NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

TEDxAUAthens: #ArtOfTheUnexpected ή σε μία λέξη Serendipity

TEDxAUAthens: #ArtOfTheUnexpected ή σε μία λέξη Serendipity
19_03_2019 | 11:41

Πέρυσι γνωρίσατε την ομάδα του TEDxAUAthens (TEDx του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) για πρώτη φορά, με το “Growth”. Τώρα έρχεται ανανεωμένη με το TEDxAUAthens 2019, και το θέμα αυτού… Serendipity! Στα ελληνικά θα το λέγαμε «Ευσύμπτωση».

Τι είναι όμως το Serendipity πέρα από μια ευνοϊκή σύμπτωση;

Για τους γλωσσολόγους είναι η λέξη που περιγράφει σημαντικές ανακαλύψεις (ή γεγονότα, ακόμα και της καθημερινότητας) που γίνονται είτε τυχαία είτε ψάχνοντας για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που τελικά ανακαλύφτηκε. Είναι δηλαδή μια αίσια και επιθυμητή σύμπτωση. Είναι αυτό που λέμε «σου έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις».

Η λέξη αυτή ψηφίστηκε το 2004 σαν μια από τις δέκα πιο δύσκολες αγγλικές λέξεις που μπορούν να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες! Το Serendipity έχει επίσης ωφελήσει και βοηθήσει την ανθρωπότητα πολλές φορές, χαρίζοντας μας πράγματα που σήμερα τα θεωρούμε καθημερινά και δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πενικιλίνη, την οποία ανακάλυψε τυχαία ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Ο κύριος Φλέμινγκ έφυγε για κάποιες μέρες από το εργαστήριο του για να γυρίσει και να δει ότι ένα μεγάλο μέρος της βακτηριακής καλλιέργειας του είχε καταστραφεί από μια περίεργη μούχλα, και τότε αντί να πετάξει τη χαλασμένη καλλιέργεια καταπιάστηκε με την ταυτοποίηση της μούχλας… τα υπόλοιπα αποτελούν πλέον κομμάτι της ιστορίας. Άλλα παραδείγματα είναι οι ακτίνες Χ, τις οποίες ανακάλυψε ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ενώ έκανε πειράματα για τη σπουδή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των αερίων, και βεβαίως η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο ενώ έψαχνε την Ινδία.

Για τους κριτικούς κινηματογράφου, Serendipity είναι η ταινία του Πίτερ Τσέλσομ, η οποία κυκλοφόρησε το 2002 στις ελληνικές αίθουσες και πραγματεύεται την ιστορία δύο ανθρώπων που γνωρίστηκαν τυχαία σε μια νυχτερινή έξοδο και έπειτα έψαχναν για χρόνια ο ένας τον άλλο καθώς και οι δύο ήταν πεπεισμένοι πως ανήκουν μαζί.

Για τους λάτρεις των γλυκών, Serendipity είναι ένα γλυκοπωλείο στην Νέα Υόρκη, το οποίο άνοιξε το 1954 και από τότε αποτελεί ένα αγαπημένο στέκι για τους Νεοϋορκέζους αλλά και για τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Τι είναι όμως το Serendipity για την ομάδα του TEDxAUAthens;

Σίγουρα για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό, αλλά στο τέλος όλοι θα έχουν ένα κοινό συμπέρασμα.

Όπως είθισται στην επιστημονική κοινότητα, για την επιβεβαίωση μια υπόθεσης η ομάδα του TEDxAUAthens έκανε ένα πείραμα. Τέθηκε λοιπόν στην ομάδα η ερώτηση «Γιατί δεν κάνουμε TEDx φέτος;» Η απάντηση έμελλε να δικαιώσει την ερώτηση, καθώς σύσσωμη η ομάδα δήλωσε τη στήριξη και το ενδιαφέρον της για το νέο εγχείρημα και για ότι αυτό συνεπάγεται, βρίσκοντας το δικό της «serendipity».

Κάποιες φράσεις και σκέψεις που μπορούν να σας εμπνεύσουν μέχρι το Σάββατο 4 Μαίου είναι οι παρακάτω:

«Κανείς πρέπει να ξέρει να αρπάζει κάθε ευκαιρία. Πρέπει να ξέρει πως δεν ταυτιζόμαστε με τις αποτυχίες μας. Πως το να ανατραπεί η ζωή σου σε ένα δευτερόλεπτο, θετικά ή αρνητικά, είναι η ίδια σου η ζωή.

Κανείς πρέπει να ξέρει τι τον εμπνέει, τι αγαπά, τι τον κάνει καλύτερο άνθρωπο. Πως ο κόσμος είναι όμορφος και φωτεινός, κι αν καμία φορά το ξεχάσεις γύρνα την ματιά σου προς τον ήλιο ή προς τον άνθρωπο που αγαπάς.

Κανείς πρέπει να ξέρει τι χρειάζεται για να είναι καλά. Η σιγουριά για εσένα, για τις αποφάσεις σου. Η αυτοπεποίθηση. Η θετική σκέψη. Κι αν δεν τα έχεις, δημιούργησε πράγματα που θα κάνουν την διαφορά για εσένα, άνοιξε τα αυτιά και άκου, ζήσε μια νέα εμπειρία, μάθε απλά μια νέα γλώσσα… μάθε έστω μια νέα λέξη.»

Μέχρι τότε μείνε συντονισμένος στα social media του TEDxAUAthens:

Facebook | www.facebook.com/TEDxAUAthens

Instagram | www.instagram.com/tedxauathens

LinkedΙn | www.linkedin.com/company/tedxauathensofficial

The Blog | blog.tedxauathens.com

#ArtOfTheUnexpected

#TEDxAUAthens2019

#SerendipityEvent

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Ροή

ειδήσεων

    Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr