NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Μ. Μακρυγιάννης, Bewise: «Σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο» οι ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής

Μ. Μακρυγιάννης, Bewise: «Σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο» οι ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής

Ο Μενέλαος Μακρυγιάννης, CEO της Bewise, μιας εταιρείας που, αν και νέα στον χώρο της πληροφορικής, έχει ήδη υλοποιήσει 135 έργα, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τον συγκεκριμένο κλάδο, τις προοπτικές που προσφέρει αλλά και για το σημαντικό θέμα της κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων.

Μιλήστε μας για την προσωπική σας πορεία στον χώρο, για την Bewise και για το πώς ξεκίνησε.

Η Bewise ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2018 από έμπειρα στελέχη στο χώρο της Πληροφορικής. Στη χρηματοδότηση και στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν οι Χρήστος Μάγκος και Γιάννης Σαρρής από την ναυτιλιακή εταιρεία Interunity.

Το προφίλ της εταιρείας συνοψίζεται σε τρείς λέξεις: «ICT services boutique». Παρέχουμε, δηλαδή, λύσεις στο φάσμα του ICT, με εμμονή στην ποιότητα των υπηρεσιών και στην tailor-made λύση για τον πελάτη μας. Θέλουμε ο πελάτης μας να νιώσει πως μπορεί να εμπιστευθεί το ICT σε εμάς, ενώ εκείνος θα εστιάσει στην ανάπτυξη της εταιρείας του.

Από το Μάρτιο ξεκίνησε η λειτουργία της Bewise Labs, η οποία θα ασχολείται με την έρευνα και τα καινοτόμα προϊόντα, που θα κάνουν την διαφορά στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών με λύσεις σχετικές με blockchain, IoT και Cybersecurity.

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία σας και σε ποιο σημείο θα λέγατε πως ξεχωρίζετε, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό;

Παρέχουμε λύσεις σε πέντε βασικά πεδία τα οποία είναι: Collaboration, Business Software, Cybersecurity, Cloud & IT Infrastructure και Managed Services. Οι λύσεις και τα προϊόντα στην αγορά της Πληροφορικής είναι συγκεκριμένα για όλους, πελάτες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών ICT. Όλοι κάνουν την επιλογή τους από το ίδιο «καλάθι». Η βασική διαφορά μπορεί να γίνει στην αντίληψη των αναγκών του πελάτη, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση. Αυτό είναι το δικό μας mindset: η deep-dive ανάλυση και η καλύτερη και οικονομικότερη λύση για το κάθε περιβάλλον ξεχωριστά!

Αυτό που κυρίως μας διαφοροποιεί αυτή τη στιγμή, είναι τα στελέχη μας. Αυτό που κάναμε εμείς, είναι να προσεγγίσουμε, στοχευμένα, τα καλύτερα στελέχη στην αγορά, σε κάθε κατηγορία λύσεων. Και είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να είναι μαζί μας. Δεν είναι απλό, στελέχη με τεράστια εμπειρία και δεδομένη θέση, να ακολουθήσουν μια νέα εταιρεία. Είδαν όμως το πλάνο μας, το όραμά σας, την τόλμη μας και πίστεψαν και εκείνοι.

Δώστε μας μια εικόνα από την πορεία της, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα, όσον αφορά στα έργα που έχει υλοποιήσει και εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στους πρώτους μήνες λειτουργίας μας έχουμε ήδη υλοποιήσει 135 έργα, σε 78 πελάτες και σε κλάδους όπως retail, finance και shipping. Αυτή τη στιγμή παραδίδουμε τουλάχιστον 15 νέα έργα! Το σημαντικό επίσης για εμάς είναι πως από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας έχουμε πληθώρα έργων σε κάθε κλάδο/κατηγορία.

Ενδεικτικά ονόματα πελατών μας είναι οι εταιρείες, Metro AEBE, Olympia Group, Alumil, Γιώτης, ΝΕΑ ΟΔΟΣ, LAPIN HOUSE, Εκδόσεις Ψυχογιός, PUBLIC, Sunlight, ZENIΘ, Golden Union και άλλες.

Ποια είναι η στόχευση που υπάρχει, όσον αφορά στην ελληνική και στη διεθνή αγορά; Ποιες οι επενδύσεις που έχετε πραγματοποιήσει και προς ποια κατεύθυνση κινούνται αυτές;

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο, οπότε μέρος του πλάνου μας είναι η διαχείριση της ανάπτυξης αυτής. Άμεσος στόχος μας, λοιπόν, είναι να διατηρήσουμε παράλληλα με την ανάπτυξή μας και το πολύ συγκεκριμένο προφίλ της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πλάνο, που υποστηρίζεται από χρηματοδότηση 3 εκ. ευρώ από τους μετόχους της, με σκοπό σε σύντομο χρονικό διάστημα (1) να προσεγγίσει τα μεγαλύτερα ταλέντα της ελληνικής αγοράς στους τομείς που επενδύει η εταιρεία, (2) να επιτύχει γρήγορη ανάπτυξη στην ελληνική αγορά οργανικά, αλλά και με στοχευμένες στρατηγικές εξαγορές και (3) να επεκταθεί στο εξωτερικό, καθώς ήδη διαθέτει μηχανικούς με σημαντικές πιστοποιήσεις και εμπειρία, οπότε μπορεί να αναλάβει σημαντικά έργα στο εξωτερικό με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους.

Στόχος μας είναι, εντός του 2019, να εδραιωθεί η Bewise στην ελληνική αγορά και στην αντίληψη των στελεχών πληροφορικής ως μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει. Για την επέκτασή μας στο εξωτερικό έχει ήδη εκπονηθεί πλάνο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο τέλος του 2019, ώστε από το 2020 να αρχίσουμε να έχουμε συστηματική παρουσία και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία σας επικεντρώνει στην αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT). Όσον αφορά στον τομέα της πληροφορικής, ποιο θα λέγατε πως είναι το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται στην χώρα μας αλλά και ο βαθμός καινοτομίας που υπάρχει;

Με κάθε βεβαιότητα σας λέω πως παρά το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, οι επιχειρήσεις και τα στελέχη μας είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Μπορούμε και υλοποιούμε πολύ απαιτητικά έργα, κυρίως λόγω της κορυφαίας τεχνικής κατάρτισης των Ελλήνων μηχανικών και του ποιοτικού σχεδιασμού των έργων. Δεν είναι τυχαίο πως ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής υλοποιούν έργα στο εξωτερικό και αναπτύσσονται σε μεγάλες αγορές.

Όσον αφορά στην καινοτομία, θα πρέπει να φωτίσουμε κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά για να είμαστε δίκαιοι. Για παράδειγμα, στο software, μπορούμε να ισχυριστούμε πως έχουμε πολλές καλές ιδέες που ήδη είναι επιτυχημένες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, με υψηλές χρηματοδοτήσεις από τις αγορές. Σε άλλες κατηγορίες μπορεί να υστερούμε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξαρτάται από πια οπτική το βλέπουμε. Το σίγουρο είναι πως η ελληνική επιχειρηματική σκηνή της Πληροφορικής, δεν κάθεται με «σταυρωμένα χέρια». Στοχεύει ψηλά, σχεδιάζοντας και επενδύοντας για αυτό.

Βάσει των υπηρεσιών που προσφέρετε, τι είναι αυτό που αναζητά σήμερα μια επιχείρηση από εσάς; Ποιες είναι οι απαιτήσεις της και ποια η δική σας συμβολή στη διαμόρφωση των υπηρεσιών που θα επιλέξει;

Σε όλα μας τα έργα, ξεκινάμε εξετάζοντας την ανάγκη του πελάτη και αναλύουμε το πρόβλημα που θέλει να λύσει, ανεξαρτήτως της τεχνολογικής λύσης (solution agnostic). Οι προτάσεις μας και ο σχεδιασμός των λύσεων έχουν πάντα ως γνώμονα να επιτύχουμε σημαντική βελτίωση σε θέματα όπως customer experience, παραγωγικότητα, κόστος και ταχύτητα. Αυτά είναι και τα βασικά θέματα που απασχολούν κατά κανόνα τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Ένας από τους τομείς στους οποίους επικεντρώνεστε είναι η κυβερνοασφάλεια. Μιλήστε μας για το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τα ενδεχόμενα «λάθη» που κάνουν γύρω από αυτό το θέμα.

Θα εστιάσω αρχικά στη λέξη «λάθος» που αναφέρατε. Το θέμα της ασφάλειας στις επιχειρήσεις είναι περισσότερο θέμα κουλτούρας και αποφυγής λαθών. Είναι, δηλαδή, πολύ σημαντική η εκπαίδευση και ενημέρωση των στελεχών για το τρόπο που πρέπει να λειτουργούν στο περιβάλλον εργασίας τους, στο επίπεδο της ασφάλειας πληροφοριών.

Στην Ελλάδα, οι οργανισμοί που εκ των πραγμάτων έπρεπε να έχουν ασφαλή συστήματα, το έχουν κάνει καιρό τώρα και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ανά κλάδο και κατηγορία επιχειρήσεων μπορούμε να βρούμε επιχειρήσεις με δομημένη στρατηγική ασφάλειας και άλλες που ακόμη δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη εικόνα μας δείχνει πως το ενδιαφέρον για λύσεις ασφάλειας είναι έντονο και θα συνεχίσει να είναι.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι έχει αρχίσει να αλλάζει και η κουλτούρα των στελεχών πληροφορικής των εταιρειών πάνω στο θέμα. Τα προηγούμενα έτη, το θέμα της ασφάλειας ήταν ένα project της εταιρείας με αρχή, μέση και τέλος. Πλέον, όλοι συνειδητοποιούν στους οργανισμούς ότι το θέμα της ασφάλειας είναι μία διαρκής διαδικασία, καθώς συστήματα και εφαρμογές που μπορεί να ήταν ασφαλή πριν ένα έτος, τώρα πια μπορεί να μην είναι, γιατί πολύ απλά έχει αλλάξει ο τύπος των επιθέσεων. Αυτή η συνειδητοποίηση έχει βοηθήσει τους IT managers να ξεπεράσουν τους δισταγμούς που είχαν παλαιότερα και να αναζητούν τώρα διαρκή έλεγχο των συστημάτων τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν αδυναμίες και λάθη στον σχεδιασμό.

Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη το cloud και το collaboration σε αυτό. Ποια είναι η πρόβλεψη σας για το άμεσο μέλλον, όσον αφορά στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων στο «σύννεφο»;

Είναι δεδομένο, ότι τα πάντα κινούνται προς το cloud (εφαρμογές, συστήματα κτλ.). Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια θα γίνεται όλο και μικρότερη η χρήση του cloud σε IaaS και θα αυξάνει η χρήση του σε εφαρμογές PaaS και SaaS, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα πλεονεκτήματα των cloud τεχνολογιών. Το cloud δεν φέρνει πλεονεκτήματα μόνο σε θέματα availability και ταχύτητα στις υλοποιήσεις, αλλά κυρίως με την παροχή νέων υπηρεσιών, που παλαιότερα δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν, καθώς τα συστήματα ήταν on premises.

Στην Bewise έχουμε ήδη κατανοήσει αυτήν την σημαντική αλλαγή που συντελείται και διαθέτοντας την ανάλογη τεχνογνωσία, αλλά και την μεθοδολογία να αναλύσουμε τις ανάγκες ενός οργανισμού, πάντα λαμβάνουμε υπόψη στις προτάσεις πώς το cloud μπορεί να μετασχηματίσει τον τρόπο λειτουργίας και συνεργασίας ενός οργανισμού. Αυτό είναι και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι παραδοσιακών solution providers της ελληνικής αγοράς, οι οποίοι εστιάζουν στο cloud μόνο σε επίπεδο systems και όχι σε επίπεδο λύσεων και collaboration.

Ποια είναι η γνώμη σας για την startup σκηνή της χώρας μας και τις δυνατότητες που προσφέρονται; Ποιες οι συμβουλές που θα δίνατε σε νέους startuppers; Θα χαρακτηρίζατε την Bewise ως startup;

Δεν θα χαρακτήριζα την Bewise ως μία startup εταιρεία. Μία startup εταιρεία έχει το χαρακτηριστικό ότι επενδύει σε μία νέα ιδέα, για την οποία απαιτούνται σημαντικά ποσά χρηματοδότησης και με υψηλά ποσοστά ρίσκου.

Η Bewise είναι μεν μία νέα εταιρεία, αλλά λειτουργεί πάνω σε ένα δεδομένο business model, με έμπειρα στελέχη και ο στόχος της είναι η κερδοφορία από το πρώτο έτος. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η «φρέσκια αρχή». Έχοντας συγκεντρώσει σημαντική εμπειρία και, όντας πάνω σε περίοδο σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων (cybersecurity, cloud, IoT, data science), δομούμε μία εταιρεία λύσεων πληροφορικής πάνω στα νέα πρότυπα και απαιτήσεις της αγοράς.

Η συμβουλή που θα είχα να δώσω σε οποιονδήποτε ξεκινάει μία νέα επιχειρηματική προσπάθεια (είτε είναι startup είτε όχι) είναι ότι πριν ξεκινήσει οτιδήποτε θα πρέπει να έχει έναν ξεκάθαρο στόχο, ένα δομημένο πλάνο το πώς θα φτάσει σε αυτόν τον στόχο και να δείξει προσήλωση σε αυτό. Και σίγουρα να είναι προετοιμασμένος για πολύ και σκληρή δουλειά και να μην απογοητεύεται από τις όποιες αποτυχίες, γιατί σίγουρα θα υπάρξουν και αυτές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr