NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Φορολογικά & Ασφαλιστικά
ανάγνωση

Αύξηση επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών που ρύθμισαν τις οφειλές τους μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Αύξηση επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών που ρύθμισαν τις οφειλές τους μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Πάνω από 1.800 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες μέσω της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Συνεχίζουν τα καλά νέα για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, με αυξανόμενο ρυθμό, αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει το νέο πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των οφειλών τους.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, 60.443 οφειλέτες εκκίνησαν αίτηση (επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) και 6.582 αιτήσεις έχουν υποβληθεί. Από αυτές έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την διαδικασία 1.844 αιτήσεις με επίτευξη ρύθμισης οφειλών. Το ποσοστό επιτυχίας ρύθμισης ανέρχεται σε 28%, το οποίο συνεχώς αυξάνεται καθώς πολλές από τις υποβληθείσες αιτήσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και βαίνουν προς ολοκλήρωση - ρύθμιση οφειλών.

Οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών αφορούν:

  1. 1.395 ρυθμίσεις οφειλών Ελευθέρων Επαγγελματιών για οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και Ασφαλιστικά Ταμεία
  2. 245 ρυθμίσεις οφειλών Επιχειρήσεων για οφειλές τους προς ΑΑΔΕ, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες
  3. 204 ρυθμίσεις οφειλών Αγροτών για οφειλές τους προς ΑΑΔΕ, Ασφαλιστικά Ταμεία και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση.

Επισημαίνεται ότι στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να πετύχουν κούρεμα των οφειλών τους (κατά 85% των προσαυξήσεων και 90% των προστίμων) καθώς και μεγάλο διάστημα αποπληρωμής τους, έως 120 δόσεις για χρέη προς Δημόσιο και έως 240 δόσεις για χρέη προς Τράπεζες.

Ορόσημα για την αύξηση των αιτήσεων και ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ήταν οι βελτιώσεις που ενσωματώθηκαν το έτος 2018 (ένταξη οφειλών και του 2017, μείωση δικαιολογητικών, βελτίωση διαδικασιών, διεύρυνση ορίων ρύθμισης προς ΑΑΔΕ και Ασφαλιστικά Ταμεία, ρύθμιση οφειλών ομόρρυθμων εταίρων, κ.α.) καθώς και οι τελευταίες βελτιώσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού που ανακοινώθηκαν στα τέλη του 2018 και από τον Μάρτιο 2019 έχουν μπει σε εφαρμογή, με κυριότερες τις εξής:

  • Παράταση του χρονικού διαστήματος υποβολών έως την 31η Δεκεμβρίου 2019
  • Διεύρυνση των ορίων οφειλών προς ρύθμιση δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να ενταχθούν στον μηχανισμό
  • Διεύρυνση της απλοποιημένης διαδικασίας ρύθμισης οφειλών (διαδικασία fast–track) που αφορά επιχειρήσεις με οφειλές έως 300.000 ευρώ και ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές έως 250.000 ευρώ προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία. Η αύξηση ορίων των προς ρύθμιση οφειλών δίνει πλέον την δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να ενταχθούν στην «απλοποιημένη» διαδικασία ρύθμισης με γρήγορο και τυποποιημένο τρόπο αξιολόγησης της βιωσιμότητάς τους, χωρίς να χρειάζεται να εκπονήσουν και να καταθέσουν μελέτη βιωσιμότητας
  • Διεύρυνση του χρονικού εύρους προστασίας των οφειλετών απέναντι σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) καθ’ όλη τη διάρκεια διαπραγμάτευσης της αίτησης
  • Δεύτερη ευκαιρία στις αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης απαρτίας ώστε να μπορέσουν να ρυθμιστούν οι επιμέρους οφειλές προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Συνοψίζοντας, διαπιστώνεται το σημαντικό όφελος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή πρόκειται να υποβάλλουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας τις νέες βελτιώσεις και το διαμορφούμενο θετικό κλίμα για κουρέματα και αποπληρωμή οφειλών σε βάθος χρόνου. Αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να γυρίσουν σελίδα στην επιχειρηματική τους πορεία, απαλλαγμένοι από τα βαρίδια οφειλών του παρελθόντος, εστιάζοντας στην μελλοντική τους ανάπτυξη και προοπτική.

Συμβουλευτική υποστήριξη υποβολής αίτησης Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία της στην χρηματοοικονομική συμβουλευτική η εταιρεία HFT Σύμβουλοι Επιχειρήσεων παρέχει στους πελάτες της ένα ολοκληρωμένο σύνολο συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποβολή αίτησης εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Για δωρεάν έλεγχο επιλεξιμότητας της επιχείρησής σας για υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη της περίπτωσής σας επικοινωνήστε με την HFT Consultants στο τηλέφωνο 210 65 65 400 ή με αποστολή του σχετικού αιτήματός σας με mail στο info@hft.gr και εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί σας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr