=20190317014741#asset:117872

Και αυτό γιατί, ναι μεν ένας επεξεργαστής κειμένου, όπως το Microsoft Word ή το LibreOffice Writer, σου προσφέρει πληθώρα χαρακτηριστικών, αλλά ένας distraction-free writer σε βοηθάει να επικεντρώσεις στον στόχο σου, που δεν είναι άλλος από τη συγγραφή του κειμένου, ανεβάζοντας έτσι την παραγωγικότητα και απομακρύνοντας τυχόν περισπασμούς.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα πλαίσιο στο οποίο γράφεις κείμενο. Μπορεί να είναι είτε διαδικτυακή υπηρεσία, είτε κάποια εφαρμογή που κατεβάζεις στον υπολογιστή σου. Μπορεί να είναι δωρεάν ή επί πληρωμή, με επιπρόσθετα χαρακτηριστικά ή ως ένας απλός text editor. Το βασικό, όμως, είναι πάντα η συγγραφή κειμένου (για αυτό και πολλά από αυτά τα apps απευθύνονται σε συγγραφείς).

Προσωπικά, για τη συγγραφή των κειμένων μου (εκείνων που δεν χρειάζονται κάποιου είδους μορφοποίηση ή που θα μεταφερθούν αργότερα κάπου αλλού για αυτήν) χρησιμοποιώ web-based distraction-free επιλογές. Για το περιβάλλον εργασίας τους, την cloud αποθήκευση που προσφέρουν, τη δυνατότητα χρήσης του ορθογραφικού ελέγχου που διατίθεται σήμερα μέσω των web browsers αλλά και τη μη απαίτηση εγκατάστασης νέου λογισμικού ή ανοίγματος εφαρμογών.

Επίσης, σε περίπτωση που χρειάζεται και κάποιο δεύτερο παράθυρο ανοικτό, μαζί με του επεξεργαστή κειμένου, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία κουμπώματος παραθύρων των Windows (ναι, αυτή είναι η επίσημη ονομασία της), σύροντας το ένα παράθυρο στην αριστερή και το άλλο στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Ένας distraction-free writer είναι η κατάλληλη επιλογή για κάτι τέτοιο, αφού από τη μια πλευρά θα έχεις άμεση πρόσβαση στο κείμενο σου και από την άλλη την εφαρμογή που χρειάζεσαι. Μια παρόμοια λειτουργία - εντός όμως του browser - προσφέρει και ο Vivaldi (δες εδώ το συγκριτικό μας για τους web browsers). Και σε full οθόνη, καταλήγεις με κάτι τέτοιο:

distractionfreescreen2.jpg?mtime=20190317014718#asset:117871

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν διάφορες επιλογές για distraction-free υπηρεσίες και λογισμικό, τις οποίες σε καλώ να ανακαλύψεις. Κάποιες από αυτές, που είναι web based και δωρεάν, είναι ο Calmly Writer, ο Writer, το Zenpen και πολλά ακόμη που μπορείς εύκολα να εντοπίσεις. Κάποια προσφέρουν πολλά επιπρόσθετα χαρακτηριστικά (όπως στόχους, μέτρηση λέξεων, χαλαρωτική μουσική ή ακόμη και ήχους γραφομηχανής) αλλά ο βασικός στόχος είναι ένας και μοναδικός: η συγγραφή κειμένων χωρίς περισπασμούς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr