NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ΕΕ για τις ξένες επενδύσεις: Συνεχής αύξηση της ξένης ιδιοκτησίας σε ευρωπαϊκές εταιρείες

ΕΕ για τις ξένες επενδύσεις: Συνεχής αύξηση της ξένης ιδιοκτησίας σε ευρωπαϊκές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε λεπτομερή επισκόπηση της κατάστασης των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ.

Η έκθεση είναι η πρώτη του είδους της, όσον αφορά στα αναλυτικά στοιχεία σε επίπεδο εταιρείας που χρησιμοποιήθηκαν. Επιβεβαιώνει «τη συνεχή αύξηση των εταιρειών ξένης ιδιοκτησίας σε καίριους τομείς στην ΕΕ και την αύξηση των επενδύσεων από αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα. Καταδεικνύει την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή του πρόσφατα εγκριθέντος ενωσιακού πλαισίου για τον έλεγχο των επενδύσεων».

Στο πλαίσιο της πρότασής της για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, η Επιτροπή «δεσμεύτηκε να προβεί σε λεπτομερή ανάλυση των εν λόγω επενδύσεων».

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ κ. Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Η παρούσα έκθεση παρέχει μια συνολική επισκόπηση των επενδύσεων στην ΕΕ και αποκαλύπτει ορισμένες σημαντικές τάσεις που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά. Η Ευρώπη έχει πολλά οφέλη από την ανοιχτή πολιτική επενδύσεων, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όπου διακυβεύονται η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον μας. Με το νέο πλαίσιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων, είμαστε πλέον καλύτερα εξοπλισμένοι και καλύτερα ενημερωμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα σενάρια στο μέλλον.»

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «δεδομένου ότι πάνω από το 35% του συνολικού ενεργητικού των εταιρειών της ΕΕ ανήκει σε εταιρείες ξένης ιδιοκτησίας, η ΕΕ έχει σαφώς ένα από τα πιο ανοιχτά καθεστώτα επενδύσεων στον κόσμο. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις που διατηρούσαν επενδυτές εκτός της ΕΕ ανέρχονταν στα τέλη του 2017 σε 6 295 δισεκατομμύρια ευρώ, παρέχοντας στους Ευρωπαίους 16 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας».

Ενώ παραδοσιακοί επενδυτές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία παραμένουν μακράν οι σημαντικότεροι επενδυτές, αντιπροσωπεύοντας το 80% όλων των περιουσιακών στοιχείων ξένης ιδιοκτησίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας της ΕΕ, η έκθεση επισημαίνει επίσης ορισμένες σημαντικές τάσεις:

  • Η ξένη ιδιοκτησία σε εταιρείες της ΕΕ αυξάνεται κατά τα τελευταία 10 χρόνια
  • Οι επενδύσεις επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας αυξήθηκαν με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Εταιρείες αυτού του είδους από την Κίνα, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποίησαν τριπλάσιες εξαγορές στην ΕΕ το 2017 σε σχέση με το 2007·
  • Η ξένη ιδιοκτησία είναι υψηλή σε καίριους τομείς, όπως η διύλιση πετρελαίου, η φαρμακοβιομηχανία, τα ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός·
  • Σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των επενδύσεων από αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως από την Κίνα στους τομείς της κατασκευής αεροσκαφών και των ειδικών μηχανημάτων και από την Ινδία στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων·
  • Υπεράκτιοι επενδυτές» ελέγχουν το 11 % των εταιρειών της ΕΕ ξένης ιδιοκτησίας και το 4 % του συνόλου του ξένης ιδιοκτησίας ενεργητικού στην ΕΕ. Η παρουσία τους διευρύνεται.

Η έκθεση παρέχει λεπτομερή επισκόπηση της προέλευσης των ξένων επενδύσεων, της τομεακής και γεωγραφικής κατανομής τους και των χαρακτηριστικών των εταιρειών ξένης ιδιοκτησίας στην ΕΕ. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η Επιτροπή ΑΝΑΦΈΡΕΙ ΠΩς θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις τάσεις των επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ, συμβάλλοντας στην εφαρμογή του νέου πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων της ΕΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr