NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Αυτά είναι τα νέα συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα της ΤτΕ [video]

Αυτά είναι τα νέα συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα της ΤτΕ [video]

Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2019 παρουσιάστηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η παρουσίαση έγινε από τον Υποδιευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Μάρκο Κονταξόπουλο, τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ταμείων της Τράπεζας Γιώργο Γύπαρη και τον βραβευμένο γλύπτη Γιώργο Σταματόπουλο.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Περιλαμβάνει συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα μεγάλης καλλιτεχνικής και τεχνολογικής αρτιότητας. Κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου δέκα νομισματικά προϊόντα (χρυσά, ασημένια και κοινού μετάλλου) με ονομαστικές αξίες από 200 έως 5 ευρώ, καθώς και συσκευασίες blister. Παράλληλα, παράγονται και περιορισμένες κοπές αναμνηστικών κερμάτων στην αξία των 2 ευρώ, που αναφέρονται σε σημαντικές προσωπικότητες και ιστορικές επετείους.

To Νομισματικό Πρόγραμμα της χώρας μας υλοποιείται δέκα και πλέον χρόνια παράλληλα με το ευρύτερο πρόγραμμα των νομισμάτων κυκλοφορίας, που αποτελούν μέσο συναλλαγών. Τα νομίσματα που περιλαμβάνει είναι περιορισμένης κοπής και δεν προορίζονται για άμεση κυκλοφορία, αλλά κυρίως για συλλογές. Η θεματολογία των νομισμάτων αυτών αντλείται κυρίως από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, ιστορικές επετείους, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου μας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι η διάθεση τριών έγχρωμων νομισμάτων. Πρόκειται για ένα αργυρό νόμισμα αφιερωμένο στον ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο («El Greco»), ένα νόμισμα κοινού μετάλλου από τη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδος» και ένα αργυρό νόμισμα αφιερωμένο στα 50 χρόνια από τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη.

Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα στο παρακάτω βίντεο

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr