NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας - 2 δις ευρώ για τη στήριξη προηγμένων τεχνολογιών

Δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας - 2 δις ευρώ για τη στήριξη προηγμένων τεχνολογιών

Ενόψει της συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης και 22ας Μαρτίου σχετικά με την καινοτομία, τη βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητα, η Επιτροπή προχώρησε στη λήψη μέτρων τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC).

Ο Carlos Moedas, Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, δήλωσε: «Με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας δεν βάζουμε απλά χρήματα στο τραπέζι. Δημιουργούμε ένα ολόκληρο σύστημα καινοτομίας για να τοποθετήσουμε την Ευρώπη στο επίκεντρο των στρατηγικών τεχνολογιών και της καινοτομίας που θα διαμορφώσουν το μέλλον, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η ενέργεια με μηδενικές εκπομπές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις ανάγκες των καινοτομιών εκείνων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα ενισχύσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά και θα βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή».

Η Επιτροπή ξεκίνησε το 2017 την πιλοτική φάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, καθιερώνοντας ανοικτούς διαγωνισμούς και προσωπικές συνεντεύξεις για τον προσδιορισμό και τη χρηματοδότηση των πλέον καινοτόμων νεοσύστατων επιχειρήσεων και ΜΜΕ. Από τότε, 1276 ιδιαίτερα καινοτόμα σχέδια έχουν επωφεληθεί από μια συνολική χρηματοδότηση άνω των 730 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε σημαντικά βήματα που θα ενισχύσουν τα υπόλοιπα δύο έτη της πιλοτικής φάσης του EIC:

  • Πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης την περίοδο 2019-2020, για την αλυσίδα καινοτομίας: έργα για τη στήριξη προηγμένων τεχνολογιών και επιταχυντής για τη στήριξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των ΜΜΕ ούτως ώστε αναπτύξουν και να αυξήσουν τις καινοτομίες στο στάδιο όπου μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις (ανοίγει τον Ιούνιο). Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης επιταχυντή, οι εταιρείες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεικτή χρηματοδότηση (επιχορηγήσεις και ίδια κεφάλαια) έως και 15 εκατ. ευρώ.
  • Η Επιτροπή θα ορίσει 15 έως 20 ηγέτες καινοτομίας σε ένα συμβουλευτικό συμβούλιο του EIC για να επιβλέπει τον πιλοτικό EIC, να προετοιμάσει το μελλοντικό EIC και να προωθήσει το EIC σε παγκόσμιο επίπεδο (αιτήσεις έως 10 Μαΐου).
  • Η Επιτροπή θα προσλάβει ένα πρώτο σύνολο διαχειριστών προγραμμάτων με κορυφαία τεχνογνωσία σε νέες τεχνολογίες για την παροχή πλήρους και άμεσης υποστήριξης για έργα. Η πρόσκληση για πρόσληψη θα δημοσιευθεί σύντομα.
  • Επίσης, σήμερα, η Επιτροπή ανακοινώνει 68 νέες επιχειρήσεις και ΜΜΕ που επιλέχθηκαν για συνολική χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του υφιστάμενου πιλοτικού προγράμματος EIC. Οι εταιρείες, για παράδειγμα, αναπτύσσουν τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών blockchain, νέες ενεργειακά αποδοτικές οθόνες και μια λύση για την καταπολέμηση του θορύβου της κυκλοφορίας.

Η Επιτροπή πρότεινε να διαθέσει 10 δισ. Ευρώ στο EIC στο πλαίσιο του Horizon Europe, του προγράμματος χρηματοδότησης της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία για το 2021-2027.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr