NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Ανακόπτεται η ανοδική πορεία της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής

Ανακόπτεται η ανοδική πορεία της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής

Ανακόπηκε τον Μάρτιο η ανοδική πορεία του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην Ελλάδα.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 92,5 μονάδες από 96,9 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, κινούμενος σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2018, όταν βρισκόταν στις 93,5 μονάδες. Σύμφωνα με το IOBE και με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για το Μάρτιο του 2019, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου για την τρέχουσα κατάσταση εξασθένησαν, χάνοντας 5 μονάδες και ισοσκελίστηκαν. Το δε ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε κατά μία μονάδα στις +14 μονάδες. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης καταγράφηκε υποχώρηση του σχετικού δείκτη στις +22 μονάδες (από +33 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα).

Στο μεταξύ, στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, το ισοζύγιο αυξήθηκε ήπια τον Μάρτιο (στις +22 μονάδες από +18 μονάδες το Φεβρουάριο), με τις προβλέψεις για τις τιμές να παραμένουν αμετάβλητες (-16 μονάδες από -15 μονάδες ο δείκτης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το 43% (από 44% ένα μήνα νωρίτερα) των επιχειρήσεων δήλωνε τον Μάρτιο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Επίσης, το 29% των επιχειρήσεων ανέφερε την ανεπάρκεια ζήτησης και το 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει ο κλάδος της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε ανοδικά τον Μάρτιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά από μια 4μηνη περίοδο συνεχούς πτώσης.

Οικονομικό κλίμα

Τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε αμετάβλητος, με επιδείνωση σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο και βελτίωση σε καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες (στην ίδια τιμή με το Φεβρουάριο) και σε επίδοση που είναι η υψηλότερη από το Σεπτέμβριο του 2018 κι επίσης υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (99 μονάδες).

Στο μεταξύ, τον Μάρτιο καταγράφηκε οριακή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στην Ε.Ε. κατά 0,4 μονάδες και βρέθηκε στις 105 μονάδες, ενώ μειώθηκε ελαφρά στην Ευρωζώνη κατά 0,7 μονάδες, για να βρεθεί στις 105,5 μονάδες.

Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώθηκε αισθητά στην Ισπανία (+2,3), επιδεινώθηκε στην Γερμανία (-1,8) και την Ολλανδία(-1,3), ενώ ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητος στη Γαλλία (+0,2) και στην Ιταλία (-0,2). Στην Ε.Ε., η ήπια υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει, κυρίως, ως αποτέλεσμα της μερικής ανάκαμψης του δείκτη στη Μεγάλη Βρετανία (+1,6), μετά από την κατακόρυφη πτώση του Φεβρουαρίου, τάση η οποία ενισχύθηκε από την θετική μεταβολή του κλίματος στην Πολωνία (+0,4).

Πηγή: sepe.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr