NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η ΕΕ θεσπίζει νέους κανόνες σχετικά με την πώληση αγαθών και ψηφιακού περιεχομένου

Η ΕΕ θεσπίζει νέους κανόνες σχετικά με την πώληση αγαθών και ψηφιακού περιεχομένου

​Η ΕΕ θεσπίζει νέους κανόνες «ώστε να καταστεί ευκολότερη και ασφαλέστερη η διασυνοριακή αγορά για τους καταναλωτές, και η διασυνοριακή πώληση αγαθών και ψηφιακού περιεχομένου για τις επιχειρήσεις».

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει οδηγία σχετικά με τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών (οδηγία για το ψηφιακό περιεχόμενο) και οδηγία σχετικά με τις συμβάσεις για την πώληση αγαθών (οδηγία για τις πωλήσεις αγαθών). Αυτή η επίσημη έγκριση σηματοδοτεί το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας.

«Στόχος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προστασίας και ασφάλειας δικαίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως όταν προβαίνουν σε διασυνοριακές αγορές, καθώς και η διευκόλυνση των πωλήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ για τις επιχειρήσεις, ιδίως δε τις μικρομεσαίες» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων καταναλωτών και δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν και να αρχίσουν να πραγματοποιούν πωλήσεις σε ολόκληρη την Ένωση θα είναι σε θέση να μειώσουν τη γραφειοκρατία. Αυτό θα βοηθήσει ιδίως τις ΜΜΕ να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η οδηγία για την πώληση αγαθών θα ισχύει για όλα τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των αγαθών με ψηφιακά στοιχεία (π.χ. έξυπνα ψυγεία). Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν ελάχιστη περίοδο εγγύησης δύο ετών (από την παραλαβή του αγαθού από τον καταναλωτή) και περίοδο ενός έτους για την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης υπέρ του καταναλωτή. Οι χώρες μπορούν να υπερβούν αυτά τα χρονικά όρια προκειμένου να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών».

Επόμενα στάδια

Τα κείμενα θα υπογραφούν τώρα επισήμως και θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα. Τα κράτη μέλη θα έχουν προθεσμία δύο ετών για τη μεταφορά των νέων κανόνων στο εθνικό τους δίκαιο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr